Ekcémára keresték a megoldást, ma élen járnak a különleges gyógynövényes natúrkozmetikumok készítésében

Ekcémára keresték a megoldást, ma élen járnak a különleges gyógynövényes natúrkozmetikumok készítésében

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ekcémára keresték a megoldást, ma élen járnak a különleges gyógynövényes natúrkozmetikumok készítésében

Természetes, hogy egy anyuka mindig a legjobbat szeretné a gyermekének. De mi a helyzet akkor, ha adott egy probléma, jelen esetben ekcéma, amire nem találja az igazán jó megoldást?

Gréta széleskörű gyógyszeripari tapasztalatával gondolt egyet, és elhatározta, hogy egyetemi barátnőjével, Beával olyan gyógynövényes natúrkozmetikumokat fognak alkotni, amelyek valóban tiszták, zöldek, etikusak és hatékonyak egyszerre. Így született meg a Nagora.

Régóta bíztak a gyógynövények erejében

Gréta és Bea gyógynövények iránti szeretete nem mindennapi tapasztalatokból ered. „Több évig éltünk külföldön, jártunk Ázsiában, Dél-Amerikában és útjaink során az ősi kultúrákat kutatva azt tapasztaltuk, hogy minden megtalálható a természetben, amire az embernek szüksége van a gyógyításhoz, a betegség-megelőzéshez. Peruban ellátogattunk az Amantani szigetre, és ott kaptunk először a Sangre de drago fából származó sárkányvért a helyi gyógyító sámántól, aki hasi bántalmakra, vírusos megbetegedésekre javasolta belsőleg, külsőleg. 

Fotó: Nagora

Akkor szinte hihetetlen volt, hogy meggyógyult tőle a szemölcsöm, amin előtte évekig semmi sem segített. Ez olyan mély benyomást tett rám, hogy azóta a sárkányvér a zsíros bőrre készülő Pure&matte arctonik esszenciánk fő összetevője, hiszen az aknés hegeket is enyhíti. És persze az sem véletlen, hogy a varázserejűnek tulajdonított mandragóra gyógynövényből rövidítve alkottuk meg a Nagora nevet.” – emlékszik vissza Gréta.

Régi barátságból született a közös vállalkozás

„Már több mint 20 éve, az egyetemi padban tudtuk, hogy értéket szeretnénk teremteni a nők számára, csak a „hogyan” volt kérdés. A munka világában töltött egy évtized után már elegendő gyógyszeripari tapasztalattal rendelkeztem ahhoz, hogy felismerjem, mennyire fontos az egészségtudatos élet, hogy minél kevesebb gyógyszerre legyen szükségünk, hogy minél természetesebben éljünk. Beával megrögzött követői lettünk az egészséges életmódnak és a gyógynövényes, természetes gyógymódoknak.

Fotó: Nagora

A 30-as éveinkbe lépve nemcsak bőrünk fiatalságának megőrzése foglalkoztatott minket, hanem a megszületett gyermekeink ekcémájának gyógyítása is. Akkor felmértem az ekcémára kapható termékek körét, de sajnos nem találtam az elvárásaimnak megfelelő hatékony és egészséges készítményt, hiszen fitoterapeutaként akkor már nagyon fontos volt, hogy kizárólag természetes összetevőkből álljon a krém, és semmilyen káros anyagot ne tartalmazzon.

„Ekkor született meg a Nagora azzal a céllal, hogy a legmagasabb hatóanyag tartalmú, tiszta gyógynövényes formulákat klinikailag is bizonyított natúr „smart” összetevőkkel kombinálva hatékonyan kezeljük a bőrproblémákat, a bőröregedést és az érzékeny bababőrt.”

Az alapos tanulási folyamat sem maradt ki

Gréta szakmai tapasztalatai jó alapot adtak a Nagora létrehozásához, időközben pedig még tovább bővítette a tudását, hogy egy teljesen biztos talajon álló márkát hozhassanak létre. „Gyógyszeripari múltamban a szabályozási környezet mellett megismertem a vény nélkül kapható, többek között bőrápolási termékek összetevőit, jellemzőit. A szívem azonban már akkor is a természetesebb felé húzott. 

Így kerültem a bükkszentkereszti Gyuri bácsihoz, később intézményes keretek közt tanultam gyógynövénytant és lettem természetgyógyász fitoterapeuta. Mindeközben pedig elvégeztem a szükséges natúrkozmetikum gyártói iskolákat is. Engem mindig is a gyógynövények kombinálása érdekelt, hogy hogyan lehet azok gyógyhatásait kihasználni egy bőrproblémánál vagy bőrállapotnál.”

Fotó: Nagora

Élen járnak a tudatos kozmetikumkészítésben

Gréta és Bea óriási különbségeket vélt felfedezni a hagyományos és a natúrkozmetikumok, sőt azok változatai között is, ezért kulcsfontosságúnak tartották, hogy az ő termékeik valóban tudatos választásokká váljanak.

„Az igazán jó natúrkozmetikumok és a hagyományos kozmetikumok közötti különbséget ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor valaki feldolgozott élelmiszert fogyaszt nap, mint nap vagy maga főz természetes, bio alapanyagokból, növényekből, amiket a kiskertjében termel meg.”

A növények és a belőlük, kíméletes eljárásokkal kivont (pl. hidegen sajtolás, CO2 kivonás, macerálás) olajok, hidrolátumok, kivonatok gyógyítanak, táplálnak, ellátnak vitaminokkal, nyomelemekkel. Azonban natúr- és natúrkozmetikum között is égbekiáltó lehet a különbség hatóanyag-tartalom tekintetében. 

A Nagora termékek ezeket a gyógyító növényeket nem nyomokban tartalmazzák, hanem a lehető legmagasabb arányban. Ezért van az, hogy az arcápolási termékeinkben még víz sincs, a vizet 100% tiszta virágvizekkel, hidrolátumokkal helyettesítjük. Emellett minden termékünk tartalmaz még 5-10 gyógynövényt, melyek szinergikus hatása akár tünetmentesíthet is egy-egy bőrproblémát. 

Fotó: Nagora

Több bio gyógynövényünk magyar földben terem, így nem csak a szállítással járó ökológiai lábnyomunkat minimalizáljuk, hanem a magyar őstermelőket támogatjuk. A levendulát, muskotályzsályát, búzavirágot, rozmaringot és az olasz szalmagyopárt Józsi neveli nagy gondossággal Budapesttől nem messze, csakhogy egy példát említsek. Tehát tényleg minden cseppjük értékes.

Viszont az is natúrkozmetikum, ha pl. vízben feloldunk egy kevés natúr hatóanyagot (pl. a ma nagyon népszerű niacinamidot), esetleg még mellé keverünk némi finomított (a bőr számára kevésbé értékes, de cserébe olcsó és tartós) növényi olajat, és ezeket bőrbarát segédanyagokkal formulázzuk. Persze ezek sem károsak és működnek is annyira, amennyit az az 1-2 hatóanyag tud, de pl. egy finomított növényi olajban csak a zsírszerkezet marad meg, szemben egy CO2 kivonású kivonat estén a zsírkísérő jótékony anyagok, vitaminok is.

Fotó: Nagora

„A hagyományos (nem natúr) kozmetikum pedig általában nem tartalmaz növényeket (ha mégis, akkor nyomokban), fő összetevője a víz, ásványi olajok és néhány segédanyag, tartalmaz továbbá szintetikus tartósítószert és illatanyagot, színezéket.”

Ezek az anyagok könnyen kárt okozhatnak a bőr barrier rétegében, sőt klinikai vizsgálatok támasztják alá, hogy pl. az ösztrogénszerűen viselkedő, a szervezetben felhalmozódó parabén akár hormonális problémákat is okozhat. Tehát mindenképpen érdemes utánanéznünk, hogy mit tartalmaz a kozmetikumunk.”

Tudatosan ragaszkodnak a gyógynövényekhez

Az, hogy Gréta és Bea a gyógynövényekre helyezi a fő hangsúlyt a termékeiknél, már a kezdetektől egyértelmű volt számukra. „Szerintünk a növények és a gyógynövények azok, amelyek hosszú távon megőrizhetik és helyreállíthatják egészségünket, késleltethetik bőrünk és szervezetünk öregedését, hiszen az emberi szervezet működéséhez közel állnak, jobb a felszívódásuk, hasznosulásuk. Erre a feldolgozott termékek (beleértve élelmiszert és kozmetikumot) nem alkalmasak, sőt ronthatnak a helyzeten. 

Mi a gyengéd, növényi tisztításban, ápolásban, a gyógynövényekben hiszünk, és többszáz pozitív visszajelzésünk is arról árulkodik, hogy ezek működnek. Hosszú távon helyreállítják és megőrzik bőrünk védőrétegét, a bőr egészséges ragyogását, késleltetik öregedését, magabiztosságot adva viselőjének.”

Fotó: Nagora

Női kört is alapítottak

Gréta és Bea számára nemcsak az volt fontos, hogy minőségi termékeket készítsenek, hanem az is, hogy akár személyre szabottan is segítsenek a nőtársaiknak eligazodni a tudatos bőrápolás világában. Így született meg a Nagora Női Kör. „A női körrel egy támogató, biztonságos közösséget szerettünk volna létrehozni a modern, természetes nők számára, ahol bármilyen téma felmerülhet és diszkomfort nélkül megvitatható egészségtudatosság, női értékek, tudatos élet témakörében. 

„Gyakran osztunk meg általunk használt napi trükköket a szebb bőrért, egészségesebb életért, előtérbe helyezve a gyógynövényeket, a nagyvárosban is megvalósítható természetesebb életmódot.”

Emellett mivel mi magunk is útkeresők vagyunk és igyekszünk tudatosan élni, önismeretünkben fejlődni, nőiségünkben emelkedni, természetesnek maradni, de közben a kor új vívmányait is használni, ezért ilyen témákban is tapasztalatot cserélünk és segítséget nyújtunk.”

Bizakodóan tekintenek a jövőbe

„Legfontosabb tervünk a nemzetközi piacra lépés. Szeretnénk a kiváló magyar gyógynövényes natúrkozmetikumoknak hírét vinni külföldön is. Meghatározó piaci szereplővé válni a bőrtípus-specifikus natúr bőrápolásban és ezzel párhuzamosan bővíteni kapacitásainkat és több, hasonlóan gondolkodó honfitársunknak stabil megélhetést biztosítani.

Fotó: Nagora

Vannak persze sokkal rövidebb távú tervek is. Nálunk a termékfejlesztés egy soha véget nem érő folyamat, hiszen a vásárlói visszajelzések és az összegyűjtött tapasztalatok felhasználásával, újabb összetevőkkel mindig lehet még tökéletesebbet alkotni. Most például felújítottuk a száraz bőrre készülő termékeinket, melyek újrabevezetése ezekben a hetekben zajlik, és készülünk egy új termékcsaláddal is, mely bizonyos szempontból követi a trendeket, de mi „gyógynövényesítjük” majd ezt is.” – teszi hozzá Gréta.

Nyitófotó: Nagora

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!