Nagytakarítás az emberi kapcsolataidban — innen ismerheted fel a mérgező barátokat

Nagytakarítás az emberi kapcsolataidban — innen ismerheted fel a mérgező barátokat

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Nagytakarítás az emberi kapcsolataidban — innen ismerheted fel a mérgező barátokat

Egy igazán jó barát olyan, mint egy családtag, és akár egész életedben veled lehet. Azonban még a több, akár 10-20 éves barátságaid között is lehet olyan, amely valójában nem is igazi, hanem sokkal inkább egy mérgező kapcsolat. Ha eddig még nem tetted meg, épp itt az ideje felülvizsgálni a barátságaidat, hogy ne mérgezd magad tovább olyan emberek társaságával, akik csak ártanak neked. De hogyan ismerheted fel őket?

Versenyezned kell a többi barátjával

A mérgező barátságok egyik ismérve lehet, ha a barátod, barátnőd folyamatosan más barátairól mesél neked, és főként olyan dolgokat, hogy mennyivel többet tesznek ők érte, mint te.

De egyáltalán, minek is kell neked ilyenekről hallani, vagy versenyre kelni másokkal?

A barátság nem erről szól, nem méregetünk és hasonlítgatunk, igyekszünk annyi jót adni a másiknak, amennyit csak lehet, meghallgatjuk, figyelünk rá és nem élünk vissza a bizalmával.

Ha valaki ezt máshogy értelmezi, és méricskéli, melyik barátjától mit kap, sőt még a szemedre is hányja, azt a kapcsolatot érdemes átértékelni.

 

Folyton csak te hallgatod az ő problémáit

Találkoztok vagy felhívod, és a barátod vagy barátnőd már a beszélgetés elejétől kezdve csak arról tud beszélni, milyen problémái vannak.

Ezzel így önmagában még nincs is baj, hiszen a barátok arra is valók, hogy meghallgassák egymás gondjait, és segítsenek, amennyire csak tudnak.

De amikor kitárgyaltátok a gondjait, és te térnél rá arra, ami téged nyomaszt, akkor hirtelen már nincs több ideje, sok a dolga, legközelebb folytassátok inkább innen…

Ebből láthatod, ha nem egyenlő a viszonyotok, és te inkább lelki szemetesként vagy kezelve, mint igaz barátként.

Folyamatosan kritizál

Az való igaz, hogy ki más nyissa fel a szemedet, ha valamit nagyon rosszul csinálsz, vagy valamiben nagyot hibázol, mint a barátaid?

De ezt ne keverjük össze azzal, ha valaki folyamatosan kritizál, és képes úgy tenni, mintha ő csak brutálisan őszinte lenne, mondván, neked erre van szükséged.

Érdemes észrevenned, hogy valójában nincs mindig igaza, és még az is meglehet, hogy egy kicsit féltékeny rád, és néha inkább emiatt bánt téged.

Ki keres kit?

Téged is annyit hív telefonon a barátod, barátnőd, mint te őt?

Csak te szervezel találkozót, te hívod őt, te küldesz üzeneteket?

Ha azt veszed észre, hogy valójában csak rajtad múlik, hogy ennek a barátságnak a fénye még pislákol, és ha te nem keresnéd a másikat, akkor ki is hunyna, nos, akkor itt az ideje elgondolkoznod, hogy szükséged van-e még erre a kapcsolatra.

A mérgező barátságokban az egyik fél mindig sokkal többet ad, mint a másik. Ezt az energiát és időt érdemes inkább a valódi barátaidba fektetned.

 

Minden egyes szót meg kell gondolnod, mielőtt kimondod

A barátságotok eleje szuperül indult, mókás volt és vicces, rengeteg érdekes programmal és beszélgetéssel, de ez mostanra eltűnt?

Sőt, tulajdonképpen rájöttél, hogy a barátod, barátnőd mindenen könnyen meg tud sértődni, ezért arra is vigyáznod kell, mit mondasz neki, és minden egyes szót többször meg kell gondolnod?

Biztosan szükséged van arra, hogy a találkozóitok olyanok legyenek, mintha egyfolytában aknamezőn lépkednél?

Ha nem, akkor lehet, hogy ez a kapcsolat tényleg megérett a befejezésre.

Stresszelsz és idegeskedsz a barátság miatt

A barátok – amellett, hogy megbízhatunk bennük és segítenek nekünk – tulajdonképpen azok az emberek az életünkben, akikkel önfeledten tudunk szórakozni, kikapcsolódni, és az élet bajait legalább egy időre elfelejteni, ha velük vagyunk.

Ha egy barátság miatt állandóan görcsös, stresszes vagy, mert folyamatos fejtörést okoz a számodra, vagy túl sok negatív dolgot kapsz belőle, akkor bizony egy mérgező kapcsolattal állsz szemben.

Ha sokkal több rosszat kapsz, mint jót, az nem a pozitív mérleg, ezért ilyen esetben is ideje inkább véget vetni a „barátságnak”.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást