Nyaralni menne a kamasz – Ekkor engedd el szülői felügyelet nélkül vakációzni a gyermeked

Nyaralni menne a kamasz – Ekkor engedd el szülői felügyelet nélkül vakációzni a gyermeked

Címlap / Életmód / Család / Nyaralni menne a kamasz – Ekkor engedd el szülői felügyelet nélkül vakációzni a gyermeked

Sok kamasznak van igénye arra, hogy akár nyaralni, akár fesztiválozni menjen egyedül, szülői felügyelet nélkül, csak a barátok társaságában. Az azonnali tiltás helyett szülőként inkább érdemes fontolóra venni ezt a dolgot, hiszen ha gyermekünk elég megbízható, akkor elengedhetjük néhány napra így vakációzni. Szakértőket kérdeztünk arról, mikor elég érett ehhez egy kamasz, és milyen tanácsokat tudnának adni a szülőknek erre a helyzetre.

Lipták Zita, gyermekpszichológus szerint természetesen előbb-utóbb eljön az ideje, amikor a kamaszt el kell engednünk külön nyaralni, de valószínűleg erre nem létezik egy bizonyos életkor, amikor ez már megengedett, hiszen ez több tényező függvénye.

– Hova mennek nyaralni, milyen társasággal, mennyire érett gondolkodású, felelősségteljes a kamasz, milyen a szülővel való kapcsolata, hogyan alakul a bizalom szülő és gyermeke között. Talán ez utóbbi a legfontosabb, hiszen elengedni hosszabb időre a gyermekünket szülői felügyelet nélkül, feltételez egy alapvető bizalmi kapcsolatot: amíg ez nincs meg, addig a szülő valószínűleg nem fogja tudni erre rászánni magát – magyarázta a szakember.

Tartsunk próbahétvégét

Ahogy azt, hogy mikor engedjük el először a kamaszt egyedül nyaralni, azt sem lehet kőbe vésett szabály mentén eldönteni, hogy mennyi időre utazhat el, de azért egy hosszabb külön töltött nyaralás előtt érdemes tartani például egy „próba hétvégét”, amikor csak 1-2 éjszakát tölt el valahol a barátokkal, vagy házibulit rendez a szülők távollétében.

– Az, hogy egy-egy ilyen alkalom hogyan sül el, már jó támpontot adhat arra, hogy a szülő tudja, mire számíthat a gyerektől távolléte esetén. Itt is a bizalom fog dönteni: ha bízunk a gyermekünkben, akkor elengedjük három napra vagy akár egy hétre is – fogalmazott Lipták Zita.

A szakember szerint érdemes felkészíteni mindenféle eshetőségre a gyermekünket egy ilyen helyzetben, ami egy nyaralás során felmerülhet: a veszélyforrásokra, és arra, hogy különböző problematikus helyzetekben mit lehet tenni, kihez, hova lehet fordulni, a fontosabb telefonszámokat, elérhetőségeket megadni.

– Jó, ha  a vészhelyzetekre, az alapvető biztonsági intézkedésekre van egy forgatókönyv, amit átbeszélünk a nyaralni induló kamasszal. De nem szabad túlaggódni a dolgot, szerencsés, ha a kamasz nem azt érzi, hogy folyamatosan érte aggódunk és nem bízunk benne. Érdemes azt közvetíteni, hogy tudjuk, képes megoldani különböző helyzeteket, és bízunk abban, hogy a szórakozás és kikapcsolódás során is jó döntéseket hoz, ha a helyzet úgy kívánja – tanácsolta a gyermekpszichológus.

A szakértőt kérdeztük arról is, hogy mi a helyzet a fesztiválokkal, hány éves kortól érdemes egyedül ilyen rendezvényekre engedni a gyereket. A fesztiválokon 14 éves kor alatt szülői/felnőtt felügyelet nélkül nem is vehet részt gyermek, alkohol itallal pedig 18 éves kor alatt itt sem szolgálhatják ki.

– Ha a szülő úgy ítéli meg, hogy egy kamaszt már el lehet engedni fesztiválozni a barátokkal, akkor természetesen elengedheti, de ebben az esetben is érvényes az, amit a bizalomról már említettünk, illetve ekkor is át kell beszélni a lehetséges felmerülő problémákat, veszélyes helyzeteket és hogy mi ilyenkor a teendő – vélekedett Lipták Zita.

Szabályok a távolból is

Akár fesztiválról, akár nyaralásról legyen szó, érdemes lefektetni a kapcsolattartás szabályait, hogy a szülő se aggódja magát halálra és a gyerek se érezze úgy, hogy egy perc nyugta sincs a szülei folyamatos érdeklődésétől.

– Meg kell előre beszélni, hogy milyen időközönként jelentkezik a gyerek – jó, ha ő jelentkezik és nem folyton a szülő hívogatja – és mik azok az esetek, amikor kivételt lehet tenni a megbeszélteken kívül. Ha már úgy döntöttünk, hogy elengedjük a gyereket, akkor tényleg el kell engednünk és nem kell óránként hívogatni, hogy hol van és mit csinál. De ha a szülő és a gyerek között fennáll egy alapvető bizalmi viszony – tette hozzá a szakértő –, akkor feltehetően a kapcsolattartás mikéntjéből sem adódnak feszültségek.

Gazdag Enikő pszichológus, pár-és családterapeuta szerint abban a kérdésben, hogy mikor engedjük el először a gyermekünket egyedül nyaralni, és mennyi időre, az leginkább attól függ, mennyire megbízható a kamasz, hiszen nagy különbség lehet két azonos életkorú gyerek között is.

– A legfontosabb, hogy fektessünk le szülőként olyan szabályokat, mint hogy jelentkezzen be mindennap a gyerek telefonon legalább egyszer, és mondja el a tervezett napi programját. Emellett fontos természetesen arra is felhívni a figyelmét, hogy az olyan szabályokat, amelyeket egyébként is be kell tartania, például hogy drogot, alkoholt ne fogyasszon, azt ugyanúgy a nyaralás alkalmával sem szabad megszegnie – magyarázta a szakember.

A pszichológus szerint a telefonos bejelentkezés mellett jó szülői kontroll lehet az is, ha a gyerek pénzügyeire is rálátunk a nyaralás alatt. Ha a gyerek nem tud egyszerre sok pénzt költeni, akkor kevesebb az esélye, hogy nagyobb bajba kerül, vagy hogy esetleg túl hamar elkölti a több napi összeget.

Jó megoldás lehet egy limit a gyermek bankszámláján például, ha nyaralni engedjük, amely a napi költését maximalizálja. Ezt vész esetén mi magunk fel tudjuk oldani – tette hozzá a szakértő –, és így hozzáférhet a maradék pénzhez.

Kép forrása: SteveKline/depositphotos.com

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!