7 nyomós ok, amiért utazási biztosítást kell kötnünk

7 nyomós ok, amiért utazási biztosítást kell kötnünk

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / 7 nyomós ok, amiért utazási biztosítást kell kötnünk

Sokan legyintenek a témára: „nem kell nekünk utazási biztosítás, mert benne van a bankkártyánkban!“  Érdemes utánanézni a részleteknek és az apró betűs szerződésben szereplő információknak is – javasolja Simon Karolina, utazási szakértőnk.

Manapság számos bank kínál díjmentes baleset- és betegbiztosítást a plasztik kártyáikhoz. Az utasok tudnak erről a szolgáltatásról, ezért nem kötnek külön biztosítást külföldi nyaralásuk, üdülés megkezdése előtt.

A probléma abból adódik, hogy sokan nem olvassák el a szerződés apró betűs részeit, és nincsenek tudatában, milyen esetekben téríti meg esetlegesen felmerülő költségeinket a biztosító.

Legtöbbször, szerencsére nincsen szükségünk a biztosításunkra, mert nem történik baleset utazásunk során. Ha viszont megtörténik a baj, az utasok ijedten hívják az utazási tanácsadójukat, mit csináljanak az adott helyzetben. Egy-két példával tanácsot szeretnék adni, mire érdemes mindenképp figyelni:  

1. Tájékozódjanak bankkártyájukhoz tartozó biztosításuk tartalmi elemeiről. Sokszor előfordul, hogy szolid limiteket határoznak meg, és azok is csak bizonyos feltételek mellett érvényesek. Például, ha nem használjuk a kártyánkat az országba belépéskor, a biztosításunk nem él.

  2. Az EU országokon belül használható Európai Egészségbiztosítási Kártyával kizárólag az adott tagállam egészségbiztosítójával szerződött intézményekben jogosult a beteg sürgősségi betegellátásra. Számos ország esetén, például Ausztria, Németország önrészt vagy praxisdíjat kell fizetni. Kis településeken nem feltétlenül találunk szerződött partnert, és a szerződött intézmény felkutatása is sok időt vehet igénybe. Emellett, az EEK kártya csak sürgősségi ellátás igénybevételére jogosít.

  3. Biztosításunk mindenképpen tartalmazzon 24 órás assistance szolgáltatást, mely keretében magyar nyelven, azonnali segítségnyújtásban részesülünk.

  4. EU-n kívüli és tengerentúli utazások esetén általában nem érvényes a bankok által kínált alap csomag, itt mindenképp kiegészítő BBP (Baleset Betegség Poggyász) biztosítás szükséges.

  5. Ne feledkezzünk meg róla, hogy repülős utaknál a poggyász késedelemre és elvesztésre is téríthet a biztosító, amennyiben erről előre gondoskodtunk.

  6. Aktív program esetén gondoljunk előre kiegészítő sportbiztosítás megkötésére is, mert ennek hiányában nem fogunk térítésmentes ellátásban részesülni.

  7. Ha kisgyerekekkel utazunk, különösképpen figyeljünk a térítésekre, mert 50%-os biztosítási díjért csak 50%-os térítés jár. Ha gyerekkel utazunk, érdemes teljes árú vagy családi biztosításban gondolkodni.   Balesetmentes utazást és felhőtlen nyaralást kíván Simon Karolina utazási szakértő, az Ázsiaspecialista utazási iroda vezetője.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást