Növényeink ápolása a nyaralás alatt

Növényeink ápolása a nyaralás alatt

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Növényeink ápolása a nyaralás alatt

Nyaralás előtt sokak problémája lehet, hogy mit tegyen a szobanövényekkel, hogy azok biztosan túléljék ezt az időszakot. Néhány praktikával bebiztosíthatjuk, hogy a nyári szabadság alatt ne csak mi, de az otthon maradt növények is jól érezzék magukat.

Vízellátás

Ha egyszerűen csak több vizet szeretnénk a növényünknek juttatni, akkor tegyük őket át cserepestül egy minél nagyobb edénybe, amelyet megtöltünk vízzel. Így a szabadságunk alatt a növény folyamatosan jut vízhez és nem fog gondot okozni neki a kiszáradás.
Közepes vízigényű növényeknél ez jó módszer lehet, de érzékenyebb típusoknál nem lesz elegendő.

Tőzegrost

Ha biztosra szeretnénk menni a növények vízellátásával kapcsolatban, akkor a kádba vagy egy nagyobb lavórba hintsünk tőzeget és eresszünk rá vizet. A tőzeg hamarosan magába szívja a nedvességet.
Ebbe a vizes tőzegágyba tegyük bele indulás előtt a növényeket, hogy azok a cserép alsó nyílásán keresztül folyamatosan felvehessék a folyadékot a tőzeg rostjai közül.
Tipp: kertészeti üzletekben tőzegrostból készült edényeket is kaphatunk, amelyet benedvesíthetünk és ezekbe ültethetjük át a növényeket. 

Fóliázás

Ha az alap vízellátás nem segít, mert a növényünknek ennél nagyobb vízigénye van, akkor a fóliázás lehet a legjobb választás. A növényt tegyük egy vödör vízbe úgy, hogy a víz majdnem a pereméig érjen.
Néhány óra alatt a föld felszívja a vizet, ekkor tegyünk fóliát rá, hogy a párolgást csökkentsük. A szárát hagyjuk szabadon, de a föld felszínét fedjük be a fóliával.

Kaktuszok

A kaktuszokról közismert, hogy sokáig képesek meglenni víz nélkül, mivel testükben elraktározzák a számukra szükséges vizet.
Ezért nyaralás előtt érdemes megöntözni ezeket, de felesleges, sőt inkább káros, ha hagyjuk, hogy sokáig álló vízben legyenek.

Árnyékolás

A szobanövények általában szeretik a napfényt, de ez nem jelenti azt, hogy jót teszünk velük, ha napokra hagyjuk, hogy közvetlen nap érje őket.
Nyaralás előtt ezért érdemes elsötétíteni a lakást és a napszerető növényeknek is olyan helyet keresni, ahol csak egy rövid ideig éri őket a nap.

Balkonnövények

A balkonon élő növényeink természetesen jobban szeretik és jobban is bírják a napsugarakat, mint a benti társaik, de emiatt még ne hagyjuk őket sem árnyékolás nélkül hosszú napokra.
A túlzott napfény és a kiszáradás elkerülése érdekében ezek elé is tegyünk árnyékolót, hogy lehetőleg kevesebbet legyenek kitéve közvetlen napnak.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást