Nem vagy introvertált, de extrovertált sem? 5 jel, hogy ambivertált személyiségtípus vagy

Nem vagy introvertált, de extrovertált sem? 5 jel, hogy ambivertált személyiségtípus vagy

Címlap / Életmód / Egészség / Nem vagy introvertált, de extrovertált sem? 5 jel, hogy ambivertált személyiségtípus vagy

Manapság rengeteget hallani az introvertált és az extrovertált személyiségekről, de valamiért az ambivertált típusokról már nem beszélnek ennyit. Pedig valójában az embereknek jelentős része tartozik ebbe a csoportba; ha nem érzed magad kimondottan introvertáltnak, de az extrovertáltakról szóló jellemzésekkel sem tudsz azonosulni, biztos, hogy te is ambivertált személyiséggel rendelkezel! Most eláruljuk, pontosan mi jellemzi ezt a típust.

Jól érzed magad társaságban, de az egyedüllét sem zavar

Az introvertált típusú emberek egyik jellemzője, hogy ha több időt (például két-három óránál többet) töltenek társaságban, fáradtnak és kimerültnek érzik magukat. Ők akkor tudnak feltöltődni, ha egyedül lehetnek a gondolataikkal, mások nélkül.

Az extrovertált személyeknél viszont ez épp fordítva történik meg: ők nagyon felpörögnek társaságban, ha pedig hosszabb időt töltenek egyedül, úgy érzik, mintha minden energiájuk eltűnt volna.

Ha rád ezek közül egyik sem igaz, vagyis jól szórakozol a szociális eseményeken, de közben az egyedüllét sincs rád negatív hatással, szinte biztos, hogy ambivertált vagy! Ez szuper dolog, ugyanis azt jelenti, hogy az életed ezen részén tökéletes egyensúly uralkodik.

Változik a személyiséged

Minden téren rendkívül rugalmas vagy, és ez már egy szimpla beszélgetésnél is megnyilvánul; ezért nem ritka, hogy a személyiséged attól függően változik meg, épp kivel társalogsz.

Például amikor egy nagyon energikus, erősen extrovertált személlyel beszélgetsz, sokszor tudat alatt, de megpróbálod kiegyensúlyozni a helyzetet, és kicsit visszafogottabb, csöndesebb leszel, hogy ne nyomjátok el egymást.

Amikor viszont egy introvertált személlyel találkozol, úgy teremted meg az egyensúlyt, hogy extrovertált típusként kezdesz viselkedni, hogy megelőzd a kínos csendet.

 

Te vagy a buli lelke, de csak egy ideig

Az ambivertált típusok egyik jellemzője, hogy szívesen kerülnek a középpontba (amennyiben jól ismerik a társaságot), és imádják szórakoztatni a többieket vicces történeteikkel. Nem csoda, hiszen nagyon jó előadóképességük van, és rendkívül lazák. Magadra ismertél, igaz?

Azonban mindegy, kikkel és hol vagy, mindig eljön az a pont, amikor hirtelen elfogy az energiád, és már nem akarsz a középpontban maradni.

Ilyenkor váratlanul csendesebb leszel, és átengeded a terepet valaki másnak, majd rövidesen haza is mész, mert rád tör a fáradtság.

Te magad sem tudod megmagyarázni az okát, de ilyenkor úgy érzed, mintha egyik pillanatról a másikra hirtelen eltűnt volna az energiád. Ha ez is igaz rád, biztos, hogy ambivertált típus vagy!

 

Kell valami, amibe kapaszkodhatsz

Általában szuperül kijössz az ismeretlen emberekkel, és azzal sincs gondod, ha korábban sosem látott helyre kell menned; de a kettő együtt már nehezen megy. Az, hogy új emberekkel találkozz egy új, eddig nem ismert helyszínen sosem könnyű feladat számodra.

Ilyenkor rögtön előtérbe kerül az introvertáltabb oldalad, és csöndesebbé válsz, ráadásul nehezen kezdeményezel beszélgetéseket.

Akkor tudsz igazán laza (és egyúttal önmagad) lenni, ha az új helyre elkísér egy közeli barátod, vagy pedig egy már megszokott terepen találkozol azzal, akit nem ismersz. Nem csoda, hiszen az ambivertált típusoknak szükségük van valamiféle kapaszkodóra, hogy a komfortzónájukon belül maradhassanak.

 

Egyedül és csapatban is megállod a helyed

Az ambivertált típusok jellemzője, és egyben erőssége, hogy szuperül teljesítenek különálló feladatokban, de ha csapatban kell együtt dolgozniuk más kollégákkal, akkor sincs gondjuk.

Ebben szerepet játszik az is, hogy mindig igyekszel egyensúlyt teremteni, ahogy azt már korábban is írtuk: ha a munkatársaid extrovertált típusok, te inkább introvertált személyiségre váltasz, hogy közösen tudjatok dolgozni, ez pedig fordított felállásban is igaz.

Simán átveszed az irányító szerepét, ha a környezeted úgy kívánja meg; nem véletlenül tart a főnököd szuper munkaerőnek!

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást