Kikapcsolódás / Utazás

Ebben az országban van egy ötödik évszak – a tél és tavasz közt

Ebben az országban van egy ötödik évszak – a tél és tavasz közt

A víz az úr

A nemzeti park felszínét egyébként még a jégkorszak formálta, és most kopár fáival és kies tájaival nyújt kissé rémisztő látványt az erre látogatóknak. Közöttük természetkedvelők és extrém sportolók is akadnak – utóbbiak jellemzően a már említett „ötödik évszakban” érkeznek.

Ez a szezon számukra izgalmas kalandokat rejt, a veszélyt azonban egészen másként élik meg a Sooma környékén lakók. Egy 1931-es újságcikkben rekord méretű áradásról számolnak be. Részletesen mutatnak be gazdákat, akik tutajokat építettek az állataiknak és sokszor hetekre elegendő kenyeret halmoztak fel, hogy az áradás ideje alatt se éhezzenek. Ekkor a környéket csak a – szintén helyiek által épített – ideiglenes bádog hidakon lehetett megközelíteni.

Lahemaa nemzeti park, Észtország
istockphoto

A helyiek szerint azok, akik itt élnek, tudják, hogy ebben az időszakban bármikor arra ébredhetnek, hogy a víz elzárta őket a külvilágtól. Erre megtanultak felkészülni az évek során. Noha az itt élő, körülbelül 70 állandó lakos tisztában vagy a veszélyekkel, azt is mondják, hogy az áradás és az ötödik évszak kiismerése egyfajta bennfentes érzést ad nekik. Ezen a környéken csak azok maradnak meg, akik igazán ismerik, értik és tisztelik a természetet, és megtanultak együtt élni vele.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást