Szórakozás / Otthon

Örök klasszikus sorozatok, amiket bármikor újra végignéznénk

Örök klasszikus sorozatok, amiket bármikor újra végignéznénk

Biztosan egyetértesz azzal a kijelentéssel, hogy igenis vannak olyan sorozatok, amik soha nem fognak kimenni a divatból. Annyira izgalmasak, szórakoztatóak és lebilincselőek, hogy mindig leragadunk a tévé előtt, ha valamelyik csatorna újra levetíti őket. Számtalan ilyen készült, de most a teljesség igénye nélkül készítettem egy szubjektív listát azokról, melyeken valószínűleg 10 év múlva sem fogunk unatkozni!

Beverly Hills 90210

Ez a sorozat a 90-es évek tinédzsereinek, a 90-es évek tinédzsereiről szólt (vagy legalábbis szerettük volna, ha a mi életünk is olyan menő, mint az övék).

A két főszereplő egy ikerpár, Brandon és Brenda, akik Minnesotából Beverly Hillsbe költöznek, és ott próbálnak akklimatizálódni az új körülményekhez. 

Ez persze korántsem olyan egyszerű egy amerikai középiskolában, ahol erős a klikkesedés.

Akkoriban minden lány a Brendát játszó színésznőre, Shannen Dohertyre akart hasonlítani, és külön kis csoportok alakultak azokból, akik Brandonba vagy Dylanbe voltak szerelmesek. 

Rex felügyelő

Az egyik legeslegjobb kutyás sorozat, vagyis inkább bűnüldözős-kutyás.

A szexi nyomozó és az aranyos bundás párosa már alapból levette az ember lányát a lábáról, és ehhez még izgalmas, felgöngyölítendő bűnügy is társult.  

Rex szuperintelligens német juhászkutya volt, aki szinte mindent túlélt. Simán átugrott például egy üvegajtón anélkül, hogy bármi baja történt volna. 

Minden bizonnyal ez a sorozat tehet róla, hogy a 90-es években a német juhászkutyák tenyésztése jelentősen megugrott, és ebben az időszakban nagyon sokan nevezték el saját ebüket is Rexnek vagy Rexinek.

Dallas

Erre a sorozatra szabályosan rá lehetett kattanni a 90-es években, hiszen a Ewing família intrikával és ármánnyal teli élete tökéletes esti szórakozást nyújtott egy átdolgozott nap után.

Nekem egyszer a német tanárom azt a házi feladatot adta, hogy a birtokos szerkezetet a Dallas családfáján gyakoroljam, vagyis írjam le, ki kinek a kije.

Eléggé megizzadtam eközben, hiszen a 14 évad folyamán számos kibogozhatatlan családi szálra derült fény… 

A Larry Hagman alakította Jockey karaktere pedig beírta magát a történelembe részletesen kitervelt cselszövéseivel és hol szerethető, hol ellenérzéseket keltő személyiségével.

Twin Peaks

David Lynch kultikus sorozata a 90-es évek elején került először a tévékbe.

A misztikus, rendkívül egyedi hangulattal rendelkező alkotás 2 évadot élt meg.

Az alap sztori szerint egy Twin Peaks nevű, nyugodtnak látszó amerikai kisváros életét felkavarja egy gyilkosság. Egy népszerű tinédzser, Laura Palmer holttestére horgászok találnak rá, az ezután induló nyomozást pedig a kissé szórakozott Cooper ügynök kezdi meg (az ő karaktere némi humort csempészik az egyébként sötét hangulatú történetbe).

A sorozat itthon annyira népszerű volt, hogy a 90-es években a Nyugati aluljáróban „Ki ölte meg Laura Palmert?” feliratú pólókat árultak.

A rajongóknak egyébként jó hír, hogy Lynch nemrégiben bejelentette, a sorozat 20. évfordulójának alkalmából megalkotja a folytatást.

X-akták

Az X-aktákat valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, talán csak azoknak, akik sosem mertek megnézni belőle egy részt sem.

Misztikum, UFO-k és különféle természetfeletti erők szolgáltatták az epizódok alaptémáit, a rejtélyes eseteket pedig Mulder és Scully felejthetetlen párosa igyekezett megoldani (egyébként Rex felügyelőhöz hasonlóan Mulder is igazi túlélő volt, hiszen a leglehetetlenebb helyzetekből is sikerült valahogy megmenekülnie).

A sorozat főcímdalától a mai napig feláll a hátamon a szőr, és valószínűleg pont ebben rejlik a zsenialitása.

A 9 évadot megélt sorozatból 2 mozifilm is készült, ezek magját is a paranormális jelenségek és az UFO összeesküvés-elméletek kivizsgálása szolgáltatják.

Knight Rider

David Hasselhoff karaktere már alapvetően kultikusnak számít a 90-es évekből, azonban ha választanunk kéne, hogy Baywatch vagy Knight Rider, akkor inkább az utóbbi mellett tennénk le a voksunkat. 

Ennek oka pedig nem más, mint Kitt, a ma már kissé oldszkúl, de egykoron iszonyúan menő szuperautó, aki (és nem ami) Michael Knight elválaszthatatlan társa.

Kitt tudott beszélni, sőt, vicceket is mondott, és mindig kihúzta barátját a csávából.

Csak egy kérdésre nem kaptunk mai napig választ: Vajon hová megy az a kamion, amire minden részben felgurult?!

Poirot

Agatha Christie klasszikus nyomozó figurája sosem lesz unalmas.

Elegáns, néhol kicsit modoros, de rendkívül okos, ravasz, és imádnivaló a bajusza!

A történetek mindig csavarosak, az ember pedig együtt gondolkodhat az udvarias Hercule Poirot-val, hogy vajon ki követhette el az adott gyilkosságot.

Ez az alkotás minden bizonnyal a bűnügyi sorozatok koronázatlan királya.

Jóbarátok

Valószínűleg ennek a sorozatnak már mindenki betéve ismeri az összes részét.

Bevett szokás ebből vicces momentumokat idézgetni; nekem például a kedvencem Ross kiborulása, amikor az egyik munkatársa megette a szendvicsét.

A szitkomot számtalanszor vetítették a hazai csatornák, és mindegyik műsoridőben képes volt a képernyő elé szögezni, még akkor is, ha adott esetben háromszor is láttad az adott epizódot. 

Ez a Jóbarátok varázsa: sosem lehet megunni!

Szívek szállodája

Ezt főként a lányok érthetik, mivel a férfiak nem igazán lelkesedtek ezért a sorozatért, bár találkoztam már olyan párral, akik kifejezetten szerették együtt nézni a Gilmore lányok történetét.

Anya és lánya, Lorelai és Rory kisvárosi kalandjai könnyed szórakozást nyújtanak, de legfőképp a csacsogós párbeszédek és vicces monológok miatt szerethető ez a sorozat.

Bármilyen húzós is volt a napod, a Szívek szállodája biztos kikapcsolódást nyújt egy meleg tea kíséretében.

Szex és New York

És végül elérkeztünk listánk utolsó pontjához, mely főként szintén a lányoknak szól (nehezen tudom elképzelni, hogy egy férfi végignézze ezt az eposzt, akár kínzás vagy fenyegetés ellenében is), és egyetlen jó sorozatos listáról sem maradhat le!

A Szex és New York nagyon szórakoztató és humoros módon enged bepillantást négy nagyvárosi szingli nő életébe, mely főként a párkapcsolati problémák és a divat körül forog.

Mivel egy epizód össz-vissz fél órás, így bármikor könnyedén bevethető, ha épp rossz a kedved, vagy valamilyen vicces tanácsra lenne szükséged pasi ügyben.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást