Orrmesék – Az illatok fontossága a születés és a szoptatás idején

Orrmesék – Az illatok fontossága a születés és a szoptatás idején

Címlap / Életmód / Család / Orrmesék – Az illatok fontossága a születés és a szoptatás idején

„A baba számára az anyai illat a legcsodálatosabb a világon. A biztonság és a boldogság illata. Ez az, amiben minden benne van, a létezésünk lényege, maga a mennyország.” – Feller Adrienne aromaterapeutával beszélgettünk az illatok fontosságáról a baba és a mama szempontjából is.

Azon túl, hogy a szoptatás elősegíti a baba immunrendszerének fejlődését, az anya-gyermek kötődés kialakulásához és megerősödéséhez is hozzájárul. Ebben többek között az illatoknak is fontos szerep jut, tudtuk meg Feller Adrienne-től.

A baba tenyerében olyan illatmolekulák vannak, melyek megegyeznek az anya mellbimbójának illatával. Ez segíti őt, hogy a megszületése után önmagától rátaláljon az anya mellére. Az optimális az, ha a születés után a gyermeket az anya hasára helyezik, ahol megpihen, majd szép lassan, kúszó mozdulatokkal elindul felfelé, az édesanyja melle irányába. Az út csupán fél óra, mégis hatalmas jelentőséggel bír a gyermek életében. Ez alatt az út alatt tanulja meg, hogy bízzon saját megérzéseiben, hiszen ahogy mászik felfelé, a kis kezeit mindig az arcához, orrához emeli, belélegzi annak illatát, majd a levegőbe szagolva megtalálja az ismerős szagot, ami alapján az édesanyja melle felé veszi az irányt. Azokat a kisbabákat, akik maguktól találnak rá először az édesanyjuk mellbimbójára, nem kell „mellre kapatni”, náluk sokkal kevesebbszer fordul elő szoptatási probléma. Mindemellett pedig a kötődés is mélyebb lesz az édesanya és a gyermek között.

Világszerte a csecsemőknek mindössze 38%-a részesül anyatejes táplálásban. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ennek oka többek között az anyák támogatásának hiánya, a társadalmi nyomás, a szoptatás tabuként kezelése, valamint a tápszer-lobbi.

Természetesen, ha egy anya nem tud szoptatni, vagy elapad a teje, akkor a tápszer még mindig ott van alternatívaként, és egyetlen nőnek sem kellene bűntudatot éreznie, vagy rossz anyának gondolnia magát azért, ha valami miatt nem képes a szoptatásra.

Sőt, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint tulajdonképpen minden anya képes az anyatej-kiválasztásra és a szoptatásra, hiszen ennek akadálya nagyon sokszor valamilyen tudatalatti szorongás vagy félelem, mely gátlások a türelem mellett például bizonyos illóolajokkal is kezelhetőek.

Természetesen a szoptatás beindítására is vannak illóolajok, ilyen az édeskömény, az ánizs és a koriander. Ezek az illatok oldják azokat a görcsöket, amelyek a tejtermelődést akadályozhatják. Érdekes módon ugyanezek az illóolajok azok, amelyek a baba emésztését is támogatják, azaz szélhajtók. Ott, ahol nincsenek görcsök és nincsen félelem, a fájdalom sem jelentkezik, és a szoptatás természeténél fogva kellemes élmény lesz az anya és gyermeke számára is” – mondja Feller Adrienne.

A születés utáni időszak meghatározó a gyermek egész életére nézve, hiszen a csecsemőnek a 12. hétig rendkívül érzékeny a szaglása, ezáltal pedig rendkívül érzékeny a világra. Ilyenkor olyan nyugtató hatású illóolajok alkalmazását szoktam javasolni, mint az orvosi levendula és a mandarin. A gyermekágyi időszakban az illóolajok alkalmazása elsősorban a kellemes atmoszféra megteremtésében segít, de emellett oldja az esetleges szorongást, bizonytalanságot, ami az édesanya figyelmét elvonná a lényegtől és akadályozná a bensőséges kapcsolat megélésében. Egy természetes, növényekből kinyert, kellemes és puha illatú térben a lélek megpihen, és képes a lényegre, a belsőben zajló folyamatokra helyezni a figyelmét” – teszi hozzá a szakértő. Természetesen egy kisbaba környezetében 100% tisztaságú és 100%-ban természetes, bevizsgált illóolajok alkalmazása ajánlott.

5 tény a szoptatásról:

 1. A legideálisabb, ha az anyatejes táplálás a szülés utáni első órában megkezdődik.
   
 2. A szoptatás az anyának is jót tesz: csökkenti a mellrák és a kettes típusú diabétesz kockázatát, és segít megakadályozni a szülés utáni depresszió kialakulását. Emellett a szoptatás a szülés utáni első 6 hónapban hatékony (de semmi esetre sem 100%-os!) fogamzásgátló is.
   
 3. A WHO ajánlása alapján a csecsemők számára a legideálisabb táplálási forma 6 hónapos korig kizárólag az anyatej, majd ezt követően, hozzátáplálás mellett a szoptatás folytatódhat 2 éves korig, vagy akár tovább is.
   
 4. Azok a felnőttek, akiket babaként anyatejjel tápláltak, kisebb eséllyel lesznek túlsúlyosak, kisebb náluk a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélye, és az intelligencia-teszteken is jobban teljesítenek.
   
 5. A WHO szerint a legjobb, ha a szilárd ételek fogyasztása az anyatejes táplálás mellett kezdődik meg, és a kezdeti időszakban nem is érdemes csökkenteni a babának adott anyatej mennyiségét. 

Amellett, hogy a szoptatás a táplálás szempontjából kiemelkedően fontos, a kötődés, a bőr a bőrhöz kontaktus és az anya illatának közelsége a baba megnyugtatásábanis segít. Éppen ezértnem árt óvatosnak lenni a szoptatás során használt kozmetikumokkal, amelyek elnyomhatják, megváltoztathatják a bőr természetes illatát, hangsúlyozza a szakértő.

Az első és legfontosabb, hogy tudjuk, a baba számára az anyai illat a legcsodálatosabb a világon. A biztonság és a boldogság illata. Ez az, amiben minden benne van, a létezésünk lényege, maga a mennyország. A gyermek pedig ehhez az illathoz kötődik, ez adja a világhoz fűződő biztonságérzetét, éppen ezért minden erős, harsány és szintetikus illatanyag ellenjavallt. Ezek zavaróak és megtévesztőek, sőt kifejezetten irritálóak lehetnek a baba számára. Meglepő, de esetenként az édesanya által használt parfüm, kozmetikum vagy éppen dezodor az oka annak, hogy a gyermek nem fogadja el az anya mellét. Ebben az időszakban tehát kiemelten fontos, hogy csak és kizárólag természetes kozmetikumokat használjunk, és kerüljük a szintetikumokat!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!