Napelemes villanypásztorral a vadkárok ellen

Napelemes villanypásztorral a vadkárok ellen

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Napelemes villanypásztorral a vadkárok ellen

A napenergiával működő villanypásztorok nem csak gyorsabban összeszerelhetőek hagyományos, korábbi társaikhoz mérten, de jóval nagyobb védelmet is nyújtanak, jobban tűrik az idők próbáját, és mindemellett olcsóbb befektetésnek is bizonyulnak.

Miért jobb a villanypásztor, mint a hagyományos, drót-, vagy léckerítés?

A hagyományos kerítések felszerelése időigényesebb, a kerítés elemeinek beszerzése drágábbnak is bizonyul. Amennyiben nem egy pontosan meghatározott helyen szeretnénk hagyományos kerítést építeni, kevésbé előnyös választás, hiszen ezek költséges és merev szerkezetek. Az ilyen típusú kerítések között két változat is megtalálható: a ponthegesztett, táblás rendszerű és a drótfonatos kerítés. Az első merevsége miatt rövid ideig lesz használható, az utóbbi tartósabb, de nem túlságosan előnyös. Hogy miért nem? A drótfonatos kerítések kárt okozhatnak az állatban: könnyen felakadhatnak rájuk, felsérthetik az állat bőrét, vagy nagyobb sérüléseket is eredményezhetnek, miközben az állat szökésre készül.

A csipkésdróttal, drótfonatos kerítéssel ellentétben az elektromos kerítések nem okoznak fizikai sérülést az állatoknak, annak köszönhetően, hogy felépítéséhez használt zsinór nem akad be az állatba. A villanypásztor zsinór egyaránt alkalmas rövid és hosszú kerítések építésére, tökéletes választás a háziállatok kordában tartására és a vadállatok behatolásának megelőzésére. A villanypásztor zsinór főként műanyagból készült szálakból áll így a szakítószilárdsága aránylag magas az átmérőjéhez képest. A zsinórba szőtt fémszálak vezetik az elektromosságot. Habár ijesztően hat, hogy elektromos áram van a zsinórban, ez a feszültség egyáltalán nem árt az állatainknak, csupán megtanítja nekik tiszteletben tartani a villanypásztor által kijelölt határokat, így rövid időn belül tudni fogják, hogy jobb elkerülni a kerítést. Fontos tudni, hogy a zsinór anyaga UV-rezisztens, ezáltal több évig is használható, nem rozsdázik, nem törik.

Nézzük meg pontosan mit jelent a villanypásztor?

Az elektromos pásztor, elektromos kerítés, vagy villanypásztor az a technikai megoldás, amely segítségével biztonságban tudhatjuk telkeinket, növény- és állatállományunkat, a különböző veszélyt jelentő tényezőktől. Ilyen tényezők lehetnek a vadak, mint róka, farkas, őz, vaddisznó, bizonyos esetekben medve. Ezek az állatok a táplálékkeresés során bejutnak a mi területünkre, letiporják termést, vagy megtámadják háziállatokat. A villanypásztor készülék betáplálásának két változata létezik: az akkumulátoros (amely kiegészíthető napelemes töltőrendszerrel), és a 230/12 V-os, hálózati adapteres megoldás. Mindkettő kiváló megoldást nyújthat felmerülő problémáinkra, ám az akkumulátoros táplálás bárhol használható, a hálózatról működtetett táplálással ellentétben.

A napelemekből begyűjtött energia működteti a villanypásztor készüléket, az energiafölösleget pedig az akkumulátor tárolja, a készülék éjszakai, vagy nagyon borús időben való működtetésére. A napelemet töltésvezérlőn keresztül kell a rendszerre kötni. Ennek az a szerepe, hogy szabályozza a töltésáramot, védje az akkumulátort a túltöltés ellen, és borús időben is lehetővé tegye az akkumulátor töltését.

Milyen további előnyei vannak a napelemes villanypásztornak?

A napelemes villanypásztorok lehetnek állandó helyen felállított kerítések, vagy költöztethetők is.

A villanypásztor készülék táplálásán kívül még világításra is alkalmasak (12 V-os LED-égőkkel), valamint kis fogyasztású, 12 V-os tápfeszültségű készülékek működtetésére is használható.

Hol szerezhető be egy ilyen napelemes villanypásztor rendszer?

Fontos olyan helyről beszerezni a villanypásztor-rendszer elemeit, ahol hozzáférhetünk az összes alkatrészre és eszközre, amely a kiépítéshez szükséges – legyen az vadállatok ellen vagy egyszerűen a kutyáink őrzésére épített villanypásztor. Rendszerint hosszú távon szeretnénk megoldani a problémánkat, ezért érdemes olyan terméket választani, amely kiváló minőséget garantál. Az agroelectro.hu weboldalon jó ár-érték arányban, tartós villanypásztor készülékek, zsinórok, szigetelők és egyéb tartozékok közül válogathatunk.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást