Lehetséges, hogy két ember ugyanazt álmodja?

Írta: ,

A közös álom lényegében azt jelenti, hogy kettő vagy több ember ugyanabban a különös álomvilágban találja magát – a helyszín, az események és a párbeszédek majdnem, vagy akár teljes mértékben megegyeznek. Az elképzelés az Eredet című film után vált egyre népszerűbbé, ami érthető is, hiszen tényleg szuper lenne a legjobb barátaiddal repülni, varázsolni, vagy egy szempillantás alatt elutazni bárhová. Pláne következmények nélkül! De vajon milyen alapjai vannak ennek a való életben?

A behálózás Kép forrása: flickr.com

1/4 A behálózás

Ahhoz, hogy erre a kérdésre válaszolni tudjunk, első körben meg kell különböztetni egymástól a többszemélyes álomfajtákat.

Az egyik gyakori típus a „meshing”, vagyis afféle „behálózás”, amikor két különböző személy álmában hasonló elemek jelennek meg.

Például, ha te és a barátod lefekvés előtt együtt néztétek a Trónok harca valamelyik részét, majd utána mindketten Westeros szigetéről álmodtok, de más cselekménnyel, az még nem jelent közös álmot – az sokkal inkább a „meshing" kategóriába tartozik.

A találkozás Kép forrása: io9.gizmodo.com

2/4 A találkozás

Ezután következik a másik típus, amit sokan „meeting” (vagyis afféle találkozós) álomnak neveznek, és egyébként ez felel meg leginkább a közös álomnak.

A dolog lényegében azt jelenti, hogy legalább ketten találkoztok alvás közben egy fiktív világban, beszélgettek, utaztok, majd miután felébredtek, ugyanazokat a körülményeket tudjátok megosztani egymással – mintha a valóságban lettetek volna együtt.

De hogy volna ez lehetséges?

3/4 A magyarázatok

Tegyük fel, hogy beigazolódik az elképzelés, és tényleg van lehetőség valakivel közösen álmodni. De hogy valósulhatna meg?

Ebben az esetben a magyarázat leginkább két természetfeletti megoldáson alapulhat.

Az egyik, hogy álmunkban képesek vagyunk a telepátiára; a másik pedig, hogy a valóság egy mesterséges szimuláció (afféle létrehozott, nem igazi világ), az álmok pedig ebben egy alternatív valóságként helyezkednek el, amibe mindenki be tud lépni kedve szerint. („A kék vagy a piros pirulát választod?”)

4/4 A jövő lehetőségei

A legtöbb szakértő és felmérés szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ez a közös álom valóban lehetséges volna, viszont ez még nem jelenti azt, hogy teljesen ki is zárhatjuk a létezését. Az amerikai Monroe Intézmény (ahol az alvás során bekövetkező, testen kívüli élményekkel foglalkoznak) egyik korábbi alkalmazottja például állítja, rengeteg kísérletet folytattak úgy, hogy igyekeztek a testüket álomban tartani, miközben az agyuk a tudatuknál maradt – erről, és az eredményekről pedig My Big TOE néven könyvet is írt. Ezen kívül több beszámolóban, sőt, fórumokon is foglalkoznak ezzel a jelenséggel, sokan pedig úgy vélik, ha most erre nincs is lehetőségünk, a jövőben különböző találmányok segítségével valóra válthatjuk a közös álmokat. Ha téged is érdekel a jelenség, nyugodtan nézz utána a neten, bizonyos weboldalakon ugyanis még ötleteket is adnak, hogyan élheted át legnagyobb eséllyel az álmok ezen csodáját!