Oltás vagy fertőzés: két nagy ismeretlen, amitől az egész ország szorong

Oltás vagy fertőzés: két nagy ismeretlen, amitől az egész ország szorong

Címlap / Életmód / Egészség / Oltás vagy fertőzés: két nagy ismeretlen, amitől az egész ország szorong

Az, hogy a férjem neve egyáltalán szerepel a központból kapott oltási listán, a háziorvosunkat éppen úgy meglepte, mint minket, hiszen fiatal és nincs is alapbetegsége, ráadásul – ha ez számít egyáltalán valamit – jóval később is regisztrált, mint például én.

Rövid beszélgetés után kiderült, hogy valószínűleg véletlenül van rajta a listán, de ezzel senki nem tud igazán mit kezdeni, a doktornő megnyugtatta, hogy aki ugyanezen a listán szerepel, és idősebb, de oltható, azoknak már mind szervezett időpontot, nem veszi el senki elől a helyet, ha teheti, és elfogadja az oltóanyagot, akkor menjen.

Na és itt jött a következő kérdés: oltasson-e a Szputnyikkal. Néhány másodperc szünet után a férjem igent mondott, hogy aztán, amint letegye a telefont, elkezdjen őrlődni: jól döntöttem, ugye? Nagyon-nagyon remélem – mondtam neki.

Melyik a jobb?

A szomorú igazság az, hogy két ismeretlen közül kellett választanunk: egy potenciálisan halálos betegségnek kitett kockázat és egy félig-meddig ismeretlen oltóanyag között. Mindketten oltáspártiak vagyunk, mindketten hiszünk az orvostudományban és mindketten nagyon szeretnénk végre meglátogatni az idős szüleinket, nagyszüleinket.

Mindketten szeretnénk, hogy minél gyorsabban haladjon az oltási program, és ez által minél több emberben alakuljon ki a védettség, hogy nagyobb biztonságban tudhassuk a kislányunkat is, aki még túl fiatal ahhoz, hogy ő maga is oltást kaphasson.

Koronavírus elleni védőoltás
StefaNikolic/istockphoto.com

De az igazság az, hogy közel sem éreztük úgy, hogy minden információ birtokában hoztunk volna egy felelős, alapos és átgondolt döntést.

A médiában percenként olvasni újabb és újabb információkat, a hatásvadász szalagcímek mögött úgy kell kibogarászni a valódi tartalmakat, és sajnos rengetegen vannak, akik az információt politikai célokra használják. Nincs egységes álláspont, nincs egy mindenki által elfogadott forrás, egy olyan vélemény, amire alapozhatnánk, ami egyértelműen vázolja a kockázatokat és az előnyöket.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást