Október 11: a Látás Világnapja

Október 11: a Látás Világnapja

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Október 11: a Látás Világnapja

A Látás Világnapját 2000. óta ünnepeljük, a pontos dátum a hónap második csütörtökje. A világnapot azzal a céllal hozták létre, hogy ismertessék az embereket azzal, hogy a vakság 80%-ban megelőzhető, illetve gyógyítható. Lássuk, melyek a leginkább fenyegető betegségek!

Glaukóma

A glaukóma vagy más néven zöld hályog olyan szembetegség, amelyet a szem belsejében kialakuló túl nagy nyomás okoz. Ez a nyomás könnyen visszafordíthatatlan változásokat állíthat be, mivel tönkreteheti a látóideg idegpályáit.
A glaukóma sajnos nagyon alattomos betegség, mivel a beteg csak akkor észleli, amikor már elveszítette periférikus látását. Ez azonban csak egy tünet, a károsodás ekkorra már általában lényegesen komolyabb.

Katarakták

A betegség szürke hályog néven került be a köztudatba, és egy nagyon lassan kialakuló jelenséget takar, melynek folyamán a szemlencse átlátszatlanná válik, így zavarja és megakadályozza az éles látást.
A betegség hátterében állhat fizikai sérülés, erős napsugárzás, de öröklődhet is a családon belül. Ha éjszaka megerőltetőbb számunkra a vezetés, mint korábban volt, vagy a kisebb karaktereket már nehezebben látjuk meg a kijelzőkön, akkor érdemes elmennünk egy vizsgálatra.

Cukorbetegség

A cukorbetegség egyik közismert velejárója is a látás elvesztése. Éppen ezért a cukorbetegeknek nagyon fontos, hogy rendszeresen szemvizsgálatra járjanak, ahol a retina ereinek állapotát ellenőrzik a szakemberek.
A cukorbetegség szintén egy alattomosan támadó kór, amit sokan évekig nem is vesznek észre magukon. Éppen ezért fontos, hogy ha esélyesnek érezzük magunkat a betegség kialakulására, akkor a szemünket is folyamatosan vizsgáltassuk.

Makuláris elváltozások

A sárgafolt elváltozása szintén szinte népbetegségnek számít, különösen az idősebb, 50 év feletti lakosság körében. Igaz, hogy a betegség hatására a legtöbb érintett nem veszíti el a teljes látását, de a homályos látás is nagyban megnehezíti a mindennapokat az érintettek számára.
A betegség a makulát, a retina középső részét támadja meg, amely éppen az éleslátásért felelős.

Rendszeres vizsgálatok

Október a Látás Hónapja nevet is viseli, ezen belül pedig lehetőség van arra, hogy számtalan optikai üzletben akár ingyenesen is elvégeztessünk látásvizsgálatot az ország különböző területén.
Érdemes utánajárni, hogy hozzánk hol van a legközelebbi ilyen üzlet, mert sok problémát előzhetünk meg az ellenőrzéssel. Ne várjunk arra, hogy majd jobban fogunk látni, inkább tegyük meg azt a két dolgot, ami a rendelkezésünkre áll: éljünk egészségesen és járjunk rendszeresen vizsgálatra. A Látás Hónapjánál jobb alkalom nem is kell hozzá!

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!