Minden, ami a természetből fonható – interjú a folk&Vintage megálmodójával

Minden, ami a természetből fonható – interjú a folk&Vintage megálmodójával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Minden, ami a természetből fonható – interjú a folk&Vintage megálmodójával

A magyar folk&Vintage márka tökéletes bizonyítéka annak, hogy ilyenkor milyen csodás dolgok születhetnek. Megálmodója, Kiss Tünde tárgyalkotó népi iparművész hazán egyik legszebb falujában, Hollókőn készít természetes anyagokból fenntartható, csodaszép egyedi tárgyakat, tudását és a magyar népi kultúra iránti szeretetét pedig másoknak is örömmel adja át.

Honnan ered a magyar népi kultúra iránti szereteted?

Egy kis zalai faluban nőttem fel, ahol akkor még sok népszokást, hagyományt megéltek a falusiak. Ezeket máig szép emlékként őrzöm. Ezek mellett pedig olyan családban nőttem fel, ahol az alkotás a mindennapok része volt. Apukám fával dolgozott asztalosként és mellette gyönyörű intarzia képeket készített, anyukám hímzett, kötött, horgolt. Gyerekként én is szerettem alkotni, sok mindent tanultam szüleimtől, de mellette különböző kézműves szakkörökre is jártam.

Fotó: Péter János

Népi kultúránk sokszínűsége szerintem lenyűgöző. Nemcsak a zenei és táncos hagyományok, hanem a tárgyalkotó kézművesség is egy olyan kincsünk, amit muszáj fenntartanunk, tovább örökítenünk az utókornak. Népi kézművességgel 2008 óta foglalkozom. Elvégeztem a népi játszóházvezető tanfolyamot, majd a csuhé-, gyékény- és szalmatárgy készítő képzést is. Végül a hobbim a mesterségem is és a hivatásom is lett egyben. 2013 óta folyamatosan zsűriztetem munkáimat, ennek eredményeként 2019-ben kaptam meg a gyékényfonó népi iparművész címet.

Fotó: Péter János

Mikor és hogyan született meg a folk&Vintage?

Az évek alatt mindinkább megfogalmazódott bennem, hogy a termékeimet egy márkanévvel magasabb szintre tudom emelni, így jött létre a folk&Vintage – természetből fonva. A név utal a népművészetre, a hagyományokra és egy kis nosztalgikus hangulatot is áraszt. Igyekszem olyan tárgyakat létrehozni, melyek a mai lakáskultúrába is jól beilleszthetők, legyen az egy dekorációs tárgy, vagy egy mindennapi használati kosár. A természetes anyagok sokszínűségét mutatja, hogy öltözékkiegészítőket, táskákat, öveket, ékszereket is fonok belőlük. Ez nekem is jó, mert így sokféle területen tudok alkotni, mégis néhány alapanyagot veszek csak hozzá.

Fotó: Péter János

Hogyan hat a munkásságodra a lakóhelyed, a csodaszép Hollókő?

Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy az ország egyik legszebb falujában élhetek. Hollókőn nem csak a mesés Ófalu és Vár, ami lenyűgöző, hanem az azt körbeölelő természet is. Gyönyörű dombok, hagyásfás legelők, hatalmas erdők, bármerre is indulok el, pár perc és a természetben vagyok. Nagyon jó egy ilyen szép és nyugodt környezetben élni és alkotni. Szerencsés vagyok, hogy egy közel 100 éves palóc parasztházban élünk a családommal, itt alakítottuk ki a műhelyemet, amit másoknak is szívesen megmutatok.

Fotó: Péter János

Miként jelenik meg a munkád során a környezettudatosság?

Csak természetes, elsősorban megújuló alapanyagokkal dolgozom. Minden évben több hetet vesz igénybe a káka és gyékény begyűjtése. Ezt általában a családdal közösen szoktuk csinálni. Azt fontos tudni, hogy alapanyag vágással mi nem károsítjuk a környezetet, sőt biztosítjuk, hogy a tó az általunk végzett munka hatására nem mocsarasodik el hosszú távon. Az alapanyagokat gondosan megválogatom, és a feldolgozás során is csak vizet használok az áztatáshoz. Nagyon kevés hulladék marad a munkámból és az is a környezetbe kerülve 100%-ban lebomlik.

Fotó: Péter János

Milyen élmények várják azokat, akik részt vesznek egy workshopodon?

Fontosnak tartom, hogy kézműves tudásunk, örökségünk sokáig fennmaradjon, ezért sokfelé tartok kézműves foglalkozásokat rendezvényeken, iskolákban, de Hollókőn a saját műhelyemben is. Lehetőség van családi élményfonó workshopokra, ahol általában egy óra alatt megismerkednek a gyerekek és a szülők a különböző természetes anyagokkal, majd mindenki egy egyszerűbb tárgyat elkészít a segítségemmel. Azoknak, akik több időt rá tudnak szánni egy workshopra, már komolyabb technikákat tudnak tőlem elsajátítani. Akár 2-3 óra alatt is készülhet már egy kisebb kosár, mécsestartó, vagy falidísz. De fontunk már kistáskát, kenyeres kosarat, ékszereket is.

Fotó: Péter János

Mely eddig kapott visszajelzésekre emlékszel vissza a legszívesebben?

Nagy öröm volt számomra, hogy a Hungarikum pályázatokon az elmúlt években háromszor is díjazottak lettek a kollekcióim. A pályázat keretében több egyedi, kísérleti munkát tudtam megvalósítani. Például a TYPHA Blue kollekcióban a hagyományos kékfestő anyagot kombináltam a gyékénnyel. Vagy a tavalyi munkáimban a kákából szövött táskákat készítettem parafatextillel bélelve. Ezek mind egyedi, a szakmát megújító darabok. Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a Dubai Expo világkiállításon a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által delegált kézműves csapatnak én is részese lehettem. Nagy sikere volt kézműves bemutatóinknak és foglalkozásainknak.

Fotó: Péter János

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Az elmúlt hónapokban a kislányommal elkezdtünk videókat készíteni ÖKO – KREATÍV –KUCKÓ néven. Ebben egyszerűbb kézműves technikákat mutatunk be, csakis kizárólag természetes alapanyagokból. Szeretnénk másokat is inspirálni, hogy alkossanak, próbáljanak ki új technikákat adott esetben ragasztópisztoly nélkül. Ötletünk rengeteg van, egyenlőre az idő kevés a videók megvalósításához. Szeretnék egy kicsit nagyobb teret adni annak, hogy az emberekkel megismertessem a hazánkban fellelhető természetes anyagokat, és az azokban rejlő csodát. Cél a fenntarthatóságra és környezettudatosságra való érzékenyítés játékos formában, valamit egy mesterség tovább éltetése, hagyományaink megőrzése és továbbadása.

Nyitókép: Péter János

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást