Hírek

Végre körülnézhetünk a Marson! Leszállt a NASA marsjárója

Végre körülnézhetünk a Marson! Leszállt a NASA marsjárója

Kockázatos, de sikeres landolás

Múlt csütörtökön a tudósok – és a világ – lélegzetvisszafojtva figyelték, ahogy a Perseverance – azaz az Állhatatosság névre hallgató – marsjáró földet ért. A Marson minden mozdulatlan, de az, ahogy a gép megörökítette saját földet érését, kifejezetten izgalmas volt.

Egy ilyen expedíció legkritikusabb pillanata ez, ezért is nevezik a „rettegés hét percének”. A sikeres landolás végén a megkönnyebbült tudósok ujjongva tapsoltak és ugráltak, a „Marsra szállást” pedig élőben lehetett nézni a Youtube-on.

Történelmi jelentőségű felvételek

A gépen található kamerák közül hét darab csak arra volt hivatott, hogy megörökítse a landolást. A 3 és fél perces felvételen látható, amint a mars-szonda kerekei lassan közelítenek a felszínhez, majd a földdel érintkezve felverik a vörös port. 2012-ben a Curiosity is készített hasonló felvételt, de az közel sem volt ilyen éles, részletes és látványos.

Mike Watkins, a Jet Propulsion Laboratórium vezetője azt mondta, nemcsak a sikeres földet érés és a remek felvételek történelmi jelentőségűek, hanem az is, hogy az embereket ilyen szinten be tudták vonn,i hogy élőben nézhették a történéseket. Már a landolás során 30 gigabyte-nyi adatot gyűjtöttek és több, mint 23.000 fényképet készítettek. A hétből csak egy kamera romlott el, a többi kifogástalanul működött.

Izgalmas kutatás

A Marsra mostanában több látogató érkezik, ugyanis Kína és az Egyesült Arab Emírségek is küld szondát a Vörös bolygóra. A Perseverance a Jezero kráterben szállt le, amely egy csaknem 50 kilométer átmérőjű kiszáradt, ős-tó.

A szondától kb. két kilométerre egy deltatorkolat található, ami a feltételezések szerint akkor keletkezett, mikor a Jezero még egy hatalmas tómeder volt, több millió évvel ezelőtt. Egy ilyen delta akkor jön létre, mikor egy folyó tóba vagy tengerbe ömlik, a marsjáró pedig ezen a helyen fog az élet jelei után kutatni.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást