Olcsó módszerek, hogy hűvösebb legyen a lakásban

Olcsó módszerek, hogy hűvösebb legyen a lakásban

Címlap / Otthon / Háztartás / Olcsó módszerek, hogy hűvösebb legyen a lakásban

Mielőtt klímaberendezésen kezdünk el gondolkozni tavasszal, és több százezer forintnyi költségbe vernénk magunkat, terhelnénk környezetünket és pénztárcánkat a havi villanyszámlával, jó, ha tudjuk, vannak egyéb módszerek is, melyeket akár kombinálhatunk is a hatékonyság érdekében…

Az ablakok

A hőszigetelt ablak jó megoldás, ám költséges. Inkább szereltess fel zsalugátert vagy spalettát. Ez a módszer akár 60 százalékkal is mérsékelheti a hő sugárzását.
A spaletta ráadásul stílusos ,lakberendezési’ tárgy is. Egyszeri befektetés és sokkal tovább bírja, mint egy elektromos berendezés. Arról nem is beszélve, hogy télen is szigetel.

Zseniális találmányok

Felfesthetsz hő pajzsot is, ami apró részecskéi által veri vissza a hőt. Ez a módszer üvegtéglán és tetőablakon működik igazán. Ugyan kicsit drágább kategória, de eredményt tudsz elérni azzal is, ha hő visszaverő fóliát teszel az ablakra.
Több évre szóló megoldás, ám ha végképp nincs erre a célra pénz, fehér sötétítőt kell függöny helyett az ablak elé rakni. A fehér szín visszaveri a hőt, ugyanakkor nem árnyékolja le annyira a helyiséget.

Víz, mint lehetőség

Naponta moss fel hideg vízzel. Ez a módszer nagy felületen hűt, és pár órán keresztül hűvösebben tartja a pára miatt a követ, parkettát. A szobanövényeket is érdemes hűvös vízzel bespriccelni, ugyancsak a párolgás miatt.
Tehetsz ki vizes, nagy felületű, vastag töröközőt a lakás több pontjára. Teregess a lakásban, ez a ruháknak is jót tesz, az erős napsugárzás ,széteszi’ a sztreccs anyagot, fakítja a színeket.

Növények

Ha családi házban laksz, repkényt is futtathatsz a ház falára. Nagyban csökkenti a hőingadozást. Ez a módszer már a régieknek is bevált.
Természetesen a repkény előbb-utóbb probléma lesz, főleg, ha házfelújításra kerül a sor, hiszen akkor ki kell irtani, de addig is jó szolgálatot fog tenni. Ültethetsz fát az ablak, a ház elé, ami árnyékot ad, így nem engedi felforrósodni a falakat.

Levegő

Tévedés azt hinni, hogy a nappali kereszthuzat hűt, ez csak részmegoldás, ahogyan a ventilátor is.
Hajnalban rövid ideig érdemes huzatot csinálni, míg lehűl a lakás, ám ezzel óvatosan kell bánni az egészségünk miatt. Inkább éjszakára nyisd ki az ablakot, és legkésőbb reggel csukd is be.

Elektromos berendezések

Éjszakára kapcsold ki a nem használatos elektromos berendezéseket, mivel ezek hőt termelnek, és nagy melegben ez is számít.
Ha családi házban laksz, érdemes a házon kívül, nyári konyhát fenntartani, esetleg a pincében, egyéb tároló helyen, kialakított konyhában főzni. Ez annyit tesz, hogy van egy olyan helységed, ahol tűzhely van, minden egyebet az igazi konyhában készítesz elő.

A panel csapdája

Nyáron a legmelegebb a panellakásokban van. Ennek oka, hogy a beton 8-9 óra alatt teljesen átmelegszik, azaz, kora délutánra elkezdi visszasugározni a hőt.
A betonnak ugyan ennyi idő kell ahhoz is, hogy lehűljön, így olyan, mintha egy kemencében lennénk egész nap, mivel a hűvös levegő pillanatok alatt felmelegszik. A szomorú valóság az, hogy a felsorolt módszerek csak részmegoldásokat nyújtanak, de ez mégis csak több mint a semmi.

Klíma – igen vagy nem?

Nem mindenki engedheti meg magának a passzív házat, ahol télen meleg, nyáron hűvös van. A klíma ugyan növeli komfortérzetünket, de nem hosszútávra szól, könnyen elromolhat, arról nem is beszélve, hogy ha túlzásba visszük, a nagy hőmérséklet különbség, a nem megfelelően tisztán tartott szűrők miatt megbetegedhetünk.
Környezetünket és pénztárcánkat is terheljük vele. Minden megoldható némi odafigyeléssel, lelkünk könnyebb lesz, hogy védjük környezetünket, a pénzt pedig, amit így spóroltunk, elkölthetjük strandra, fagyira, családi programokra.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!