A boldogság gondolati teremtése – Lehetséges, de hogyan csináld?

A boldogság gondolati teremtése – Lehetséges, de hogyan csináld?

Címlap / Életmód / Lélek / A boldogság gondolati teremtése – Lehetséges, de hogyan csináld?

Optimizmus a pesszimizmus nyomása alatt

Feleki László mondta: „Ismert szókép az, hogy „elszabadult a pokol”. Mikor mondhatjuk már, hogy elszabadult a mennyország?”

Ebből az idézetből abszolút érezhető az, amivel biztosan te is nap mint nap szembesülsz: a világ alapvetően pesszimista beállítottságú. Szinte mindenhonnan azt halljuk, hogy az egész világ romlott és rossz körülöttünk, tételesen felsorolják, hogy mi nem működik, milyen bajok történtek. Ezek az állítások viszont mind-mind hatni fog ránk, még akkor is, ha nem figyelünk konkrétan a mondatokra! 

De kárt okoz az is, ha a rossz dolgokat vicces köntösbe bújtatjuk, és azon nevetünk – mondjuk stand up során viccet csinálnak a negatív élethelyzetekből – mert a figyelem, a nevetés által azonosulunk a bajjal, ami hat ránk. Akkor mi a megoldás?

Az egyik legnagyobb paradoxon: vérre menő harc a nyugodt életért

A harc, akármit teszünk, mindig harc marad. Lehet passzív ellenállás, lehet tüntetés, lehet igazi küzdelem is. Az legjobb persze az lenne, ha nem kellene eljutni a harcig. Nem véletlenül nem használtam az „igazi győzelem az lenne” kifejezést, hiszen győzelem csak harc által lehetséges. A harccal sem lenne semmi gond, hiszen a győzelem hatalmas adag pozitív érzést hoz magával, ám a mai harcokkal az a probléma, hogy részgyőzelmek vannak, apró örömökkel, és sok veszteség árán.

Sosincs teljes lelki „felszabadulás”, minden területen harcolni kell, a belefektetett energia sosem hozza a várt, véglegesen felszabadító érzést.

Nincs meg az egyensúly, ami a harc szükségességét – a várt győzelem mértékének lehetősége által – igazolná. Tudjuk, hogy az emberiség képtelen megoldani ezt a paradoxont, mégis elvárjuk magunktól, hogy optimisták legyünk. Tehát igaz Geroge Jean Nathan felvetése, miszerint „Optimista az, aki azt hiszi, hogy a légy a szobában a kijáratot keresi”.

Akkor hogyan tovább?

Karinthy Frigyes meglátása a kezdet: „Nem mind arany, ami fénylik. Lehet, kedvező körülmények közt a gyémánt is.” A „méreg”, bármilyen csomagolásban adják, akkor is méreg. Tehát, szelektálni, különbséget tenni kell tudnunk először. Aztán meg kell teremteni magunkban a kedvező feltételeket – ahogy a maggal tesszük, ültetéskor.

A megmagyarázhatatlan negatív érzések, melyeket a világnak köszönhetünk, a neveltetés gátjai, a hitnélküliség (könnyebben hisz az, aki már valóban hitt valamiben), a múlthoz való megmagyarázhatatlan ragaszkodás mind-mind olyan tényezők, melyek zsigerből jönnek, és nagyon nehéz megszabadulni tőlük.

Ne a sebeidet nyalogasd, hanem indulj egy sokak által bevált úton – ilyen például a relaxálás. A többi ötlet jön magától. Az agy automatikusan mindig azokra a dolgokra figyel, amit fontosnak tartasz, ami a fő csapásirány. Ezáltal igényed lesz rá, és meg fogod látni, amit meg kell látnod.

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást