A péntek 13 titka

A péntek 13 titka

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A péntek 13 titka

Ma péntek 13-at írunk. Vajon valóban balszerencsét hoz annak, aki hisz benne?

Valamikor régen az emberek annak érdekében, hogy meg tudják szervezni idejüket, létrehozták a naptárakat, az évet 12 időszakra osztva, amely 30/31 napból áll. A régi tradíciók szerint ha a hónap 13. napja péntekre esik, valami rossz dolog fog történni a lakossággal.

Mint sok más hiedelem, a Péntek 13-tól való félelem (más néven paraskevidekatria-fóbia) nem tudományos logikára alapul. De az igazán furcsa dolog az, hogy a legtöbb ember, aki hisz ebben a szerencsétlennek hitt napban, ezzel magyaráz minden rossz dolgot. Ez a babona persze nem mély, a legtöbben viccnek fogjuk fel, de azért távolságtartóan kezeljük a kérdés…elvégre “sose tudni”.

A péntek 13 keresztény vonatkozásai

A péntek 13-tól való félelem két különböző babonából származik – egyrészt a bűvös 13-as számtól, másrészt a péntektől való félelem. A 13 jelentős szám keresztény szempontból, hisz az utolsó vacsorán 13-an voltak (Jézus és a 12 apostol). Júdás, aki elárulta Jézust, a 13. személy volt, aki a vacsorára érkezett.

A keresztények hagyományosan óvatosak a péntekkel kapcsolatban, mert ezen a napon feszítették Jézust keresztre. Ráadásul egyes teológusok szerint Ádám és Éva pénteken evett a tiltott gyümölcsből, és a Mózes-féle nagy árvíz is pénteken kezdődött. Régen sok keresztény tartott böjtöt pénteken, ekkor nem indultak útnak és nem kezdtek új “projektbe”.

A tengerészek egykor különösen babonások voltak e tekintetben, gyakran nem hajóztak ki pénteken. Egy legenda szerint az 1800-as években a brittek egyik haditengerészeti hajója egy pénteken választotta ki legénységét, a kapitányt James Friday-nek nevezték (James Péntek) és egy péntek reggel indult útra…és örökre eltűnt. Egy másik szívszaggató történet, amit mindannyian ismerünk az Apollo 13 esete.

Egyes történészek szerint a keresztények bizalmatlanságát a péntekkel szemben a korai katolikus felfogásnak köszönhetik, amelyben elnyomták a pogányokat és a nőket. Ezzel ellentétben a római naptár szerint a péntek Vénusz napja, aki a szerelem istennője.

A normannok amikor létrehozták naptárjukat, a pénteket Frigg-nek vagy Freya-nak nevezték, a normann szerelem és szex istennő után. Mindkét nagy nő alakja a keresztények szerint veszélyt jelentett a férfiakra, ezért rágalmazták ennek a napnak az elnevezését.

Ami a 13-as számtól való félelmet illeti, úgy tartják, hogy Frigg egy 13 személyből álló boszorkány klán tagja volt. Egy hasonló keresztény legenda úgy tartja, hogy a 13-as szám szentségtelen, mert a 12 boszorkány és az ördög összességét jelenti.

Hagyományok péntek 13-ról

Az ókori viking kultúra gyalázatosnak tartotta a 13-ast. A skandináv mitológia szerint a szeretett, hős Baldert egy 12 személyből álló vacsorán ölte meg Loki isten, aki a 13. személy volt a vacsorán. Ez és az utolsó vacsora legendája miatt jött létre az a hagyomány, hogy soha ne csatlakozz egy 12 főből álló csoporthoz, 13.-ként.

Egy másik középkori legenda szerint Fülöp francia királyt 1306-ban péntek 13-án tartóztatták le a templomos lovagok és kínozták meg.
Minden péntek és 13-as szám egykor szoros kapcsolatban volt a halálbüntetésekkel. A britt hagyomány szerint a pénteket választották nyilvános akasztási napnak, és állítólag a hurkot is 13 lépésben készítették el…

Van okunk tartani ettől a naptól?

Csak akkor árt valami, ha hiszünk benne. Értelmetlen biztonsági óvintézkedéseket hozni minden péntek 13-án. Az is nevetséges, ha nem merünk férjhez menni, gyereket szülni vagy új munkát kezdeni ezen a napon. A legtöbb magyar nem hisz a babonának, mindazonáltal nem is meri teljesen megcáfolni azt. A babona beleivódik az emberek tudatába és nem tudnak teljesen elsiklani felette.

Végső soron mai félelmeinkhez nem sok köze van a folklórnak és buta babonáknak, sokkal inkább személyes tapasztalataink táplálják ezt. Az emberek fiatal koruktól megtanulják, hogy a péntek 13 balszerencsés, és minden bizonyítékkal előállnak, hogy ezt bizonyítsák. Persze bizonyítékot nem nehéz találni, elvégre ezen a napon is ugyanúgy ki vagyunk téve a rossz eseményeknek, baleseteknek, betegségeknek, mint bármely más napon.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást