Nagydolgát végző szobrocska és bálnazsír falatkák? A legfurcsább ünnepi szokások a világon

Nagydolgát végző szobrocska és bálnazsír falatkák? A legfurcsább ünnepi szokások a világon

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Nagydolgát végző szobrocska és bálnazsír falatkák? A legfurcsább ünnepi szokások a világon

Számodra bizonyára természetes az, hogy mákos bejglit eszel karácsonykor, és hogy a magyar gyerekeknek a Jézuska vagy az angyalka hozza az ajándékot – más nemzetiségű emberek számára azonban valószínűleg meglepőek lehetnek a mi szokásaink, ahogy akad bőven olyan hagyomány is szerte a világon, amitől nekünk esik le az állunk.

Ukrajna pókhálói

Egy biztos, az ukránok nem szenvednek arachnophobiában, vagyis pókiszonyban. Ukrajnában ugyanis nincs karácsonyfa pókháló nélkül. Csillogó gömbdíszek, masnis dobozkák és girland helyett a helyiek olyan fenyőfadíszeket használnak, amelyek hasonlóak a pókok hálójának mintázatához. A hagyomány visszanyúlik egy folklór történethez, amelyben egy szegény asszony nem engedheti meg magának és gyermekének, hogy ékes díszeket tegyen a karácsonyfára. A legenda szerint a házban élő pókok megsajnálják a becsületes családot, és gyönyörű hálót szőnek díszítés gyanánt a fára. A pókhálót innentől szerencsésnek tartják az egész ukrán kultúrában.

Spanyolország farönkjei

A spanyolok kicsit őrültek, és ez talán gyökerezhet a gyermekeik karácsonyi tradíciójában is. Katalóniában az ünnep idején mosolygó és négy lábbal rendelkező, piros sapkás farönköket raknak ki a lakásokban. A neve Tio de Nadal. December 8-tól 25-ig a gyerekek betakarják és „etetik, itatják” a rönköket.

Karácsony estéjén a dolog furcsább lesz, mert minden gyermek ütögetni kezdi a farönköket, hagyományos népi mondókákat szavalva, arra szólítva fel, hogy „kakilják” ki az ajándékokat, cukorkát és csokoládét.

Nagydolgát végző szobrocska és bálnazsír falatkák? A legfurcsább ünnepi szokások a világon

Finnország gőzfürdői

Északon számos otthonnak saját szaunája van, ami kardinális helyszín a család mindennapi rutinjában, de ünnepi szokásaiban is. Karácsonykor a szauna megszentelődik, és a halott ősöket megidéző hellyé válik. Ilyenkor a család minden tagja meztelenül a gőzkamrába vonul, és hosszú, tiszteletteljes szeánszot tartanak, amelyet többek között a szauna legendás manójának is ajánlanak. A gőzfürdő után a családtagok az esti ünnepségekre vonulnak, miközben – meggyőződésük szerint – a halott felmenők elfoglalják a szaunában az őket megillető helyet.

Grönland ünnepi menüje

Talán megnyerné a legrosszabb ízű karácsonyi fogás díját a grönlandiak ünnepi étke. 

A muktuk feldarabolt faggyú- vagy zsírkockákat jelent. Legtöbbször bálnából és rozmárból, fókából vagy narválból nyerik ki.

Ezt karácsonykor tálalják nyers vagy főtt, szójaszószos vagy savanyított változatban. Grönlandon kizárólag import által jutnak az emberek karácsonyfához, mivel a zord sarki éghajlati viszonyok miatt nem nő a szigeten fenyő. Ezért minden falu egy hatalmas – Dániából importált – karácsonyfát állít egy magaslaton, hogy mindenki lássa és magáénak tudja a közös fát.

Katalónia profán Betleheme

Ha Barcelonában jársz ünnep idején, tátva marad a szád a sok gyönyörű és ünnepélyes betlehemi jelenet láttán. Aztán hirtelen szemet szúr valami nagyon furcsa és oda nem illő figura. Ő a Caganer, aki meghúzódik a jászol mellett az egyik sarokban, és guggolva éppen a nagydolgát végzi. Mielőtt blaszfémiával vádolnánk a spanyolokat, tudni kell, hogy ez a fura tradíció is hiedelemvilágukból ered.

Nagydolgát végző szobrocska és bálnazsír falatkák? A legfurcsább ünnepi szokások a világon

Szerintük a betlehemi jelenetben eredetileg is ott volt egy egyszerű, ám tisztességes pásztor, akire éppen a Megváltó születésénél jött rá a szükség. Mivel nem akart semmiről lemaradni, illedelmesen félrevonult. Ma már a termőföld megtermékenyítését, bő termést és jó szerencsét szimbolizál.

Olyannyira népszerű, hogy modern változatait is elkészítik, a létező összes híres celebről, politikusról, énekesről, sportolóról és rajzfilmfiguráról.

Olaszország boszorkánya

Szegény olasz gyerekeknek még javában várniuk kell, amikor más európai társaik már megkapják az ajándékokat december 6-án, 24-én vagy 25-én. Náluk a hivatalos ajándékozás ugyanis január 5-én éjjel történik. Akkor sem az angyal, a Télapó vagy a Kisjézus jön, hanem egy Belfana nevű jó boszorkány. Ő is a kéményen át érkezik, és minden földi jóval tömi meg a gyerekek harisnyáját. A kicsik a számára nem tejet és kekszet hagynak, hanem egy kis jó finom olasz bort, és némi finomságot a helyi delikáteszekből.

Képek forrása: Toni_Sirera/Depositphotos.comnatursports/Depositphotos.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást