Mivel fejlesszük a gyerekeket nyáron? 7 biztos-siker játék

Mivel fejlesszük a gyerekeket nyáron? 7 biztos-siker játék

Címlap / Életmód / Család / Mivel fejlesszük a gyerekeket nyáron? 7 biztos-siker játék

A nyári játékok úgy fejlesztik a kicsiket, hogy észre se vesszük. Nyáron pedig ez a legjobb, egész évben iskolában voltak vagy óvodában, a még több tanulásnak ígérkező fejlesztő feladatok megrémíthetik őket. (x)

Mik azok a játékos tevékenységek, amivel a kicsiket nyáron fejleszthetjük? A következőkben néhány példát láthatunk, melyeket a Játékliget segítségével szedtünk össze.

Labdázás

A labdázás jó mozgásfejlesztő játék. Ahhoz, hogy ügyesen menjen, jó szem-kéz koordinációra van szükség, megfelelő mozgáserősség és mozgáskoordináció. Épp ezért teszünk jót azzal, ha megszerettetjük a gyerekekkel ezt a mozgásformát. 2-3 éves kortól kipróbálhatják a kétkezes labdázást. Először csak ejtsük a labdát, majd ha így már ügyesen elkapják és visszadobják, növeljük a távolságot.

Hintázás

A hintázás legnagyobb előnye, hogy fejleszti az egyensúlyérzéket. Emellett pedig a tér- és ritmusérzék, finommotorikus mozgások és a mozgáskoordináció is javítható. Bizonyos kutatások szerint, azok a gyerekek, akik már csecsemőkorban is sokat hintáznak és ezt nem hagyják abba iskoláskorig sem, könnyebben tanulnak meg írni és olvasni.

Készségfejlesztő hintázás
SonerCdem/istockphoto.com

Homokozás

A vizes homokkal könnyebb dolgozni, így nagyszerű felvezetője lehet a gyurmázásnak. Amikor a homokozóban várat építenek vagy garázst az autónak, alagutat ásnak, ahhoz mind-mind finommozgásokra van szükség. A homokozóban tanulhatnak is a gyerekek, megtanulhatják a színeket, formákat, illetve a homokba könnyen tudnak különböző alakzatokat rajzolni.

Gyurmázás

Gyurmázás közben fejlődnek a kézizmok, ami segít, hogy a későbbiekben helyesen tartsák meg a ceruzát, helyesen fogják az ollót. Az a jó dolog a gyurmázásban, hogy bármit meg tudnak építeni a gyerekek, a figuráknak csak a képzeletük szabhat határt.

Gyurma gyerekeknek

Emellett találkozhatunk tematikus gyurmaszettekkel a Játékligetnél, amikkel akár szerepjátékozhatnak is. 

Festés

Nagyjából 3-4 éves korban térhetünk át az ujjfestékekről az ecsetre, akkorra már kifejlődik a gyerekek keze annyira, hogy meg tudják tartani az ecsetet. Az ezzel az eszközzel való festés erősíti a kézizmokat, és felkészíti a gyerekeket a tollal való írásra. Szintén az íráshoz kapcsolódóan, az ecsettel való munka segíti a finommotorikus mozgások fejlődését.

Vízzel való játék

A kicsiknek lehet nagyon mókás, ha különböző flakonokba, edényekbe öntünk vizet, ezeket ki kell nyitni, át kell önteni egyikből másikba. Ezzel a vicces játékkal a gyerekek finommotorikus mozgását fejleszthetjük. 

Vizes játékok gyerekeknek
stock_colors/istockphoto.com

Társasozás

Társas közben a gyerekek kimozdulnak a digitális térből, érdemi időt töltenek el a családdal. Ez a fajta játék segíti a koncentrációt, és ha közben jól érzik magukat, még boldogsághormont is termelnek.

A fentiekből is látszik, hogy az iskolai és óvodai szünetben is rengeteg olyan játékot találhatunk, amivel észrevétlenül fejleszthetjük a gyerekeket.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!