Így nyugtasd meg a síró kisbabát! Egyszerű, de hatásos tippek

Így nyugtasd meg a síró kisbabát! Egyszerű, de hatásos tippek

Címlap / Életmód / Család / Így nyugtasd meg a síró kisbabát! Egyszerű, de hatásos tippek

Mindenki boldog, mosolygós kisbabára vágyik, amikor pedig nem sikerül megnyugtatni a síró csecsemőt, az nem csak a kicsinek, a szülőknek is hatalmas stresszet jelent. Az anyai ösztönökre persze nyugodtan hagyatkozhatsz, de egy kis súgó sosem jön rosszul – dr. Darcia Narvarez egyetemi pszichológus ezért összegyűjtött néhány nagyon egyszerű tippet, ami segíthet megnyugtatni a síró babákat.

Bőr a bőrhöz

Egy kisbaba számára a világ még csupa rejtély, érzékei, melyekre majd felnőttként támaszkodik, sokkal gyengébbek, vagy egyszerűen csak még nem tanulta meg értelmezni az általuk közvetített jeleket.

Az érintés azonban egy újszülött számára is biztonságot jelent, a meleg bőr érintése a bőrén pedig egyben oxitocin hormonokat is felszabadít, amik segítenek megnyugtatni, boldogabbá tenni a babát.


Közszemlére tett gyerekek a Facebookon! Ezért nem mindegy, mit osztunk meg


A bőrkontaktus szabályozza a testhőmérsékletet, jót tesz a szívritmusnak és boldogabbá tesz. Ráadásul mindez a mamára is igaz.

Ismerős hangok

Azok a hangok, amik emlékeztetik a babát az anyaméhben hallott hangokra, szintén segíthetnek neki, hogy megnyugodjon.

Ezek többnyire halk, ritmikus zörejek, mint amilyen például a szívdobogás is. Kutatások kimutatták, hogy az úgynevezett fehér zaj segít lelassítani az agyhullámokat, megnyugtatja a csecsemőt.

A legjobb, ha nagyon egyszerű dalokat dudorászol a kicsinek. A régi regős énekek például nem véletlenül építenek ezekre az egyszerű, kántáló ritmusokra.

A halk, ritmikus énekelgetés, ha még finom ringatással is kombinálod, gyorsan megnyugtathatja a síró babát.

Szoptatás

A pszichológusnő külön felhívja a figyelmet arra is, hogy a szoptatás, számos egészségügyi hatása mellett a baba megnyugtatásában is segít.

Amellett, hogy nyilván a jól lakott csecsemő az igazán boldog csecsemő, a babákat a szoptatás folyamata is megnyugtatja: a szopóreflex segít nekik ellazulni, a bőrkontaktus, a testmeleg, az anya közelsége, illata pedig szintén jó hatással van a babára.

Ha nem is anyatejjel táplálod az újszülöttedet, etetés közben akkor is érdemes lehet a melledre fektetni, hogy a bőrötök egymáshoz érjen, és hallhassa a szíved dobogását.

Aludjatok közel!

Dr. Narvarez elismeri, hogy a hivatalos ajánlások nem támogatják, hogy baba és mama egy ágyban aludjanak, hiszen ennek komoly kockázatai lehetnek – elég csak arra gondolni, ha valaki véletlenül álmában ráfekszik a babájára.

Ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a gondozó közelsége megnyugtatja a babát, és ezt nem csak az évezredes tapasztalat, de modern kutatások is igazolták.

A legjobb megoldás így az lehet, ha ugyan gyermekágyban, de a saját ágyadhoz közel altatod a picit, legalább az első hetekben, így bármikor meg tudod érinteni, ellenőrizheted, hogy jól van-e, és ő is érezheti a közelségedet.

Ne stresszelj!

Fontos észben tartanod, hogy egy újszülött esetében a sírás teljesen természetes reakció, hiszen ez az egyetlen módja annak, hogy a világgal kommunikáljanak.

Ha a babád sír, az még nem jelenti azt, hogy te bármit is rosszul csinálsz, de még csak azt sem, hogy komolyabb baja van. Vedd fel, nyugtasd meg, próbáld ki a fentebb leírt módszereket, de ne kezdj el görcsölni – javasolja a szakember.

Szinte lehetetlen úgy megnyugtatni egy babát, hogy közben te is ideges, feszült vagy. Próbálj nyugodt maradni, és ezt a nyugalmat közvetítsd a kicsi felé is.

Ne feledd, nem is kell olyan sokat várni, és már szavakba is tudja majd önteni, mikor mit szeretne.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást