Őrületes: ma már a következő 5 helyet is szemét borítja

Őrületes: ma már a következő 5 helyet is szemét borítja

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Őrületes: ma már a következő 5 helyet is szemét borítja

Igazi álomnyaralások színhelyei, páratlan szépségű tájak, ahová mindenki vágyik, és aki egyszer eljutott, vissza szeretne menni. De sajnos itt is igaz, hogy ahová az ember eljut, ott a nyomát is hátrahagyja: ha nem vigyázunk, a gyermekeink már biztosan nem kereshetik fel ezeket a helyeket, vagy ha igen, nem sok örömüket lelik benne.

Mount Everest

A világ legmagasabb pontját meghódítani kétségtelenül életre szóló kaland, de az utóbbi években annyira vonzóvá vált sok turista és a környezet iránt semmi tiszteletet nem mutató hegymászók előt is, hogy sok profi ma már úgy véli: jobb lenne lezárni a hegyet.

A National Geographic egy újságírója már 1963-ban azt írta, hogy a Mount Everest egyes részei a világ legnagyobb szeméttelepeivé váltak. Az üres oxigén palackok, az emberi ürülék, az élelmiszer-csomagolás, a törött mászóeszközök és a szakadt sátrak pedig azóta tovább rontották a helyzetet.

2016-ban az ENSZ arról számolt be, hogy több mint 140 000 kg szemét van a Mount Everest régióban az évtizedek óta virágzó turizmus hozadékaként.

Az Asian Trekking által vezetett expedíciók évente szerveznek tisztító utakat a hegyre, és 2008 óta mintegy 15 tonna szemetet, 600 kg emberi hulladékot és hat holttestet hoztak le.

 

Ladakh, India

Nem a legismertebb hely a világon, de aki már járt itt, az soha nem felejti el.

Ladakh egy magaslati sivatag, amely az indiai Jammu és Kasmír államban található.

A saját országának gyakran figyelmen kívül hagyott sarka egy 2009-ben bemutatott filmben tűnt fel, és a helyet egyik napról a másikra elárasztották a turisták.

Ez azonban egy komoly problémát, mégpedig az eldobált szemét problémáját hozta magával. Környezetvédők szerint a legnagyobb helyi városban, Leh-ben 30 ezer műanyag palackot dobnak el. Minden. Egyes. Nap.

Az óriási mennyiségű hulladék pedig egyre inkább veszélyezteti az egykoron káprázatosan szép, és szinte érintetlen természetet.

Phi Phi szigetek, Thaiföld

A lenyűgöző szépségű szigetcsoport az után vált híressé, hogy feltűnt a Leonardo Di Caprio főszereplésével forgatott A part című moziban.

Azóta a Phi Phi szigetek az influencerek egyik kedvenc úti céljává vált, ám az Instagramra posztolt fotókon csak a kék víz, a gyönyörű égbolt és a meredek sziklák látszanak, a turisták által hozott szemét és zajszennyezés azonban nem.

Szerencsére a Phi Phi sziget védelmi és megelőzési csoportja (PACT) kezdeményezésére 2015 óta minden hónap 10., 20. és 30. napján tisztító akciókat indítanak a szigeteken.

De ennél sokkal többet kell tennie annak érdekében, hogy ez a gyönyörű hely megtisztuljon, mielőtt teljesen elpusztulna.

 

Földközi-tenger

A Földközi-tenger a világ legnagyobb belvize, amelyet Európa, Ázsia és Afrika vesz körül.

Hihetetlen, de már egy ekkora területen is egyértelműen látszik az emberi felelőtlenség nyoma: nem találni a tengernek olyan sarkát, amelyen ne okozna elképesztő károkat a töménytelen mennyiségű hulladék.

Az Egyesült Államok nemzeti óceáni és légköri szövetsége (NOAA) szerint minden évben világszerte több mint 1 millió tengeri madarat és 100 000 emlőset öl meg a tengerbe kerülő szemét.

 

Batu barlangok, Malajzia

A Batu Barlangok Kuala Lumpur egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága: egy mészkő-hegy, amely három fő barlangból és számos kisebből áll.

A hindu hívők szent helyévé is vált. Lord Murugan bagy, arany színű szobra a hely egyik fő látnivalója.

Sajnos azonban a barlangok tisztaságáról senki nem gondoskodik megfelelően: nem kell hozzá tudományos bizonyíték, elég felnézni a TripAdvisor értékelésekre, ahol több százan panaszkodnak arra, hogy a barlangok milyen piszkosak.

A kritikusok szerint a barlangok tisztán tartása sokkal könnyebb lenne, ha több szeméttárolót helyeznének ki, és a turisták tudnák, hogy hol hagyhatják a hulladékot, de persze a valódi megoldást az jelentené, ha jóval kevesebb – vagy semennyi – egyszer használatos műanyagot és szemetet használnánk a mindennapokban, és a kirándulások alkalmával is.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást