Élt 73 évet. Ki volt valójában Olivia Newton-John? 

Élt 73 évet. Ki volt valójában Olivia Newton-John? 

Címlap / Kikapcsolódás / Közélet / Élt 73 évet. Ki volt valójában Olivia Newton-John? 

Nemrégiben járta be a világsajtót a hír, miszerint 73 éves korában elhunyt Olivia Newton John. Sokak emlékezetében úgy élt, mint egy csinos szőke nő, aki valamikor a hetvenes, nyolcvanas években volt a csúcson, jól táncolt és gyönyörűen énekelt John Travolta mellett a Grease című musicalben. De honnan jött, milyen élete volt és ki is volt valójában Olivia Newton John?

Korán színpadra állt

Saját magát unalmasnak tartotta, mert szerinte az, hogy valaki mindig kedves másokkal, az egy idő után unalmas. Erről többször is nyilatkozott a sajtónak, de nem bánta a személyiségét. Annak ellenére is mindig pozitív és segítőkész maradt, hogy olykor komoly támadásokkal kellett szembenéznie. Ugyanis nem mindenki kedvelte a szelíd és csinos szomszéd lány típusú nőket.

Olivia Newton-John 1948. szeptember 26-án született az angliai Cambridge-ben a család harmadik gyermekeként. Apja egyetemi professzor volt, Olivia hatéves korában Melbourne-ben kapott állást és a család Ausztráliába költözött. Olivia szülei pár éven belül elváltak, a lány ezután kezdett el komolyabban énekelni, eleinte otthon az egyedüllét ellen, majd családi körben, később sógora kávézójának színpadán. 

Eredetileg állatorvos szeretett volna lenni, de kételkedett abban, hogy le tudja tenni a természettudományos vizsgákat, és inkább más irányba indult el. Lovely Livvy néven rendszeresen szerepelt az ausztrál rádióban és televízióban, és 16 évesen megnyert egy tévés tehetségkutatót, az édesanyjától kapott gitáron tanult zenélni. 

1971-ben megismerkedett Cliff Richarddal, aki akkoriban saját tévés varietéjét vezette. Richard felkérte az énekesnőt, hogy legyen állandó fellépője a műsorának. A később világhírűvé vált Shadow zenekar tagjait megragadta Olivia lányosan csábító hangja, és meghívták stúdiójukba, hogy készítsenek közös felvételeket. 

Négy Grammy-díj

Alapvetően popénekesnő volt, de a zenekarnak meggyőződése volt, hogy Olivia azon képessége, hogy édes pátosszal adja elő a dalokat, tökéletesen beilleszthető a country dalokba is. Nem tévedtek. Megszületett első slágere, az „If not for you”.

Maradt is ezen a vonalon, újabb és újabb country slágerek születtek a nevével, majd 1973-ban a „Let me be there” dalért megkapta első Grammy-díját, amit még három követett.

1974-ben az Eurovíziós Dalversenyen is fellépett és Nagy-Britanniát képviselte. Évekkel később bevallotta, hogy ki nem állhatta a dalt, amit énekelt, siralmasan pattogósnak tarotta a „Long Live Love”-ot, de a kék fodros ruhát is utálta, ami fel kellett vennie. Nadrágban szeretett volna fellépni, de készült előtte egy felmérés a rajongók körében és a közönség a ruhára szavazott. A dal a negyedik lett a versenyen, abban az évben az Abba nyert a Waterloo-val.

A country zenészek nehezen fogadták be

Olivia hangja és dallamai rendkívül jól illeszkedtek a rádiós listákba, emiatt irigyei is akadtak bőven. Az ausztrál akcentussal éneklő, egyébként is popénekesi karriert indító énekesnő sokak szemét szúrta az amerikai country szakmában, egyesületet is létrehoztak, hogy kizárják az ilyen “zenei bevándorlókat”, nem sok sikerrel. 

Célba vették a mesterségesen létrehozott megjelenése miatt, szegényes színpadi mozgásán élcelődtek. Olivia később azt mondta, nem is tudott erről. „Rengeteget utaztam, felléptem, dolgoztam, nem foglalkoztam akkoriban mással”- mondta egy nyilatkozatában később.

Magánéletében nehezményezte a kritikát, de sohasem válaszolt a negatív megjegyzésekre. Nem is kellett, a slágerek és az elnyert díjak beszéltek helyette, azok pedig jöttek szépen sorban.

38 évesen lett anya

Első férje a Xanadu című film forgatásán megismert Matt Lattanzi, neki köszönheti, hogy karrierje csúcsán anya lett, 1986-ban ugyanis megszületett lányuk, Chloé Lattanzi. Akkoriban sokan nem értették a kapcsolatát. Világsztár volt, aki minden ujjára kaphatott  volna egy dúsgazdag férjet, ő mégis egy addig ismeretlennek számító táncossal kezdett el járni. 

1996-os válása után megismerkedett Patrick McDermott filmszakemberrel, aki nyolc év kapcsolat után váratlanul eltűnt a tengeren. Eltűnésének pontos körülményei a mai napig sem tisztázottak. 2008-ban hozzáment John Easterling egészségguru üzletemberhez, és Floridába költözött. 

1992-ben mellrákkal diagnosztizálták, amit átmenetileg sikeresen kezeltek. Később azonban többször is kiújult a betegsége, 2017-ben olyan agresszívvá vált, hogy átterjedt testének más részeire is. Évtizedeken át harcolt a kórral és világszerte tartott előadásokat az rákszűrés népszerűsítéséért. 2022. augusztus 8-án a férje adta hírül, hogy Olivia Newton-John meghalt, életének 74. évében, kaliforniai otthonában, saját ágyában.

A magyar politikai viszonyok miatt sajnos filmjei, tévéműsorai nem egyáltalán nem ismertek nálunk, a Grease is csak húsz évvel eredeti bemutatója után került a hazai mozikba. A korszak legtöbb külföldi előadójához hasonlóan személyisége egyáltalán nem, művészete is csak igen korlátozott mértékben lehetett ismert Magyarországon. 

Közel negyven albuma és tucatnyi filmje, nemzetközi sikerei, természetvédelmi, emberbaráti és rákellenes munkája ellenére szinte kizárólag 1971 és 1983 közötti néhány nálunk ismert dala alapján és a Grease szereplőjeként hallhattuk a nevét.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!