Család / Életmód

„Nem akarok sem gyereket, sem karriert.” – Nőket kérdeztünk, akiknek más céljaik vannak

„Nem akarok sem gyereket, sem karriert.” – Nőket kérdeztünk, akiknek más céljaik vannak

A nők egész életükben hallgatják, hogy – a társadalom szerint – hogyan kellene élniük az életüket. Azok, akik nem szeretnének gyereket, különösen sok kritikát kénytelenek elviselni a döntésükkel kapcsolatban, főleg akkor, ha még azt is hozzá merik tenni, hogy nem, nem a karrierjük miatt. A közhiedelemmel ellentétben teljesen normális, ha valaki úgy dönt, sem utódra, sem sikeres karrierre nem vágyik. Nőket kérdeztünk, hogy nekik mik a céljaik és miért nem a családalapítás az.

Így is túl sok az árva gyerek

Zsófi (26) – „Tanítónőként dolgozom és nagyon szeretem a gyerekeket, ezért is gondolom úgy, hogy a világnak nincs szüksége több árvára. Rengeteg kiskorú él nevelőotthonokban, ha egyszer mégis eljön az ideje, hogy úgy érzem, gyerekre vágyom, biztosan kihozok egyet – vagy többet – onnan és nem sajátot szülök csak azért, hogy a saját génállományom lássam benne.”

Nemcsak anyaságból és munkából áll az élet

Éva (42) – „Olyan nő vagyok, aki sosem akart gyereket és egy idő után a munka taposómalmából is kiszálltam. A társadalom azt diktálja, hogy csinálj gyereket, és/vagy dolgozz: egy gyerek nem gyerek, kell a tesó, miért álltok meg kettőnél stb. Juss feljebb a ranglétrán, vegyél nagyobb lakást, szebb házat, kocsit. Ez engem sosem érdekelt és meggyőződésem, hogy rengeteg más nőt sem, csak meg akartak felelni a társadalmi elvárásoknak. Van egy jól fizető, de nem túl megterhelő munkám, kényelmes életem, boldog vagyok, nem hiányzik semmi.

Nem mindenkinek való az anyaság

Betti (37) –„ Sosem láttam magam anyaként. A terhesség, szülés és szoptatás gondolatától mindig idegenkedtem, furcsállottam, mikor a barátnőim szinte párás szemmel álmodoztak erről. Elvagyok a gyerekekkel, de egy idő után nagyon fárasztanak, így ha tehetem, kerülöm őket. Azt gondolom, minden gyermek olyan szülőt érdemel, akinek ő az első és a legfontosabb, aki mindent feláldozna érte. Én nem ilyen vagyok, nekem az utazás a legnagyobb szenvedélyem és az gyerekkel nagyon nehéz lenne, viszont tisztában vagyok ezzel és inkább leszek a jófej nagynéni.

Szeretem az extrém életvitelem

Hilda (29) -„ Volt egy idő, mikor fontosnak tartottam a karrierem, de miután a háziorvosom közölte, hogyha továbbra is így hajtok, akkor csak rosszabbodni fog a szorongás, az elviselhetetlen stressz, a magas vérnyomás és az álmatlanság, ezért pár hónap múlva otthagytam a multit és a középvezetői pozíciómat. Azóta az álmaimnak élek, amik a változatos extrém sportok. Tanítottam már sárkányszörföt Görögországban két évig, voltam snowboard oktató Svájcban és most Tájföldre készülök. Most úgy élek, ahogy mindig is szerettem volna. A jövőben saját kölcsönző-oktató centrumot szeretnék nyitni és úgy érzem, teljes lesz az életem gyerek nélkül.”

Túl sok tervem van a jövőre

Orsolya (33) – „Szeretem a barátnőim gyerekeit, de amint a lányok anyukák lettek, a világ beszűkült számukra, legalábbis én így látom. Van köztük olyan, akinek a csemetéje már óvodába, iskolába jár és ő visszament dolgozni, de ennek ellenére munka után rohan a gyerekért, nagyon kevés ideje van magára. Még ott is, ahol sokat segít az apuka, minden időt elvisz a családra főzés, bevásárlás, a házimunka, gyerekkel tanulás, edzésre fuvarozás, stb. Tudom, hogy ha én is gyereket vállalnék, nekem is ez lenne az életem, de én még rengeteg tervem van. Amszterdamban szeretnék élni egy évet, el szeretnék menni jógaoktató-képzésre, meg akarom mászni a Kilimanjárót és még sorolhatnám. Anyaként ez egyszerűen nem férne bele.”

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást