8 ötlet, hogy a Halloweeni buli egészségesen is teljen

8 ötlet, hogy a Halloweeni buli egészségesen is teljen

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 8 ötlet, hogy a Halloweeni buli egészségesen is teljen

Nyakunkon a Halloween, természetes hogy ilyenkor már készülődünk.

Nagy a sürgés-forgás a konyhában, zajlanak a díszítések. Na de mi kerül az asztalra?

Nem mindegy ugyanis, hogy ilyenkor mit fogyasztunk. Közismert tény, hogy Halloween nem csak a szellemek, hanem az édességek ünnepe is. Főként ami a gyerekeinket illeti. Talán ők azok, akik mindennél jobban várják ezt az alkalmat, hisz ilyenkor minden bűnözés és tilosban járás megengedett, ami az édesszájúságot illeti.

Hasonlóan a Mikulás naphoz, ilyenkor is sok édességre tesznek szert a gyerekek, és bizony hajlamosak elfeledkezni arról, hogy mást is kéne enni az adott napon. Sokuk egész nap csak az édességeket majszolná! Nem kevésbé igaz ez a felnőttekre is, főleg ott, ahol gyerek van a háznál. Ugye-ugye kedves szülők! Néha azért nektek is jól jön egy kis élvezeti bűnözés, pláne ha erre egy külön naptári nap vann fentartva, ami még legális is!

Viszont ne feledkezz meg arról, hogy azért mert ez a nap ennek van szentelve, még nem jelenti azt, hogy az alkalomra elkészített ételeket ne lehetne egészséges formában kivitelezni. Sok kis praktika bevethető, íme közülük pár, amivel sokkal boldogabbá, de főleg egészségesebbé teheted saját és családod Halloweenját!

Tippek neked:

1. Sose vegyél olyan édességeket, amit te magad is szeretsz!

Gondolj bele abba, mennyire kellemetlen tud lenni, ha csak olyan nasit találsz otthon, ami saját magad kényeztetésére szerettél volna felhasználni! Elérkezik az este, csöngetnek a jelmezes gyerekek, és nem lenne szíved nem odaadni nekik. Na de hol itt az igazság? Jobb is, ha nem válogatlanul adod ki a kezed közül az édességeket, hanem kifejezetten olyanokat válogatsz össze, ami főként gyerekeknek való, legalábbis a fejlődésüket szolgálja.

Kemény töltetű és egyéb gumicukorkák helyett, adj nekik mondjuk cukormentes rágógumit, nugát csokoládé és egyéb édes, színezett, mindenféle cukorral bevont hízlaló sütemény vagy fánk helyett pedig, jutalmazd meg őket egy tábla tejcsokoládéval. Ami garantáltan jó minőségű tejből készült, így biztos hogy megfelelő kalciumtartalommal bír, és rendes kakaóbabot tartalmaz. Nem minden a mennyiség, itt is a minőség legyen az első szempont!

2. Vigyázz az időzítésre!

Ne ess abba a csapdába, hogy már jóval előtte felvásárolsz egy csomó édességet! Ilyenkor ugyanis könnyen előfordul, hogy mire elérkezik a várva várt nap, már az egész család rá járt, és felfalta az összeset, így már nem marad semmi amit oda lehet ajándékozni! Nem kell előre stresszelni a mennyiségen, a kevesebb néha több! Bőven ráér, ha csak az előtte napokban, vagy akár aznap mész el édességkörútra bevásárolni. Így biztos, hogy este lesz mit odaadni a kis jelmezeseknek!

3. Azért ne ess túlzásokba!

Óvakodj attól a túlkapástól, hogy tényleg csupa bioétellel szolgáld ki a kicsiket. Nem kell azért őrült módon túlesni a ló másik oldalára! Ráadásul köztudott, hogy a gyerekek többsége korántsem szereti a túl egészséges ételeket, ugyanis legtöbbjük rossz vagy semmilyen ízűnek találja őket. És abban biztos te is egyetértesz, hogy egy kisgyerek nem azért fog valamit elfogyasztani, mert az egészséges.

Viszont hála az égnek, rengeteg olcsó trükk van amivel kicsit be tudod őket csapni, vagyis megvezetni csalafinta módon. Legegyszerűbb trükkök egyike, ha például aszalt gyümölcsöket veszel, vagy különböző csokimázba mártott gyömölcsöket teszel az asztalra, mint például mazsola vagy dió. Ezek nem csak praktikusak, de egészségesek is, így a gyerekek anélkül fogják boldogan elfogyasztani, hogy feltűnne nekik mit is esznek valójában. A csokimáz biztos hogy elvonja a figyelmüket.

4. Rugalmasan állj a dolgokhoz!

Ha mégis tartanál attól, hogy az adott napi nagy mennyiségű édességbevitel ártana gyermeked fogainak, akkor figyelj arra, hogy mértékletesen fogyassza el a begyüjtött finomságokat, vagy ami még jobb, vegyél olyan dolgokat, amik cukormentesek vagy édesítőszerrel készültek. Szerencsére most már egyre több ilyen édességet lehet kapni, az élmény viszont ugyanaz lesz, nem fogja kedvét szegni a gyerkőcnek!

Tippek a gyereknek

5. Beszéld meg vele!

Tudatositsd gyermekedbe, hogy kizárólag a saját édességeit fogyassza. Ne próbáljon meg másoktól elcsenni semmit. Magyarázd el azt is, hogy a túlzásba vitt édességfogyasztásnak bizony nagyon sok káros hatása lehet a későbbiekre nézve! Ha kicsit sikerül elijesztened a nasiktól, meglátod már saját magától is mértéket fog tudni tartani!

6. Ne engedd hogy elcsábuljon!

Elképzelehtő, hogy gyermeked már rögtön aznap felfalná az összes begyűjtött édességet, ami valójában nem lenne túl célszerű, több szempontból sem! Ne engedd neki, hogy ez így legyen. Miután hazaért, beszéljétek meg, és osszátok el, akár közösen az édességmennyiséget a hét minden napjára beosztva! Így biztos, hogy egy jó darabig el lesz látva nyalánkságokkal, és az elhízás sem fenyegeti oly mértékben, mintha több kiló cukrot és szénhidrátot tömne magába egyszerre, egy nap alatt.

7. Figyelmeztesd!

Emlékeztesd gyermekeid arra, hogy Halloween ünnepe bár nagyszerű móka, és hasznos édességtartalékokat lehet általa felhalmozni, ez a nap, akkor is csak egyszer van egy évben! Nem szabad megengedni, hogy a gyerekek elbízzák magukat, ezáltal akár napi szinten követeljék azt, ami szerintük jár nekik. A tonna számú édességet. Amúgy se lenne jó, ha hozzászoknának a rendszeres édességfogyasztáshoz!

8. Közös program

Nagyon jó buli tud lenni, ha az előkészületekbe is bekapcsólódnak a gyerekek. A család több tagjával csináljatok különböző kis tárgyakat, süteményeket, legyetek kreatívak az ételgyártás területén is! Engedjétek szabadjára a fantáziátokat! Különböző szárított magvakkal, tökmaggal, aszalt gyümölcsökkel, étcsokoládéval, vagy kukoricával díszítsetek bármit, amit csak szeretnétek! Így a kellemes külső mellett, egészségesebbé is tehető a Halloweeni konyha.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást