Stílus

Panaszkodsz a főnöködnek? Ha ezeket mondod, csak magadnak ártasz

Panaszkodsz a főnöködnek? Ha ezeket mondod, csak magadnak ártasz

Nem léptettek elő, pedig úgy érzed megérdemelted volna? Sokat túlóráztál, mégsem te kaptad a dicséretet? Ilyenkor az emberben nő a feszültség és neheztelésének előbb-utóbb hangot ad. Ez sokszor helyénvaló is, azonban ha a főnöködhöz mész panaszkodni, jól meg kell válogatnod a szavaidat, különben csak rontasz a helyzeten. Az alábbi öt dolgot mindenképpen fontold meg, amennyiben arra készülsz, hogy a vezetőség elé viszed az elégedetlenséged.

Komolytalan üggyel való vagdalkozás

Egy munkahelyen sok ember dolgozik összezárva, így természetes, hogy vannak súrlódások. Éppen ezért – ahogy az angol mondás tartja – jól válaszd meg a harcaidat, hiszen az apró-cseprő ügyek nem érdemesek arra, hogy a felettesed elé vidd őket. Ha így teszel, csak magad alatt vágod a fát és nemcsak a főnököd, de a kollégáid szemében is könnyen hiteled veszted. 

A fizetéssel, jogsértéssel, biztonsággal, egészséggel és tisztelettel kapcsolatos problémák viszont mind olyan témák, amiket igenis a főnökség elé kell vinni.

Indulatos kirohanás

Amennyiben megfogalmazódott benned, hogy ügyeddel a vezetőség elé állsz, akkor a legfontosabb, hogy végig nyugodt maradj. Mint tudjuk, a harag rossz tanácsadó, így fontos, hogy higgadtan és összeszedetten állj a főnök elé. Az sem árt, ha előtte összeírod, mit szeretnél elmondani, nehogy kifelejts valamit a lámpaláz miatt. A főnök ideje drága, ezért ne kertelj és ne kerülgesd a forró kását, hanem térj egyből a lényegre.

Ügyelj arra, hogy ne érzelmi szempontból közelítsd meg a problémát (ne sírj és ne emeld meg a hangod) hanem próbálj meg végig tárgyilagos maradni.

Ha volt már a cégnél más precedens az ügyedre, nyugodtan említsd meg, hasznos lehet. 

Kollégák bemártása

Senki sem szereti a spicliket és a felettesek sem szeretik azt hallgatni, hogy a munkatásak egymás háta mögött áskálódnak. Ha azonban a problémád nem sárdobálás, hanem komoly ügy (például valamelyik kolléga törvényt sért vagy másokat diszkriminál) sajnos nincs más választásod, mint beszámolni róla, akármilyen kellemetlen is.

Ebben az esetben – ha van rá lehetőség – nem árt tanúkat keresni, hiszen ha többen álltok a vezető elé, sokkal nagyobb súlya lesz a mondanivalótoknak. Óvatosan tapogatózz a munkatársaid körében ezügyben, nehogy visszájára süljön el a dolog és a végén téged tartsanak agitátornak. 

Más munkatársakkal való példálózás

Ha valamit el szeretnél érni a feletteseddel való beszélgetéssel, akkor ne azzal kezdd, hogy másokra mutogatsz, mert az rendkívül visszatetsző és rossz fényt vet rád. Ha azzal indítasz, hogy bezzeg a másik titkárnő mennyivel többet keres, akkor nem fogod elérni amit szeretnél.

Ha előléptetésre vágysz, vagy emeltetni szeretnél a fizetéseden, akkor azt ne a többiekhez hasonlítgatva kérd, hanem indokold meg a saját képességeid és áldozataid alapján. 

Kérés helyett követelőzés

A követelőzés szintén nem vezet semmi jóra. Ha például a bérek befagyasztása az egész céget érinti, akkor hiába vered az asztalt, csak annyit érsz el, hogy elkönyvelnek  erőszakosnak. Azonban legyél tisztában a jogaiddal és ha valami a törvény szerint jár neked, de a cég nem adja meg, ne félj felhívni rá a felettesed figyelmét.

Úgy tekints a beszélgetésre, mint egy tárgyalásra és legyél kész kompromisszumokat is kötni. Ha nem tudnak emelni a fizetéseden, próbálj meg kevesebb munkát vagy felelősséget kiharcolni, eseteg kedvezőbb munkarendet. Ha azonban mindenhol falakba ütközöl és semmi eredményt nem érsz el, nyugodtan gondolkozz el a munkahely váltáson. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást