Nem olthatjuk 6 havonta az emberiséget – mondja az Oxford vakcina tudósa

Nem olthatjuk 6 havonta az emberiséget – mondja az Oxford vakcina tudósa

Címlap / Életmód / Egészség / Nem olthatjuk 6 havonta az emberiséget – mondja az Oxford vakcina tudósa

Az Oxford-AstraZeneca Covid-19 vakcina megalkotásában vezető szakértő még január eleján nyilatkozott úgy, hogy nem kivitelezhető évente a világméretű többszöri emlékeztető oltás.

Nem olthatjuk be négy-hat havonta a bolygót. Ez nem fenntartható és nem megfizethető” – mondta Andrew Pollard professzor, az Oxford Vaccine Group igazgatója és az Egyesült Királyság vakcinázási és védőoltási bizottságának vezetője a The Daily Telegraphnak adott interjúban.

Pollard azt is hangsúlyozta, hogy a jövőben „a sebezhetőeket kell megcélozni”, ahelyett, hogy minden 12 évesnél idősebb embert beoltanának. Több adatra van szükség annak megállapításához, hogy a nagyobb kockázati csoportba tartozóknak szükségük lesz-e emlékeztető adagokra. Ahogy ahhoz is, mikor és milyen gyakran érdemes beadatni őket – tette hozzá.

Pollard azt is elmondta, hogy szerinte további bizonyítékokra van szükség, mielőtt felajánlják a negyedik Covid-19 elleni oltást az Egyesült Királyságban élőknek. Itt jelenleg a harmadik oltást a 18 év feletti egészséges, valamint a 16 éves vagy annál idősebb veszélyeztetett emberek számára tették elérhetővé.

Egy, a Sky Newsnak adott másik interjúban Pollard az oltások világszinten való elterjedésének szembetűnő egyenetlenségére is hivatkozott.

„Globális szemszögből nézve nem megfizethető, fenntartható vagy szállítható egy újabb adag oltás félévente mindenkinek a bolygón”

– mondta Pollard.

És ne feledjük, hogy máig az alacsony jövedelmű országokban az emberek kevesebb mint 10%-a kapta meg az első adagot, így a rendszeres emlékeztető oltások globális gondolata nem életszerű.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»