Egy jó párkapcsolat felépülésének 5 szakasza – Ekként fejlődik a szerelem

Egy jó párkapcsolat felépülésének 5 szakasza – Ekként fejlődik a szerelem

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Egy jó párkapcsolat felépülésének 5 szakasza – Ekként fejlődik a szerelem

A megismerkedés és a kölcsönös vonzalom bizsergető érzése után izgalmas újabb szakaszok várnak a szerelmesekre. A kapcsolatoknak szakaszai vannak, s ezek mindegyike egy fejlődési folyamat része, tele kihívásokkal és lehetőségekkel, amelyeket a párnak meg kell élnie és tapasztalnia ahhoz, hogy a következő szintre lépjen. Egy olyan párkapcsolati modellt mutatunk neked, ami öt szinten keresztül mutatja be egy szerelmi viszony kibontakozását és megszilárdulását.

Alapozás

Biztos te is tapasztaltál már olyat, hogy valaki azonnal, első látásra nagy hatással volt rád.

Ilyenkor úgy érezheted, mintha az illetővel valami különleges kapocs kötne össze ismeretlenül is.

De persze nem csak a kellemes első benyomásból lehetnek nagy és tartós szerelmek. Valamikor ellenszenvből alakul ki vonzalom.

Ha tapasztaltál már ilyet, tudod, hogy izgi tud lenni az is, ha valakivel folyton húzzátok egymás agyát, s csak később alakul ki szimpátia, rokonszenv.

Az alapozás szakaszában a felek felmérik egymást, a randik és a találkozgatások ideje ez, amikor mindenki a legjobb formáját akarja hozni.

A randizók radarozzák egymás testbeszédét, tudatosan vagy ösztönösen üzennek a tekintetükkel, testtartásukkal. Vérpezsdítő érzés érezni, hogy valami van a levegőben.

 

Felfedezés

Ha az ismerkedős fázisban reményteljesen alakulnak a dolgok, s mindketten úgy érzik, hogy még több időt akarnak a másikkal tölteni, jöhet a felfedezés.

Ez egy vízválasztó szakasz, mert nem mindenki szereti, tudja vagy akarja kinyilvánítani a ragaszkodását, a kapcsolódási vágyát, mondjuk a sebezhetőségtől való félelem miatt is.

Ha mindketten jelzik a másik felé, hogy fontos ez a viszony, akkor jöhet a kapcsolatépítés.

Ilyenkor mámorító érzés megélni a kölcsönösséget, mert a szenvedély, a kémia őrült módon fel tudja lelkesíteni az embert.

 

Intenzív szakasz

Ebben a fázisban a szerelmesek már egyre több személyes információt osztanak meg magukról, egyre jobban megnyílnak.

Az intenzív szakaszban kicsit felgyorsulnak a dolgok, már megismerik egymás hobbijait, szokásait, személyes rítusait.

Az elköteleződés iránti igény megnő. A kötődéstől való félelem felszínre kerülhet, hiszen van, aki nagyon vágyik erre, míg mások a legnagyobb érzelmi intenzitás mellett sem mernek teljesen megnyílni.

Az intenzív szakasz Mark Knapp pszichológus szerint a kapcsolat ápolásának az a fázisa, amelyikben a kapcsolódás erőssége nagyon meghatározó.

 

Integrálás

Ebben a szakaszban a kapcsolat egyre szorosabbá válik, a partnerek egyre egyértelműbben érzik, hogy a másik az életük része.

Mindketten hajlandóak felfedni az érzéseiket már köntörfalazás nélkül és nem tartják a másikat bizonytalanságban.

Ilyenkor már a baráti társaságban és a család számára is köztudottá válik a viszony, azt jelzik egymás felé a szerelmesek, hogy mostantól a mindennapjaik részévé vált a másik.

Csodálatos és megtisztelő kimondani és szavakba önteni a szerelem érzését.

Az integrálás szakaszában már ezt sem kell szégyellni vagy takargatni.

 

Kötődés

A szerelmesek élete egybefonódik, a kötődés felvállalásával közös érdekek és közös célok mentén építik fel a mindennapok eseményeit.

Egy lélekfeltöltő állapot ez, amikor a tartós kapcsolat örömén túl a másik terheinek és nehézségeinek megértése is kapcsolatépítő.

Ha ide eljutsz a pároddal, becsüld meg a köteléket!

Elkerülhetetlen, hogy sok próbatétellel jussanak közelebb a szerelmesek egymáshoz, ha már megvan köztetek a vállalt kötődés, ápold és óvd a szerelmeteket!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást