Neked mekkora az ökológiai lábnyomod? Így csökkentsd le, mert megéri

Neked mekkora az ökológiai lábnyomod? Így csökkentsd le, mert megéri

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Neked mekkora az ökológiai lábnyomod? Így csökkentsd le, mert megéri

Ha egy kicsit is hiszel abban, hogy egy fecske is csinál nyarat, továbbá szeretnéd, hogy az unokáid is ingyen szívhassanak tiszta levegőt a tüdejükbe és lássanak élőben jegesmedvét, gondolkodj el egy picit az ökológiai lábnyom fogalmán.

Egyszerű és kivitelezhető környezettudatos ötletek

Fogd fel úgy, hogy van egy – egyelőre még folyamatosan megújuló – készleted, ami az összes természeti erőforrásból jut neked.

A mindennapi életed során fogyasztasz vizet és levegőt, használod a nap fényét és energiáját, a szél erejét vagy az erdő fáinak légtisztító hatását. Eszed az állati húsból készült ételeket vagy a növényi eredetűeket, ha vegetáriánus vagy.

Tehát észre sem veszed, de nap mint nap közvetlenül vagy közvetve kiveszed a részed a természeti erőforrásokból és kincsekből.

Egyensúly a környezeteddel

Azt, hogy milyen mértékben gazdálkodsz az élővilág és klíma adottságaival, vagy a növényi és állati forrásokkal, megmutatja az ökológiai lábnyomod. Ez egy olyan mérőrendszer, ami rávilágít arra, hogy egyéni vagy társadalmi szinten hogyan használja valaki a természetből fakadó juttatásokat. Ha tudatos fogyasztó vagy, ez a lábnyom optimális, vagyis az életmódod egyensúlyban van a környezeteddel. Aki pazarló életvitelt folytat és nem foglalkozik a környezetszennyezéssel sem, az nagyban növeli a saját ökológiai lábnyomát.

Ez azért jelent nagy gondot, mert ha milliárdok gondolkodnak ilyen felelőtlenül, az drasztikusan kizsigereli a bolygó erőforrásait. A környezetre gyakorolt hatás nem csak abban nyilvánul meg, hogy valaki próbál takarékoskodni az energiával vagy odafigyel a környezetvédelemre, hanem abban is, hogy egy jottányival sem használ többet semmiből, mint amennyire szüksége van. A lábnyom elemzésére számos interneten található rövid teszt található– ezek közül a WWF-nek, a Természetvédelmi Világalapnak a kérdőívét ide kattintva találod.

Azért, hogy unokáid is lássanak szivárványt az égen

Az ökológiai lábnyomod például akkor csökken, ha felelősséggel táplálkozol, vagyis minimalizálod a kidobott étel mennyiségét. A környezetkímélő és takarékos életmód, a tudatos és célorientált vásárlás szintén kisebbé teszi a lábnyomodat.

Ne vegyél nejlonszatyrot a szupermarketben, hanem a saját vászontáskádba pakolj. Ne kérj a kávézóban a lattéhoz műanyag poharat, hanem vidd el a saját termoszodban. Ne keverd össze a hulladékot, hanem gyűjtsd szelektíven az üveget, papírt és műanyagot, hogy minél több szemét váljon újrahasznosíthatóvá.

Próbálj meg természetes energiaforrással fűteni és világítani, fényárban úszó szobák helyett sokszor elég a kislámpa vagy a gyertyák fénye.

Utazz többet tömegközlekedéssel, ha pedig autót vezetsz, szállíts magaddal minél több embert, hogy a kevesebb kocsival kevesebb káros anyag kerüljön a levegőbe a kipufogókból.  

Ökológiai hiány

Ha egy országban nagyobb a természet kincsei iránt a kereslet, mint a kínálat, a régióban ökológiai hiány keletkezik. Napjainkban a világ lakosságának több mint 80 százaléka él olyan országokban, amelyek hasonló hiányt szenvednek, vagyis több erőforrást használnak, mint amit az ökoszisztémájuk megújítani képes.

Kiirtott erdők, PET-palackoktól hemzsegő óceánok, daganatos betegségeket okozó légszennyezés, kiszáradó folyók árulkodnak a tragikus tendenciáról.

Ha felelősséggel élsz a mindennapokban, te is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy az emberiség ne zsigerelje ki idő előtt a Föld biokapacitását.

Tartsd szem előtt, hogy a következő nemzedék is szeretne részesülni a világ ökológiai kincseiből. Tiszta víz és levegő, napsütés és szél, tenger és évszakok. Ami neked most olyan természetesnek és egyértelműnek tűnik, nem biztos, hogy a dédunokáidnak is marad még belőle.

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!