Nemcsak az egyiptomi módszer működik: a mumifikálás 7 érdekes módja

Nemcsak az egyiptomi módszer működik: a mumifikálás 7 érdekes módja

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Nemcsak az egyiptomi módszer működik: a mumifikálás 7 érdekes módja / 2. oldal

A múmiák nemcsak azért érdekesek, mert ősi kultúrákba engednek betekintést, hanem mert látva egy több ezer éves testet, kicsit úgy érezzük, mintha dacolhatnánk a halállal. Az alábbi hét múmia más, mint „megszokott” egyiptomi társaik.

Szoborba zárt múmia

A kilencvenes években egy magángyűjteményben levő díszes Buddha szobor került a restaurátorok kezébe, akik megröntgenezték, esetleges repedéseket keresve rajta. Megdöbbenésükre egy egész embert rejtett a szobor, aki az 1200-as években halt meg.

A férfi a feljegyzések szerint nem más, mint egy Liquan névre hallgató szerzetes és múmiája már kétszáz éves volt, mikor köré építették a szobrot, valószínűleg azért, hogy tovább prezerválják testét.

 

Só-múmia

1994-ben az iráni Zanjan tartomány egyik sóbányájában egy csoport természetes úton mumifikálódott férfit találtak, ráadásul különböző korokból. Vasból készült kések, bőrcsizmák, eszközök és még egy arany fülbevaló is előkerült.

2005-ben még két „sóembert” találtak, így valószínű, hogy a sóbányákat már Krisztus előtt is használták és az összes múmia bányász volt. A leghíresebb a képen található férfi, aki 1.700 évvel ezelőtt lelte halálát a bányában, körülbelül 35 évesen. 

 

Mocsári múmia

Ki gondolná, hogy egy mocsár képes akár több ezer éven keresztül is megőrizni egy emberi testet? Csaknem kétezer mocsári múmia létezik, ebből 45 szinte teljesen ép, a legrégebbi Krisztus előtt 8000 évvel élt.

A savas láp remekül megőrizte az emberek ruháját, bőrét, ujjlenyomatát, szempilláját, még azt is innen tudjuk, hogy a fenyő gyantáját használták „hajzselének”. Az orvosszakértők sokszor a halál pontos okát is képesek meghatározni a mocsári múmiáknál, többen például rituális gyilkosság áldozatai lettek.

 

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»