Titokzatos foltok jelentek meg a sivatagban – Senki nem tudja az okát

Titokzatos foltok jelentek meg a sivatagban – Senki nem tudja az okát

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Titokzatos foltok jelentek meg a sivatagban – Senki nem tudja az okát

Van egy sivatag, ahol döbbenetes alakzatok rajzolódnak ki. A fűbe égett, kietlen karikák miatt olyan, mintha a területet egy nagy, foltos szőnyeg borítaná. A helyi legendáktól kezdve az UFO-elméletekig sokan, sokféleképpen próbálták már megmagyarázni a rejtélyt, de az igazság az, hogy a természeti jelenség pontos okát biztosan senki nem tudja.

Termeszek, netán sárkányok?!

Tudósok egy csoportja pár éve kiment a területre, hogy teszteljen néhány elméletet, és velük volt Thomas Dressler fotós is, akinek köszönhetően újabb különös felvételek járták be a világhálót a pöttyös sivatagról.

A spanyol fényképész 2010 és 2014 között három alkalommal látogatott el a sivatagba, és egy kis repülőgépről, valamint hőlégballonból is készített képeket.

A legtöbbször csak tündérkörökként emlegetett jelenségre azonban a kutatóknak ez idáig nem sikerült választ találniuk. A legvalószínűbb magyarázattal a termeszek szolgálnak, de hogy miért alakultak ki ilyen szabályos körök egy ekkora területen, az már egy másik kérdés. A folklór gombákat, isteneket, szellemeket, de sárkányokat is emleget – és végül is kizárni egyiket sem lehet biztosan.

Mi nagyon izgatottak lennénk, ha kiderülne, hogy a titokzatos köröket a namíbiai sivatagban élő, a kíváncsi szemek elől eddig gondosan elrejtőző sárkányok okozták, nem pedig az uncsi termeszek…

Akár radioaktív is lehet

A tündérkörök legkisebbjei 2 méteres, legnagyobbjai 12 méteres átmérőjű, jól látható kopasz foltok a sivatagot beborító füvön.

A helyiek közül sokan úgy hiszik, hogy a körök Isten lábnyomai, mások szerint a föld alatt élő sárkányok égetik itt ki a növényzetet. Természetesen olyanok is vannak, akik szerint a sivatag UFO-k leszállópályája, és az ő járműveik hagyják a szabályos köröket maguk után. Egyes tudósok azt feltételezik, hogy a talajban lévő olaj radioaktív kisugárzása égetheti ki a füvet ilyen szabályos alakzatokban.

A legnépszerűbb elmélet szerint azonban a körökért a termeszek felelősek, akik vagy megeszik a fűcsomók gyökerét, vagy a föld alatti fészkeik termelnek olyan mérgező gázokat, amik miatt a növényzet kihal fölöttük – ez megmagyarázná a szabályos formákat is.

A legújabb elmélet szerint a körök azért alakulnak ki, mert a sivatag növényei között komoly verseny folyik a nedvességért. Az esővizet nem egyformán megkötő talajból az erősebb növények elszívják a vizet, így bizonyos pontok kiszáradnak, és az itt kiserkenő fűszálaknak esélyük sincs nedvességet nyerni a körülöttük növő, erősebb fűszálak miatt. Egy fokvárosi és egy coloradói egyetemen végzett számítógépes modellezés is azt támasztotta alá, hogy az esőzéseknek fontos szerepe lehet a tündérkörök kialakulásában.

Szintén a friss kutatásoknak köszönhetően tudjuk azt is, hogy a tündérkörök élettartama körülbelül 41 év, azaz ha egy kiszáradt folt valahol megjelenik, még évtizedekig ott is marad.

Mindenesetre amíg a legújabban kiküldött kutatócsoport vissza nem tér, és biztos eredményekkel nem szolgál, mi a sárkányos vagy tündéres elmélet mellett tesszük le a voksunkat, és szorítunk a mesebeli megoldásért.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!