Életmód / Egészség

Ebben az életkorban drasztikusan visszaesik a pasik termékenysége

Számít a kor a férfiaknál is

Ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a különbséget a férfiak és nők termékenysége között, a különbség abban áll, hogy a nők bizonyos számú petével születnek, azaz a legelső, megérésre váró petesejt már az újszülött lány gyermekekben ott van, majd a menopauzával a megtermékenyítésre váró peték tulajdonképpen „elfogynak”.

A férfiak szervezete ezzel szemben csak később, a kamaszkorban kezdi meg a spermiumok termelését, ám az az életkor előrehaladtával sem áll meg, azaz elvileg egy férfi egész életében, akár 102 évesen is nemzőképes maradhat.

Az életkor azonban a férfiak fogamzásképességében is szerepet játszik, ahogy azt egy vizsgálat is bebizonyította: a kísérletben részt vevő férfiak ugyan fogamzóképesek voltak, egy bizonyos életkor elérése után jelentősen csökkent annak az esélye, hogy teherbe ejtsék a partnerüket, különösen, ha a nő is elmúlt 30 éves.

Vízválasztó lehet a 40 éves kor

A dr. Laura Dodge által vezetett kutatócsoport 2000 és 2014 között 19.000, termékenységi programban részt vevő férfi bevonásával folytatta le a vizsgálatot.

Az eredmények azt mutatták, hogy a megtermékenyülés sikerét a férfi életkora is befolyásolta, abban az esetben is, amikor a női partner kora nem lett volna befolyásoló tényező, azaz a potenciális anya még nem múlt el 30 éves.

Azokban az esetekben, amikor a nő 30 éves kor alatt volt, a férfi pedig 30 és 35 között, a fogantatás aránya 73% volt, azonban ha a férfi elmúlt 40 éves, csak a részt vevők 46%-a nézhetett apai örömök elé.

Azokban az esetekben, amikor a nő elmúlt 35 éves, a párok 30%-kal nagyobb valószínűséggel lettek szülők, ha a férfi 30 éves kor alatt volt, mintha 30 és 35 éves kor között.

Úgy tűnik tehát, hogy a nők teherbe esésének esélyét javítja, ha férfi partnerük 35 év alatti, a 35 feletti nők esetében pedig a 30 év alatti partner növeli észrevehetően a fogantatás esélyét.

Az okok még nem teljesen tiszták

Az, hogy pontosan mivel magyarázható a férfiak nemzőképességének csökkenése az életkorral, még további vizsgálatokat igényel, de a kutatók úgy vélik, hogy a spermaszám csökkenésével, illetve a spermiumok életképességével hozható összefüggésbe a válasz.

Fontos továbbá megemlíteni, hogy a vizsgálatban részt vevő személyek IVF segítségével próbáltak teherbe esni, így az eredmények nem feltétlenül vonatkoznak azokra, akik hagyományos úton próbálnak utódot nemzeni, bár valószínűsíthető, hogy a termékenység az ő esetükben is hasonlóan alakul.

A modern életvitel is befolyásoló tényező lehet

Ugyan egyelőre kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy pontosan mi és hogyan befolyásolja a férfi termékenységet, a kutatók emlékeztetnek, hogy olyan életmódbeli sajátságok, mint például a dohányzás vagy az alkohol fogyasztása rossz hatással lehetnek a spermiumok mozgékonyságára, és a modern életmód bizonyos aspektusai is romboló hatással lehetnek.

Bizonyos szívproblémák és a diabétesz is összefüggésbe hozható a termékenység csökkenésével, így például a mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás és az elhízás szintén hátrányt jelenthetnek, ha valaki gyermeket szeretne.

Bizonyos kutatások viszont úgy találták, hogy a bevitt koffein csökkentésével, az elegendő és pihentető alvással és több zöldségfogyasztással is növelhető a termékenységi ráta.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást