Egészség / Életmód

A nagy tavaszi mumus, az allergia

A nagy tavaszi mumus, az allergia

Minden rosszban van valami jó, és jóban van valami rossz. Az allergiások, asztmások számára ilyen a tavasz. Tudjuk, hogy az allergia a szervezet fokozott, nem normális válaszreakciója a környezeti hatásokra. Azt is tudjuk, hogy van szezonális és van egész évben tartó allergia. Azt a szót is hallottuk már, hogy allergén. Igy nevezzük azt az anyagot, ami kiváltja az allergiát. Az antigén pedig az az anyag, amit a szervezet termel az allergiát okozó anyaggal szemben.

Egy kis statisztika

Ez egyike a népbetegségeknek; 400 millió ember küszködik a világon az allergiával. A WHO szerint 2025-re a népesség fele fog szenvedni ebben a betegségben. Magyarországon pontos adatok nincsenek, de valószínűleg kétmillió embert érint. Hazánkban mintegy 200 olyan őshonos növényfaj él, mely komoly allergénnek számít.
Közülük a parlagfű viszi a pálmát, az összes többi, európai országhoz viszonyítva. Háromszor annyi embert érint, mint Európa egyéb területein. Ennek oka lehet, hogy – mivel a Kárpát-medence körbezár minket – hazánknak nincs tengere, sem kimagaslóan magas hegyei, ahol a levegő pollentartalma hígul, csekély.

Miért vagyunk allergiásak?

Az allergiára való hajlam örökölhető. Kialakulására sokkal nagyobb az esély, ha mindkét szülő allergiás. Ám ronthatja, ki is válthatja az allergiát a túlstimulált idegrendszer, azaz a stressz, feszültség, izgatottság, harag, félelem. Az élet bármely szakaszában kialakulhat, és az is előfordul, hogy saját magától elmúlik.
Több allergénre való érzékenység esetén  a poliszenzibilitásról beszélünk. Két módon bizonyítható, hogy valaki allergiás. Egyrészt bőrpróba útján, mely alkalommal a bőrbe juttatják az allergént, ami bepirosodhat. A másik a RAST-teszt, mely gyakorlatilag, a vérből mutatja ki az antitestek mennyiségét. Az allergia súlyosságát egytől négyig, keresztekkel jelölik.

Miért kell komolyan venni?

Komoly megterhelést ró az immunrendszerre, kimeríti azt az állandó készültségi állapottal, így nagyobb eséllyel betegszünk meg valamilyen fertőzés által. Amennyiben nem veszünk tudomást a kezdetektől az allergiánkról és nem kezeljük, egyéb más dolgokra is allergiásak lehetünk az idők folyamán.
Súlyosbodhat állapotunk, asztmásak lehetünk, vagy egyéb légzési problémák forrása is lehet. Az allergiás ekcéma akár az egész testre is kiterjedhet. Súlyosabb esetben, egész életünkben komoly gondot fog majd okozni – ami idős korra nem szerencsés az egyéb betegségek miatt.

Miért kellene szenvedned?

Mivel könnyen kezelhető, sokan nem veszik betegségszámba, játsszák a ,keményet’, csak legyintenek egyet, tűrik a kellemetlen tüneteket. Veszélyeztetve vele későbbi egészségüket. Kezelése az elején sokkal egyszerűbb – és sokkal komfortosabb életet biztosít. Antihisztaminokkal, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel jól kordában lehet tartani. Az immunterápia is jó megoldás.
Ez azt jelenti, hogy injekció formájában egyre nagyobb dózisokban juttatják a szervezetbe az allergént, így a későbbiekben, amikor a szervezet találkozik az allergénnel, az csak enyhe tüneteket produkál. Kutatások irányulnak arra, hogy a nőknél a hormonok előre jelzik az asztmás rohamot, ezt a felfedezést pedig fel lehet későbbiekben használni a kezelés során.

A pollen allergének

Mogyoró, égerfa: február végétől március elejéig

Nyírfa, kőrisfa, fűzfa: márcustól májusig
Pázsitfűfélék: áprilistól októberig
Üröm, parlagfű: júliustól októberig
A leggyakoribb allergének a parlagfű, üröm, pázsitfűfélék, mely utóbbi az év leghosszabb szakában jelen van. Az allergiás reakciók az orrban, a tüdőben, a bőrön, a szemben fordulnak elő leginkább. És egy érdekesség a parlagfűről: gyógynövény. Azért vagyunk rá allergiásak, mert virágporába beleakadnak a légszennyeződés apró, irritáló molekulái.

Életmódváltás

Jó volna tudomásul vennünk azt, hogy az allergia szoros kapcsolatban áll lelki állapotunkkal, így kikerülhetetlenné teszi az életmódváltást. Azt is tudomásul kellene vennünk, hogy olyan helyen nem élhetünk, ahol a levegő mérgező. Hisz nem terhelhetjük feleslegesen szervezetünket a végtelenségig.
Érdekesnek tartom a világ felfogását ezzel kapcsolatban. Az allergia egyértelműen a stressz és környezetszennyezés által okozott komoly népbetegség. Akkor miért a pollenek ellen védekezünk, aminek jelenléte teljesen természetes? Miért nem tisztítjuk meg inkább környezetünket és elménket?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást