A naptej sem nyújt védelmet, ha így használod: ne kövesd el ezt a hibát!

A naptej sem nyújt védelmet, ha így használod: ne kövesd el ezt a hibát!

Címlap / Stílus / Arc / A naptej sem nyújt védelmet, ha így használod: ne kövesd el ezt a hibát!

Tudjuk, hogy a csapból is ez folyik, de tényleg nagyon fontos: használj naptejet! A káros UV-sugarak elleni védelem azonban ennyiben nem merül ki, és csak azért, mert egyszer bekented magadat, még nem dőlhetsz elégedetten hátra, azt gondolva, hogy a bőröd most már tökéletes biztonságban van.

Nem mindig, és nem minden krém jelent védelmet

Jennie Agg, a Daily Mail újságírója különleges projektben vett részt, ahol az arcáról egy speciális kamerával készítettek felvételt, ami megmutatja, hogy pontosan mennyire védett a bőre különböző krémek használata után.

A képeket egy bőrgyógyász szakorvos társaságában elemezte, majd az olvasóival is megosztotta. A vizsgálatból egyértelműen kiderült, hogy a faktorszám nem minden!

Nem elég, vagy nem elég erős

Az UV-sugárzás elleni védelem több okból is nagyon fontos, és nem csak akkor, amikor a strandra mész. Nyáron különösen erős sugárzás érheti az arcodat, az itteni érzékeny bőrben pedig könnyen kárt tesz a fény. A leggyorsabban megjelenő jelek a ráncok, a korai öregedés, a pigmentfoltok és a szeplők.

Jennie Agg UV-lámpa alatt készült fényképein is látszanak az orra körül olyan elszíneződések, amelyek normál fényben egyébként nem láthatóak. Ez a bőr mélyebb rétegeiben bekövetkezett változást jelez – magyarázta a bőrgyógyász. Vagyis attól, hogy te egyelőre nem látod, még nem biztos, hogy nem is károsodott a bőröd. Ez a károsodás pedig később akár bőrrák kialakulásához is vezethet.

A szakértők szerint fontos, hogy megfelelő napvédelemmel rendelkezz mindig, amikor kimész az utcára. Használj tehát olyan arckrémet, amiben UV-szűrő is van! Ami viszont a megfelelő faktorszámot illeti, a legbölcsebb az alapján dönteni, hogy mennyi ideig leszel a napon – a faktorszám ugyanis leginkább azt befolyásolja, hogy milyen hosszú időn keresztül jelent védelmet a krém.

A magasabb faktorszám ugyanakkor nem feltétlenül jelent erősebb védelmet is – oszlatott el egy gyakori tévhitet a bőrgyógyász.

A 30 faktoros krém a káros sugárzás körülbelül 96%-át szűri ki, míg a 15 faktoros nagyjából 93%-át, csak rövidebb ideig – áll a DailyMail cikkében.

A legtöbben egyébként azt a hibát követik el, hogy nem elég erős, vagy nem elegendő mennyiségű krémet használnak. A bőrgyógyász tanácsa szerint az arcbőrre körülbelül fél teáskanálnyi krém szükséges a megfelelő védelemért.

Fontos az állag is!

A cikkből az is kiderül, hogy nagyon fontos, hogy a krémnek megfelelő állaga legyen. A sűrűbb, nehezebben elkenhető krémek az UV-lámpa alatt jól láthatóan fedetlen sávokat hagytak az arcon, vagyis ezeken a területeken az arcbőr nem volt védve, hiába használt az újságíró naptejet.

Szintén fontos, hogy óvatosan, de határozottan vidd fel a krémet a szemkörnyékre is. A képek alapján a legtöbbször kihagyott pontok az orrnyereg két oldala voltak.

A faktorszám és a mennyiség mellett tehát arra is figyelj, hogy a krémet jól el tudd kenni, és valóban mindenhová jusson belőle, különben hiába vitted fel, nem szűri ki a káros sugarakat! A Jennie Agg bőbréről készült képeket ITT nézheted meg!

Forrás: Daily Mail

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást