Nemcsak az egyiptomi módszer működik: a mumifikálás 7 érdekes módja

Nemcsak az egyiptomi módszer működik: a mumifikálás 7 érdekes módja

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Nemcsak az egyiptomi módszer működik: a mumifikálás 7 érdekes módja

A múmiák nemcsak azért érdekesek, mert ősi kultúrákba engednek betekintést, hanem mert látva egy több ezer éves testet, kicsit úgy érezzük, mintha dacolhatnánk a halállal. Az alábbi hét múmia más, mint „megszokott” egyiptomi társaik.

Méz-múmia

A mézet régóta használja az emberiség étel tartósítására és az is köztudott, hogy a bőrnek is jót tesz, ezért sok kozmetikumban találkozhatunk vele. Bőrápoló és tartósító tulajdonsága tehát mondhatni ideálissá teszi arra, hogy mumifikáljunk vele embereket.

Egy ázsiai legenda szerint egyszer egy lakmározó család egy mumifikálódott csecsemőtestet talált a mézes bödönben. Hogy ez igaz-e, azt nem tudjuk, de a 16. században Li Shizen, egy kínai patikus feljegyzései szerint Arábiában nem volt ritka a mézzel való mumifikálás. A régió szent emberei – mikor érezték, hogy közel a vég – csak mézet ettek, majd mézbe mártva őrizték meg testüket.

 

Jég-múmia

1846-ban két hajó indult a sarkvidékre a végzetes Franklin Expedíció keretében. Hét hónappal indulás után a személyzet három tagja, William Braine, John Hartnell és a mindössze húszéves John Torrington életét vesztette és Nunavut területén temették el őket.

Sírjaikat csak 1976-ban fedezték fel és testük elképesztően épen megmaradt, így a tudósoknak lehetősége volt megállapítani, hogy ólommérgezés, éhezés és tuberkulózis okozta a tengerészek halálát.

 

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2 3

»