Öltözködési alapszabály: ismerd a megfelelő ruhaméreted

Öltözködési alapszabály: ismerd a megfelelő ruhaméreted

Címlap / Stílus / Divat / Öltözködési alapszabály: ismerd a megfelelő ruhaméreted

Amikor azt mondjuk valakire, hogy „jól öltözködik”, általában a megfelelő színválasztásra, az adott személy egyedi stílusára vagy a ruhakollekció esztétikai sajátosságaira gondolunk. Pedig létezik egy sokkal fontosabb — mégis elhanyagolt — faktor is: a ruhaméret! (x)

Hiába néz ki jól egy blézer, egy body vagy egy szoknya, hiába fest remekül a próbababán vagy egy modellen, vagy hiába fejezi ki tökéletesen az aznapi hangulatunkat — ha nem megfelelő a méret, az esetek 99%-ában nem fog jól állni.

Ahol a legtöbben hibáznak: a megfelelő melltartó méret

A melltartó az a ruhadarab, ahol a méret kapcsán a legtöbbször követünk el hibákat. Sok nő számára ez a ruhadarab egyáltalán nem kényelmes — leginkább a „szükséges rossz” kategóriájába esik. Nem véletlenül ábrázolják rengeteg reklámfilmben úgy, hogy ez az első, amitől a hölgyek megszabadulnak hazaérkezéskor. Pedig a megfelelő méret kiválasztásával egy melltartó jelentősen kényelmesebbé tehető. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy mit is jelent számunkra a megfelelő méret.

A leggyakoribb problémát az okozza, hogy a kelleténél jóval kisebb darabot választunk. Ennek az első árulkodó jele az, hogy már a melltartó felvétele is gondot okoz — nem beszélve az egész napos hordásáról.

Amikor ruhát választunk, aranyszabály, hogy ne szorítson, de mégis megfelelően lássa el a feladatát!

Ez az elv a melltartóknál különösen fontos, hiszen itt a tartásnak lényeges szerepe van — de ettől még nem kell szorítania. Érdemes lehet tehát hosszabb időt tölteni azzal, hogy kiderítsük: vajon melyik a testünkhöz leginkább illeszkedő melltartó méret?

Annak érdekében, hogy erre egyszer s mindenkorra választ kapjunk, próbáljunk fel minél több modellt, stílust és formát, hiszen ha egyszer megtaláljuk a tökéleteset, onnantól kezdve egész életünkben kevesebb bosszúságot fog okozni.

Emellett az is nagyon fontos, hogy olyan ruhamárkától vásároljunk, ami minőségi anyagokból, kényelmes szabásmintával és csinos kinézettel gyártja a melltartóit.

A Threee például egy direkt a modern nőknek létrehozott divatmárka, amelyet három lánytestvér alapított, ezáltal küldetésének tekinti a menő és frappáns — ám mégis kényelmes és megfizethető — ruhadarabok megalkotását.

Amikor tényleg a méret a lényeg!

A melltartó mellett más ruhadaraboknál is fontos a méret, egy túl kicsi vagy túl nagy ruha ugyanis biztosan nem fog jól állni, hiába szép a színe, stílusa vagy formája. Kivételt képeznek ez alól természetesen azok a darabok, amelyek direkt szűkek vagy bővek — ám ezek megtalálásához is érdemes megtudni a saját méretünket, ezáltal meghatároznunk, hogy mennyivel kell kisebbet vagy nagyobbat vennünk ahhoz, hogy még ne fessünk bennük röhejesen.

Az Európában használatos női mérettáblázat a legkisebbnek számító XS-től XXXL-ig méretezi a különféle ruhadarabokat. Ezeket a jelöléseket főleg felsőknél és szoknyáknál használják, a nadrágoknál gyakrabban fogunk hüvelyk méreteket találni: 32, 34, 36, …, 46, 48, 50.

Emellett érdemes megemlíteni még a melltartók méretezését is, amelyeknek teljesen más jelölési rendszere van, hiszen minden számhoz tartozik egy betű is, például: 65A, 70B, 75C, 80D, 85E

Minden egyes szám mellett A-tól egészen F-ig tartanak a betűk — minél később következnek az ABC-ben, vagy minél nagyobb szám mellett szerepelnek, összességében annál nagyobb méretet jelentenek. A betűk ugyanis a melltartó kosarának méretét jelölik, míg a számok a melltartó körméretét.

Az ideális méret megtalálása

A felsőknél és a nadrágoknál viszonylag egyszerű a dolgunk a pontos méret meghatározásakor: amennyiben a ruhadarab túl szűk, válasszunk eggyel nagyobb méretet, míg ha túl bő, menjünk egyel lejjebb.

A melltartónál egy kicsit trükkösebb a helyzet, hiszen itt figyelnünk kell arra is, hogy pontosan mit érzünk — nem elég az, hogy „túl nagy” vagy „túl kicsi”:

  • Ha a választott termék — például 75C méret — túl szűk elől, tehát a kosár mérete túl kicsi, akkor érdemes a 75D méretet kipróbálni.
  • Ha nem a kosár mérete a szűk, hanem az egész melltartó — például a hátunkon —, akkor a 75D helyett válasszuk inkább a 80C vagy 80D méretet.

Zárásként pedig ne feledjük, hogy a ruha stílusa, kinézete és formája csupán akkor releváns, ha a megfelelő méretben vásároljuk meg!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!