A pesztó magyar nagyasszonyával beszélgettünk

A pesztó magyar nagyasszonyával beszélgettünk

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A pesztó magyar nagyasszonyával beszélgettünk

Ha arról van szó, hogy milyen tésztákat fogyasztunk idehaza a legszívesebben, sokan elsőként a bolognaira vagy a carbonarára gondolunk, és persze ott vannak az olyan magyaros kedvencek is, mint a krumplis vagy a káposztás tészta. De mi a helyzet a pesztós tésztával?

A pesztós tésztáért világszerte rengetegen rajonganak, az olasz felmenőkkel bíró családanya, Guseo Zsuzsa pedig tökéletesen meg is mutatja nekünk, hogy miért. Ugyanis a Pesto Guseo tulajdonosaként olyan pesztókat készít, amelyekbe szinte lehetetlen nem beleszeretni.

Honnan ered az olasz ételek iránti szereteted?

Az olasz felmenőim miatt régóta sokat jelent számomra Olaszország. Fiatalon éltem is Olaszországban. Ott ismerkedtem meg testközelből az olasz konyhával, és tulajdonképpen ott tanultam meg főzni. Én „olaszul” főztem először, ha ezt lehet így mondani.

Fotó: facebook.com/pestoguseo

Mi adta az ötletet a vállalkozásod létrehozásához? 

Amióta hazaköltöztem, azóta készítek saját magam és a családom részére friss bazsalikomból pesztót. Arra, hogy ebből egy terméket hozzak létre és vállalkozást indítsak, a Covid „ösztönzött”, mert abban az időben teljesen elvesztettem a bevételi forrásomat. Az addigi munkám, a szakmám ellehetetlenedett. Szállodaiparban és rendezvény szakmában tevékenykedem. 

Ekkor döbbentem rá, hogy egy vállalkozónak mindig több lábon kell állnia, és ezért döntöttem úgy, hogy az én szeretett pesztómból terméket készítek, és megismertetem a magyar közösséggel. 

Fotó: facebook.com/pestoguseo

Milyen kihívásokkal szembesültél kezdő élelmiszeripari vállalkozóként?

Teljesen új volt számomra az élelmiszeripar, soha nem dolgoztam benne korábban, így a termékfejlesztés és a gyártás részeinek minden lépése új volt új kihívásokat állított elém, de mindezt nagyon élveztem. További nehézség volt a tőkehiány, mivel így nagyon lassú egy új termék piaci bevezetése és megismertetése vásárlókkal.

Fotó: facebook.com/pestoguseo

Melyek számodra a legfontosabb szempontok az alapanyagok kiválasztásakor?

Természetesen gyártás szempontjából a kezdetektől nagyon fontos, hogy az alapanyagok folyamatosan és azonos  minőségben, és lehetőleg ugyanazon az áron legyen elérhetők. Szerencsére nagyon jól kialakult beszállítói körünk van, akiktől ugyanazt a magas minőséget kapjuk egész éven keresztül.

Fotó: facebook.com/pestoguseo

Mi az, amit szerinted mindannyiunknak érdemes lenne elsajátítanunk a híres olasz életérzésből?

Magas minőségű és friss alapanyaggal kell dolgozni, szerintem ez már fél siker. De kiemelném még az olaszok egyszerűségét és a kreativitását is; hogy akár három hozzávalóból is csodálatos ételeket varázsolnak percek alatt.

Fotó: facebook.com/pestoguseo

Miért ajánlanád másoknak, hogy mindig tartasanak otthon egy üveg pesztót, és melyek a te kedvenc pesztós ételeid?

Szerintem a pesztó az egyik legjobb választás a mai rohanó, elfoglalt világunkban arra, hogy megfizethető áron gyorsan és egészségesen tudjunk enni otthon. Maximum 10 perc alatt elkészül egy pesztós tészta, és nemcsak, hogy csodás ízeket varázsolhatunk vele az asztalra, de azáltal, hogy egy frissen készült nyers ételt fogyasztunk, az egészségünkre is odafigyeltünk.

Fotó: facebook.com/pestoguseo

Van bármi, amit ma már másként csinálnál?

Egyfelől nem, mert úgy érzem, hogy minden jó és rossz dolog, ami velem történt, formált együttesen azzá, ami most vagyok és ahol most tartok. Az egyetlen dolog talán, amit mégis másként csinálnék, hogy korábban kezdeném a vállalkozást. 

Fotó: facebook.com/pestoguseo

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben, és milyen jövőbeli terveid vannak?

Nagy örömmel tölt el, amikor a vásárlóktól azt a visszajelzést kapom, hogy mennyire szeretik a pesztóinkat. Szeretném, ha minden háztartás hűtőjében mindig lenne 1-2 üveggel. Az a tapasztalatom, hogy olyankor hozzuk az evéssel kapcsolatban a legrosszabb döntéseket, amikor nagyon éhesek vagyunk, és nincs otthon semmi. Ha van a hűtőben jó minőségű pesztóból pár íz és egy csomag spagetti, akkor tuti, hogy gyorsan finomat és jól ehetünk.  

Fotó: facebook.com/pestoguseo

Nyitófotó: facebook.com/pestoguseo

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!