A karácsonyfa díszítése. 20 tipp

A karácsonyfa díszítése. 20 tipp

Címlap / Otthon / Hobbi / A karácsonyfa díszítése. 20 tipp

Kiválasztod a tökéletes karácsonyfát, gyönyörű sűrű és szimmetrikus – de milyen legyen a díszítés, vajon úgy a legszebb, ahogy eddig csináltad?

A következőkben bemutatunk pár hasznos ötletet a fa díszítéséről, világításáról, hogy igazán szépen tündököljön Szentestén.

Tartsd a fát frissen és zölden
Vágj le egy darabot a fatörzs csonkjából és azonnal helyezd egy vödör vízbe. A frissen vágott fa szinte azonnal több liter vizet szív fel. Ezért fontos, hogy naponta pótold a felszívott vízmennyiséget. Így életben tarthatod a lehető legtöbb ideig a fát. Télen a lakások különben is túl melegek és száraz a levegőjük, így a fák hamar kiszáradnak.  A fenyőfa vásárlásakor ha lehet kérj egy védőhálót, így nem törnek az ágai és könnyebben szállítható. 

A fények az elején
A karácsonyfa díszítésének lépései vannak. Sokan esnek abba a hibába, hogy a világítást a végén teszik fel, pedig ezzel kell kezdeni, aztán a szaloncukrok és a díszek.

Dolgozz belülről kifelé
Kezd az ágak belső részeire aggatni a világítást, majd haladj fokozatosan az ágak szélei felé. 

A díszek elhelyezése
Ne akaszd az összes díszt az ágak széleire, mert lehúzza az ágakat. Adj mélységet a dekorációnak, ezért a belső ágakon is legyenek díszek. 

Alapvető díszek „töltésként”
A szaloncukrok és mézeskalácsformák, valamint az apró színes gömbök tartoznak az alapvető díszek közé. Ezek növelik a díszítés pompáját. 

Különleges tematikus díszek
Oszlasd el egyenletesen a fán minden különleges díszedet: angyalok, faragott díszek, csillagok stb. Ezeket a díszeket vegyítsd össze az alapvető díszekkel, így minden főbb ágon lesz valami különleges.

Válaszd ki a karácsonyfa témáját 
Mutasd meg szikrázó kreativitásodat a témaválasztást illetően. Például ha ezüst témát választasz, akkor használj díszítésnek ezüst díszeket, ezüst szalagot, fehér-kék fényeket, ezüst gyöngyfűzért. A rendelkezésedre álló dekoráció szerint válaszd meg a témát.
Elegáns téma például a bársony, szatén vagy gyöngyök. Egyéb kreatív témák: sütemények, pattogatott kukorica, rafia, fajátékok.

Több fa
Ha van elegendő hely otthonodban, több fát is feldíszíthetsz: egy kis fát a konyhában, a fürdőszobában vagy a hálószobában. Minden kis fának lehet saját témája. Például a fürdőszobában lehet tenger-téma, a hálószobában vörösbe öltöztetheted a fát, míg a konyhában süteményekkel vagy szárított gyógynövényekkel öltöztetheted fel (csodálatos illatokkal töltöd meg a konyhát).

A sok néha több
Így igaz a mondás, legalábbis ami a karácsonyfa díszítését illeti. A karácsonyfán minél több minden van, annál szebb. Ha egyenletesen, jól kiválasztva és stílusosan osztod el a díszeket, gyönyörűséges fád lesz.

Természetes anyagok
A sok mű dolog ront a karácsonyfa kinézetén. Kerüld a sok műanyagot, válassz üveg/fémgömböket, vászon és fadíszeket – hacsak lehet. Egy másik ötlet: száraz virágokat fűzz egy vékony drótra és alakíts ki belőle kis koszorúkat, formákat, majd akaszd az ágakra. Kell ennél természetesebb dísz?

Csillogó spray
Az ezüst/arany/hópermet spray -ekkel fújd be a tobozokat, diókat és örökzöld ágakat. Ez a csillogó hatás finom megjelenést ad a fának.

Gyertyák
A fa csodásan néz ki, ha az ágak végére csiptethető gyertyákat helyezünk. Azért mutatnak annyira jól, mert míg a legtöbb dísz az ágakról aláhullik, ez az ágak tetején díszeleg. Mégse gyújtsuk meg (vagy csak nagyon rövid időre karácsony este) a gyertyákat, mert komoly tűzveszély jelentenek. 

Miniatűr koszorúk és kosarak
Kézműves üzletekben mindenféle koszorú és apró kosár kapható. Köss rájuk színes szalagokat, ragasztópisztollyal ragassz rájuk zöld/piros bogyókat, majd hurkold fel az ágakra.

Szalagok
Ünnepi szalagokat sok helyen beszerelhetsz (arany/ezüstszálak, díszes szalagok). Készíts aranyos masnikat belőlük és kösd az alsó ágakra. 

A csúcsdísz
Minden hagyományos karácsonyfán csillag vagy angyal van. Ha van valamilyen családi ereklyétek, akkor ez megfelelő csúcsdísszé is válhat. Mindig tűnjön ki a többi dísz közül, a legjobb egy arany, piros vagy ezüst színű dísz, mert ez virít a legjobban a karácsonyfa zöldje mellett.

Egységes hurkok és akasztók
Annak érdekében, hogy a díszek egységesen mutassanak a fán, egyenlő hosszúságú akasztókat készíts. A legszebb akasztók ünnepi színű zsinórból, szalagból vagy rafiából készülnek, és nem cérnából.

Használd azt, amid van
Nem kell a már unalmassá vált díszeket használnod minden évben, te magad is készíthetsz díszeket, csak nézz körül a lakásban mid van: apró játékmackók, babák, tobozok, pattogatott kukorica. Használj drótokat, zsinórokat vagy szalagokat, hogy a fára illeszd a házi díszeket. Az azonos stílusú házi díszeket kösd át ugyanolyan szalaggal, hadd látszódjon, hogy egy témakörbe tartoznak.

Ékszerek
Gyűjtsd össze a házban levő gyöngyöket, kristályokat és ragaszd az egyszerű díszekre.

Vond be a gyerekeket is
Tervezd meg a gyerekek napi teendőit a karácsonyfa díszítést illetően. Vásárolj meg hozzá minden szükséges kelléket (zsinór, szalag, színes papír, koszorúk) és készíttesd el a gyerekekkel a díszeket. Hagyd hogy a kicsik saját dekorációkat hozzanak létre. Akár a kisebb fák díszítését vagy örökzöld asztaldíszek készítését is rájuk bízhatod. A mézeskalácsformák elkészítése is külön öröm számukra.

Készíts saját fűzért
Használj szárított virágokat, örökzöld ágakat, selyem- és bársonyszalagokat, pattogatott kukoricát, szárított áfonyát és fűzz kedved szerint saját fűzért belőlük. Akár koszorút is létrehozhatsz, vagy „madárfészket”. Csodásan mutat, ha például tobozokat szúrsz fel drótra, koszorúba fogod össze és fenyőágakat bújtatsz végig a tobozok közt.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!