A saját súlyától süllyedhet el New York városa

A saját súlyától süllyedhet el New York városa

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / A saját súlyától süllyedhet el New York városa

Az Egyesült Államok Geológiai Intézetének (USGS) kutatói úgy becslik, hogy New York City 300 négyzetkilométeres területén 762 millió tonna beton, üveg és acél található. Ez a szám csak hozzávetőleges, és például az építőanyagok súlyát is általánosították a számításokhoz. Azonban a hatalmas szám még nem tartalmazza a mintegy egymillió épületben található berendezési tárgyakat, felszereléseket és bútorokat. Továbbá hiányzik belőle az ezeket összekötő közlekedési infrastruktúra és a 8,5 millió lakos testtömege is.

Mindez a súly rendkívüli hatással van arra a földterületre, amelyre a város épült. Egy májusban közzétett tanulmány szerint a talaj évente 1-2 mm-t süllyed New York alatt, részben a fölötte lévő városi épületek által kifejtett nyomás miatt. És ez aggasztja a szakértőket – ha a föld süllyedését hozzáadjuk a tengerszint emelkedéséhez, akkor a relatív tengerszint-emelkedés évi 3-4 mm. Ez talán nem hangzik soknak, de néhány év alatt jelentős problémákat tud okozni egy tengerparti városnak – és ebből nem New York az egyetlen. Az épülettömegek súlya alatt összepréselődő biomassza és a globális felmelegedés miatt emelkedő vízszint számos tengerparti metropolisz jövőjét veszélyezteti.

AerialPerspective Works/istockphoto.com

Lehet tenni valamit annak érdekében, hogy ezek a városok ne süllyedjenek a tenger fenekére?

Az egyik kézenfekvő, bár nyilvánvalóan egyéb problémákat felvető megközelítés az építkezések leállítása. A szakértők szerint az épületek alatti talaj ülepedése általában egy-két évvel az építkezés után befejeződik. Bár New York City nagy részén a talaj alapkőzetét palakőzet, márvány és gneisz alkotja, ezek a kőzetek bizonyos fokú rugalmassággal és törésekkel rendelkeznek, amelyek a süllyedés egy részéért felelősek. De az agyagban gazdag talaj és a mesterséges töltőanyagok, amelyek különösen Manhattan alsó részén elterjedtek, okozhatják a legnagyobb mértékű süllyedéseket. Így annak biztosítása, hogy a legnagyobb épületek a legszilárdabb alapkőzetre kerüljenek, segíthet a süllyedési tendencia csökkentésében.

Egy másik megoldás, legalábbis egyes helyeken, a talajvízkivétel és a földalatti víztartó rétegekből való kitermelés lassítása. A szakértők figyelmeztetnek, hogy a növekvő urbanizáció valószínűleg növelni fogja a talajvíz kitermelésének mennyiségét, és a növekvő népesség kiszolgálása érdekében még több építkezéssel párosul majd. A város vízigényének kielégítésére és a felszín alatti vízszint fenntartására fenntarthatóbb módszerek használata segíthetne.

A legelterjedtebb megközelítés azonban az árvízvédelmi védművek, például a partfalak építésének és karbantartásának kusza és sokszor tökéletlen programja. Tokió például kétirányú problémamegoldást alkalmaz az emelkedő vízszint miatt. A város olyan fizikai szerkezeteket épített, mint a betongátak, partfalak, szivattyúállomások és árvízkapuk. Ezeket olyan szociális intézkedésekkel kombinálják, mint az evakuálási próbák és a korai előrejelző rendszer, amelyek lassan, de biztosan elkezdik felkészíteni a lakosságot arra, mi a teendő, ha egyszer csak ismét a víz lesz az úr.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást