Otthon / Szórakozás

Péntek 13, a balszerencsés nap

Péntek 13, a balszerencsés nap

Az egyik legelterjedtebb babona a mi civilizált világunkban a péntek 13. A pénteki nap és a 13-as szám már külön-külön is balszerencsés, a kettő együtt pedig egyenesen dupla bajt jelent.

Miért hisszük, hogy a péntek 13 balszerencsét hoz?

Ennek a hiedelemnek az alapja talán a sötét középkorban, 1307 október 13-án kezdődött. Ezen a napon ugyanis Rómában a pápa és a francia király titkos halálos ítéletet mondott ki a “templomos lovagokra”.
A templomos lovagokat eretnekeknek nyilvánították, megkínozták őket és keresztre feszítették.

Babona az ókorból

A pénteki nap körüli babonák már ősidők óta léteznek. Az ókori rómaiak a hét hatodik napját (amely pénteknek felel meg) a szépség istennőjének dedikálták, Vénusznak, és a legszerencsésebb napnak tartották a héten.
A muzulmánok úgy tartják, Allah egy pénteki napon teremtette meg Ádámot és ugyancsak pénteken ettek Évával a tiltott gyümölcsből. A keresztények úgy tartják, Krisztust egy pénteki nap feszítették keresztre a rómaiak.A skandináv hit szerint a 13-as szám balszerencsét hoz, mert a mitológiai 12 félistenhez egy 13. csatlakozott, Loki, aki a gonoszt jelképezi.

Bibliai vonatkozások

A Bibliában a 7, 12 és 40-es számoknak szimbolikus jelentésük van, és az ezt követő számok balszerencsésnek számítanak.
A keresztény hit szerint a 13-as szám az utolsó vacsora 13. vendégét jelképezi, Júdást, aki miatt Jézust keresztre feszítették.

Számmisztika

Sokan hiszik és vallják, hogy a számok közvetlenül kapcsolódnak életünkhöz és a testi dolgokhoz. A 12-es számot a numerológusok teljes számnak tekintik – 12 hónap, 12 állatöv, 12 isten az Olympus-on, 12 izraeli törzs, Jézus 12 apostola, 12 egy tucat stb.
Így az ezt követő 13-as szám a balszerencsével, tökéletlenséggel hozható kapcsolatba. A 13 egyébként prímszám, és mint olyan, furcsaságra, különcségre, váratlan eseményre utal.

A péntek 13 balszerencséjének babonás elűzései

– Soha ne állj tükör alatt, vagy ne pillants fekete macskára ezen a napon
– Balszerencsét hoz, ha ezen a napon fekete keresztet pillantasz meg
– Ne mássz létrára ezen a napon, valamint ne mássz hegyet se
– Viselj fokhagyma fűzért a nyakadban, ez elűzi a gonosz szellemeket
– Legyen nálad egy “szerencse-krajcár”, ettől elkerül a rossz szerencse
– A patkó szerencsét hoz, ha teheted hordj magadnál egy szimbolikus patkót
– Ne lépcsőzz péntek 13.-án, mert szerencsétlenséget hoz

Modernkori megoldások a Péntek 13 ellen

Ha szeretnéd a lapokat a te javadra fordítani, és ebből a napból szerencse-napot kihozni, akkor fontos a pozitív hozzáállás és a következő tippek betartása:- Légy jószerencse-orientált
– Gondolkodj pozitívan egész nap
– Tervezz valami szórakoztató programot erre a napra
– Adj hálát mindenért, amiért szerencsésnek érezheted magad

Következtetések

Szakértők szerint semmilyen tudományos alapja nincs a péntek 13.-a körüli hiedelmeknek. Az emberek azonban szeretnek alaptalanul is hinni dolgokban.
Ha valami rossz történik velük egy péntek 13.-án, akkor örökre ez a balszerencse jár a fejükben és mindazokat az eseménytelen péntek tizenharmadikákat, amikor semmi negatív nem történt, figyelmen kívül hagyják.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást