Padló trendek, melyek meghatározzák 2021-et

Padló trendek, melyek meghatározzák 2021-et

Címlap / Otthon / Dekor / Padló trendek, melyek meghatározzák 2021-et

Egy tér – egy padló. Először is, egységes padló az egész házban

Néhány éve a felújítások többségénél legalább két különböző padló típust kellett használni. Laminált vagy fa padló került a nappaliba és a hálószobába, és járólap a fürdőbe, konyhába és a teraszra. Ezt a különböző padló típusok használati tulajdonságainak különbségei okozták. Sem a laminált, sem a fa padlók nem bírják a nedves helyiségeket. Másrészről, a járólapok a keménységük miatt nem a legkényelmesebbek egy hálószobába vagy a nappaliba. Ez még nagyobb jelentőséggel bír, ha gyerekek játszanak a padlón. Nem olyan rég. megszületett a megoldás az egységes, mindenhol használható padlóra. A vinyl padlóburkolatokról van szó, melyek egyszerre puha és meleg tapintásúak, kiemelkedően tartósak és ellenállók.

Az egységes padló trendje nagyon népszerű lett a járvány alatt. Az otthoni munka és az otthoni iskola rákényszerít minket, hogy új funkciójában használjuk a tereket. Nemcsak a pihenésé a főszerep, hanem a munkáé is. Az “új világrend” új design megoldásokat követel az egységes terek szintjén is. Egy nagy tér ugyanolyan burkolattal nyugalmat sugároz. Az Arbiton vinyl padlója akár 200 m2-re is lerakható extra dilatáció nélkül. Ez óriási lehetőségeket hordoz magában hogy egyedi és egységes teret alkothassunk.

Másodszorra, halszálka és egyéb lefektetési módszerek

Tavaly óta a legtöbbet eladott padló típus a halszálkás. Ez a padló hangsúlyozta az európai kúriák és kastélyok eleganciáját is. Manapság minden térben használható. A 2018-as milánói kiállítások óta a halszálkában lerakott padló a legkedveltebb típus. Korábban csak parkettából, pából lehetett elkészíteni, de az Abriton klikk rendszerű, Amaron vinyl kollekciójában, Lengyel és Magyarországon először elérhetőek a halszálkában lerakott vinyl padlók. A speciálisan erre a célra tervezett zárrendszernek köszönhetően tudtuk megalkotni a teljes kollekciót. A halszálkás padló eleganciát és luxust csempész be a térbe, és úgy gondoljuk, a következő évtizedben divatos is marad. Nemcsak az építészek, de a vásárlók körében is ez volt a sláger 2020-ban. Az Arbiton Amaron Herringbone kollekció 5 színben érhető el, 2021 év eleje óta. A színskálát különböző tölgy árnyalatok alkotják, melyek a moderntől a rusztikuson át az angol halszákáig minden stílusba beilleszthetők. A legvilágosabb, a PRESTON tölgy jól illik egy modern térbe, míg a legsötétebb, a GEORGETOWN tölgy egy melegebb és natúr fa árnyalat. Fontos megemlíteni, hogy a Georgetown és a Yankee tölgy színek elérhetőek az Amaron Wood kollekcióban (panelméret: 1150×229 mm) és az Amaron Herringbone (halszálka panelméret: 592×148 mm) is, ezzel egyedi belsőépítészeti lehetőségeket biztosítva. Például lerakhatjuk ugyanazt a színt halszálkában a nappaliban, majd hagyományos módon a hálószobában (például 1/3-os eltolással).

Harmadszorra: a nagy szép!

A fapadlók gyártói, ahogy a többi padlógyártó is, felfigyeltek rá, hogy ha a vásárlónak lehetősége adódik nagyobb padlópanelt választani, meg is teszi. Megtalálhatók a piacon a 2 métert is meghaladó méretű panelek. A legnagyobb észrevehető méret növekedést a járólapoknál lehet megfigyelni. Manapság már akár 1×3 méteres járólapot sem esik nehezünkre beszerezni. Ezeket a lapokat arra tervezték, hogy tökéletesen visszaadják a beton vagy márvány természetes színét, jellegét. Az új trendek nagy hangsúlyt fektetnek a tiszta, egyszerű terekre, amelyek létrehozásában a nagyméretű panelek fontos szerepet játszanak. A nagyméretű panelek a falon vagy a padlón jól harmonizálnak a natúr, nyers belső terekkel, időtlenné téve őket. A nagy panelek jól illenek a rusztikus és a glamour belsőkhöz is. Az XXL panelekkel nagy, egységes teret hozhatunk létre, ugyanazt a burkolatot használva padlón és falon is.

A nagy formátumú panelek nagyobbnak és egységesebbnek mutatják a teret. Minél kevesebb törés keletkezik például egy falon, annál magasabbnak érezzük a mennyezetet. Az Arbiton nemrég mutatta be az új, Amaron Superiore kollekcióját, melyben a vinyl panelek hossza 1830 mm, szélessége 229 mm. Az 5 mm vastag, 0,55 mm kopórétegű kollekciót a legigényesebb, legelkötelezettebb vásárlóknak hoztuk létre. Ez egyben az Arbiton első kollekciója EIR (embossed in register) technológiával, ami azt jelenti, hogy az igazi fa struktúráját másolja le, mélyedéseiben is matt felülettel, ezzel tökéletes fa hatást teremtve. A Superiore négy, natúr tölgy színben elérhető. Tökéletes megoldás egységes padló létrehozására, az egész házban.

Negyedszerre – nincs több rideg skandináv padló, ideje melegebb árnyalatokra váltani

2021-ben a legtöbb trend hideg, minimalista skandináv projektekből indult. Egyre több olyan projekttel találkozhatunk viszont, ami a dán Hygge filozófiát, és ezzel a melegebb, otthonosabb belső teret részesíti előnyben. 3 éve még a világos, fehérített tölgyek domináltak, mint például az Alaskan az Arbitontól. Most olyan melegebb tónusok felé fordulunk inkább, mint például a Wellington.

A színskálánk több, mint 30%-a világos tölgy színű, melyek megkérdőjelezhetetlenül vezetik a népszerűségi listákat. A tölgy nemcsak a luxus padló szinonimája, de világos és meleg színei remek alapot nyújtanak az extravagáns kiegészítőknek. A világos tölgy nem fogja dominálni a teret, de kiegészíti a skandináv és a glamour enteriőrt. A természetes tölgy jól illik a mély, telített színű falakhoz is, és szépen kiegészíti a 2021-es sláger színpárost, a szürke-sárgát is.

Ötödszörre – kihasználhatóság – az otthoni munka a praktikusságot helyezi az eltérbe

A vinyl padlók, közülük is a klikk zárrendszerű vinyl panelek manapság a legkeresettebb padlóburkolatok – valószínűleg, mert ezek a legpraktikusabb most elérhető burkolatok. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a második generációs paneljeink HD ásványi kőzet tartalmú belső maggal készülnek. Az MMFA (Multilayer Modular Flooring Assosiation – Többrétegű Moduláris Padló Szövetség) adatai szerint évente egyre többen választják a vinylt. Az SPC (az úgynevezett úszó padló) a teljes vinyl padló eladás 30%-át teszi ki, ami ma 30 millió m2-t jelent.

Nagyon nehéz nem lenyűgözöttnek lenni egy olyan padló láttán, mely kinézete annyira közel áll a fához, amennyire csak lehetséges, miközben rendelkezik a járólapok összes kedvező tulajdonságával. A vinyl úszópadlók emellett a legkönnyebben tisztán tarthatók a piacon, vízállók, és nagyon egyszerűen lerakhatók, akár saját kezűleg is. A legelőnyösebb a HD ásványi kőzet tartalmú maggal készült vinyl padlók kapcsán, hogy igazán napsütötte helyiségekbe is bátran lerakhatók, extrém mérettartósságuk miatt. Előnyük e mellett, hogy 200 m2 nagyságú helyiségekbe is lerakhatók extra dilatáció nélkül. Vízállók, használhatók konyhában, fürdőszobában is, aggodalom nélkül. Alacsony hőellenállásuk kifejezetten alkalmassá teszi őket padlófűtéshez. A fapadlókhoz hasonlóan a vinyl csendes, meleg tapintású és ellenálló. Nemcsak otthoni, de közületi használatra is alkalmas.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást