Ez a nyár a szexről fog szólni – Legalábbis ezt ígérik nekünk

Ez a nyár a szexről fog szólni – Legalábbis ezt ígérik nekünk

Címlap / Szerelem / Szex / Ez a nyár a szexről fog szólni – Legalábbis ezt ígérik nekünk

A világjárvány több mint egyéves társadalmi elszigeteltsége után nem meglepő, ha az emberek alig várják, hogy amikor a védekezés kerül szóba, akkor ne a maszkokra kelljen gondolni. Nagyon sokan mondják: 2021 nyara a szex nyara lesz!

Nem csak az újságcímek harsogják ezt, számos randiappon is bekerült a biókba a „vaXXXed” kifejezés. Ez egyszerre utal arra, hogy valaki már megkapta az oltását (angolul ezt játékosan vaxed-nek is mondják), és persze a klasszikusan a pornót jelölő három X is benne van. A szexi nyárra vonatkozó előrejelzések olyannyira elterjedt, hogy egyes szakértők már attól tartanak, hogy hamarosan a nemi úton terjedő betegségek miatt kell majd aggódnunk.

De vajon mi az ebből, ami csak felhajtás, és mennyire lesz valóban „forró” ez a nyár? Végül is a világ nagy részén a Covid-19 még mindig tombol, és a járvány idején a nemi vágy mind az egyedülállók, mind a párok esetében csökkent. A szakértők szerint nem is feltétlenül arra kell számítani, hogy a lezárások után az emberek fejest ugranak az egy éjszakás kalandokba és a testi örömökbe. Inkább arra, hogy a hosszú elszigetelődés után többen keresnek majd mélyebb kapcsolatot, akár a szex, akár más útján a többi emberrel.

A „szexi nyár” narratíva

Sokan gondolják úgy, hogy az előttünk álló időszak a ’20-as évek forró hangulatát idézi majd meg. Legalábbis, ha a reklámokra hallgatunk, mindenképpen úgy fest, hogy ez vár majd ránk. Rengeteg hirdetés és reklám próbál most a szexszel eladni dolgokat (még több, mint eddig).

Egy holland divatmárka, a Suitsupply reklámjában például meztelen testek gabalyodnak egymásba, miközben elhangzik a szlogen: „the new normal is coming”. És úgy tűnik, az átlag „felhasználók” is készülnek és reménykednek. Az Egyesült Államokban 2021 áprilisában 23%-kal több óvszert adtak el, mint 2020 áprilisában.

2021 szex nyara
Hirug/istockphoto.com

Egyes szexuálpszichológusok szerint pedig nem elképzelhetetlen, hogy a szexuális együttlétek – és különösen az alkalmi kapcsolatok – száma valóban nőhet ezen a nyáron, az ok pedig meglepő módon a kollektív trauma.

„Amikor saját halandóságunkkal szembesülünk, hajlamosak vagyunk nagyobb kockázatot vállalni … szeretnénk a legtöbbet kihozni életünkből”

– mondja Ashley Thompson, az amerikai Minnesotai Egyetem pszichológiai docense, aki emberi tevékenységekre specializálódott.

Szerinte az alkalmi szex során tulajdonképpen a saját halandóságunk gondolatával próbálunk megbirkózni.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást