5+1 párkapcsolati szabály, amit szerintünk ideje lenne elfelejteni

5+1 párkapcsolati szabály, amit szerintünk ideje lenne elfelejteni

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5+1 párkapcsolati szabály, amit szerintünk ideje lenne elfelejteni

Nagyon nehéz általános szabályokat felállítani, amikor emberi kapcsolatokról van szó, hiszen minden helyzet és minden ember más és más kicsit, ami az egyiknek működik, és boldog vele, attól a másik a pokol hetedik bugyrában érezheti magát. Mégis szeretjük a párkapcsolatokról szóló, örök érvényű tanulságokat, hiszen jó érzés tudni, hogy van mibe kapaszkodnunk egy ilyen ingoványos terepen. Néhány szabály azonban többet árt, mint használ, így ezekről jó lenne végérvényesen megfeledkezni.

„Ne változz meg miatta!”

Természetesen senki miatt nem érdemes elfojtani magadban a korábbi értékrendedet, vagy fenekestül felforgatnod az életedet – hacsak nem szeretnéd. 

Minden kapcsolat hatással van ránk, és egy jól működő, egészséges párkapcsolat is jelenthet változásokat az életedben, a lényeges különbség azonban, hogy ezek a változások boldoggá tesznek majd. 
Eddig otthonülő voltál, most pedig minden hétvégén hegyet mászni jártok? Vagy éppen ellenkezőleg, eddig a bulikban értek a hajnalok, most meg inkább bújsz össze a kedveseddel a kanapén?
Miért ne tennéd, ha ez örömöt okoz? Semmi baj a változással, amíg te nem érzed kényelmetlenül magad miatta.

„Vigyázz az egódra!”

A büszkeség megint csak kétélű fegyver: egyrészt persze szükséges, hiszen senki sem szeretné teljesen feladni vagy megalázni magát egyetlen kapcsolat kedvéért sem, és lássuk be, nem is érdemes. 

A gyakran hangoztatott aranyszabályt azonban érdemes a sutba vágni, amikor a büszkeség áll az útjában annak, hogy például bocsánatot kérj egy hibád miatt, vagy éppen elfogadd a másik bocsánatkérését
Rajtad múlik, hogy mi az, amin hajlandó vagy továbblépni, és mi az, amit megbocsájthatatlannak tartasz, de ha mindketten folytatásra vágytok, ne hagyd, hogy az egód közétek álljon.

„Ne mutasd ki, hogy izgulsz!”

Lássuk be őszintén: randizni néha iszonyúan kellemetlen.

Az ember kínosan feszeng a legjobb ruhájában, próbálja elhitetni a másikkal, hogy egyszerre vicces és okos, miközben nagyképűnek sem próbál látszani, és menten a föld alá süllyedne, ha kiderülne, hogy már három napja nem mosogatott el otthon. 
Mindeközben a veled szemben ülő talán azon görcsöl, hogy észrevetted-e már, hogy nem volt ideje kivasalni az ingjét. Ahelyett, hogy a saját cidridet tovább tetézed azzal, hogy megpróbálsz lazának látszani, nyugodtan ismerd be, ha zavarban vagy
Lehet, hogy ettől a másik is megkönnyebbül, jót nevettek, és már magatok mögött is hagyhatjátok az általános feszengést.

„Vedd észre a rejtett üzeneteket!”

Persze, a nonverbális jelek fontosságát senki nem vitatja, de különösen egy hosszabb távú kapcsolatban őrjítő lehet, ha ki nem mondott szavakból vagy elejtett megjegyzésekből próbálod kitalálni, mit gondol a másik. 
Kínos félreértéseket, forgolódással töltött éjszakákat, heves veszekedéseket, és ki tudja, talán fájdalmas szakításokat is elkerülhetsz azzal, ha szimatolás helyett egyszerűen megkérdezed a másiktól azt, amire kíváncsi vagy, és főleg akkor, ha elhiszed, hogy azt is mondja, amit gondol. 
A dolog visszafelé is igaz: ne várd, hogy kitalálják a gondolataidat, ha valamivel gondod van, üljetek le, és beszéljétek meg egymással.

„Újramelegítve csak a káposzta jó!”

Az újrakezdett kapcsolatokról több megfigyelés létezik, mint az időjárásról meg a békáról, de csak azért, mert ezek többsége elítéli a szerelem újramelegítését, még nem biztos, hogy neked is élből el kell utasítanod azt. 

A titok abban rejlik, hogy felismerd, ha egy nem működő kapcsolat véget nem érő spiráljába lépsz bele újra és újra. Ebben az esetben persze érdemesebb elengedni a csontot, és mindkettőtöknek továbblépni
Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy új élethelyzetben, más célokkal, vagy akár érettebb fejjel ne működhetne köztetek a dolog, ami korábban kudarcba fulladt.

„Ha fontos vagy neki, majd ő keres!”

A titok megint csak az érzékeny egyensúlyban rejlik.

Senkit sem szeretnénk arra biztatni, hogy minden önbecsülését feladva, hanyatt-homlok szaladjon a másik után egy vitás helyzetben, de abba is gondolj bele, hogy hány kapcsolat érhetett már fájdalmas véget csak azért, mert mind a két fél azt várta, hogy majd a másik megkeresi, vagy majd ő energiát fektet a kapcsolat életben tartására. 
Ha valamivel nem vagy elégedett, akkor próbáld meg helyrehozni! Ideális esetben ez a másikat is felébreszti, és az igyekezetedet látva ő is megteszi a saját lépéseit, ekkor pedig teljesen mindegy lesz, hogy ki is kezdte a dolgot.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást