Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, mielőtt napelemes rendszert választasz

Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, mielőtt napelemes rendszert választasz

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, mielőtt napelemes rendszert választasz

Milyen tájolású a tető, és hova kerülne a napelem? 

A napelemek akkor működnek a leghatékonyabban, ha a napsugarak merőlegesen érkeznek rájuk, ezért Magyarországon a déli tájolású, 35 fokos hajlásszögű tetőkön javasolt a telepítésük. Új építésű ház esetén érdemes ezt már a tervezésnél figyelembe venni, ám meglévő ingatlannál ez nem mindig teljesíthető.

Szerencsére ha délkeleti vagy délnyugati tájolással, illetve az optimális hajlásszöghöz képest 5-10 fokos eltéréssel telepítik a paneleket, az még nem jár jelentős termeléskieséssel.

Ha pedig megvan, hogy melyik tetőfelület a legalkalmasabb a napelemek fogadására, akkor képzeld el, hogyan mutatna ott 10-15 darab, fekete szolárpanel. Ha az utcafrontra kerülnek, akkor amikor hazaérkezel, ez a látvány fogad, ha a hátsó oldalra telepítik, akkor pedig a kerti partik vagy teraszon kávézások hátteréül szolgálnak.

Új építésű ingatlan esetén pedig különösen sokat nyom a latba a megjelenés, hiszen miért takarnád el a szép, új tetődet? Most csukd be újra a szemed, és képzeld el, hogy a szolárcellák belesimulnak a tető síkjába, szinte homogén felületet adva… Ha a hagyományos nagytáblás rendszerek helyett a Terrán Generon napelemes cserepet választod, páratlan látványban lehet részed minden egyes nap, és nem kell feláldoznod az esztétikumot a technika és környezetvédelem javára. 

Terrán Generon vs. Nagypanel

Ha nem új építésű a ház, milyen állapotú a tető?

Mivel a napelem a tetőre kerül, mindenképp fontos átvizsgálni a héjazatot és a szerkezetet, hogy azok alkalmasak-e arra, hogy megtartsák a napelemtáblák és a rögzítőszerkezet súlyát. Ha szerkezeti probléma nincs is, de például már megkopott a meglévő cserép, mohásodik vagy a színe nem tetszik, érdemes fontolóra venned, hogy 5-10 éven belül tervezel-e tetőfelújítást, tetőcserét, mert ilyen esetekben a tetőmunkálatokat célszerű a napelemes rendszer telepítése előtt elvégezni, hiszen később a panelek le- és felszerelése tetemes extra költséget jelentene.

Praktikus megoldás, ha gondolsz a jövőre, és először Terrán Rundo vagy Zenit betoncserepek kerülnek fel a tetőre, ezek ugyanis kompatibilisek a Generonnal. Méretük, geometriájuk, valamint oldalhorony kiképzésük megegyezik, ezért később a napelemes cserepek egyszerűen beilleszthetők a sima tetőcserepek helyére, és könnyedén, költséghatékonyan naprakésszé válhat a tetőd. 

Milyen a ház jelenlegi elektromos hálózata, mérőhelye? 

A napelem telepítésénél az áramszolgáltató kiköti, hogy a mérőhely, vagyis a villanyóra a jelenlegi szabványoknak megfeleljen. Szintén ellenőrizni kell, hogy hány fázisú és hány amperes a meglévő elektromos rendszer, ugyanis a legfrissebb szabályzás kimondja, hogy 1 fázisra maximum csak 2,5 kW teljesítményű inverter telepíthető. Első lépésként érdemes ezért kihívni egy villanyszerelőt, mert ha ezek nem teljesülnek, szükség van a mérőhely szabványosítására, illetve a teljesítménybővítésére. 

Természetesen itt is okosan teszed, ha előre gondolkodsz: hány és milyen eszközöd van, amelyek nagyobb mennyiségű áramot fogyasztanak? Ha most még nincs, tervezed-e később például légkondi, elektromos autó, villanybojler, medencefűtés, szauna, nagyobb fagyasztó beszerzését? Bővül-e majd a család? Ezekkel érdemes kalkulálni, hiszen mind befolyásolják a havi villanyszámlát, és ezzel együtt azt is, hogy mekkora napelemes rendszert, illetve milyen teljesítményű invertert éri meg választani.

Ha jelenleg elég egy kisebb teljesítményű rendszer, és az anyagi keretedbe sem fér bele nagyobb, akkor a típusválasztásnál fontos faktor, hogy később hogyan lehet bővíteni. Míg a hagyományos, tető síkja feletti paneleknél újabb tartószerkezeteket kell rögzíteni, a napelemes tetőcserepek esetében a meglévő cserepek helyére kell a Generont felhelyezni. Ráadásul mivel mérete megegyezik a cserepekével, le tudja követni a tetőélek vonalát, ennek köszönhetően pedig jobban ki lehet használni vele egy adott tetőfelületet. 

Miből tervezed finanszírozni a napelem telepítését? 

Mivel a napelem nem kis beruházás, a döntésnél természetesen az anyagiakat is számításba kell venni. Szerencsére jelenleg több támogatás is igényelhető, nem kell a költségeket teljes egészében saját forrásból fedezni.

A falusi CSOK, a babaváró hitel és a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatása mind fordítható napelem telepítésére is. Utóbbinál pedig kiemelendő, hogy a napelemekre kiszabott fajlagos költséghatár nem vonatkozik „a tetősíkba integrált, napenergia-hasznosítást biztosító héjazatra“, vagyis a Generonra.

A támogatásoknak hála jelentősen lerövidül a napelemes beruházás megtérülési ideje, ráadásul ha olyan prémium és innovatív megoldást választasz, mint a napelemes tetőcserép, nagyobb mértékben növelheted otthonod értékét. Ha később esetleg költözni szeretnél, a Generon költsége realizálható módon beépíthető az eladási árba, és versenyelőnyt biztosít az ingatlanpiacon más házakkal szemben.

Terrán Generon

Milyen garanciát biztosít az adott gyártó? 

Napelemet nem egy évre, hanem több évtizedre választasz, és biztosan szeretnéd, hogy minél tovább megbízhatóan működjön. Az inverterekre általában 5 év garancia jár alapból, és ezt lehet plusz összegért kiterjeszteni. A paneleknél viszont már nagyobb a szórás: van, aki csak 5 év teljesítménygaranciát, van, aki ennek többszörösét adja.

A Generonra 20 év teljesítménygaranciát vállal a Terrán, ami azt jelenti, hogy ha egy napelemes tetőcserép teljesítménye a névleges teljesítményértékhez képest legalább 20%-kal csökken vagy meghibásodik, kicserélik azt. 2019-es bevezetése óta erre még nem volt szükség a Generonnál, pedig már sok tízezer darabot építettek be belőle.

Mindenesetre ha probléma adódna, az esetleges garanciális ügyintézésnél nagy könnyebbséget és biztonságot jelent, hogy – szemben a legtöbb hagyományos napelemmel – ezt itthon gyártják és szerelik össze. Vagyis a napelemes tetőcserép a megbízhatóság szempontjából is jó választás.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást