Működhet? A hosszútávú távkapcsolatok esélyei a modern korban

Működhet? A hosszútávú távkapcsolatok esélyei a modern korban

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Működhet? A hosszútávú távkapcsolatok esélyei a modern korban

Távkapcsolatban élni nem mindenki számára jelent teljes kielégülést, nem csak a testi, hanem a lelki szükségletek szempontjából sem. Az utóbbi évtizedek kedveztek azok számára, akik egymástól távol élnek ugyan, de mély érzelmek kötik össze őket. A szinte korlátlan online kommunikációs lehetőségek és az okostelefonok elterjedésének ellenére nem ugrott meg a távkapcsolatot preferálók száma. Ugyanakkor segítette azon szerelmek kitartását, melyben a felek a munkájuk vagy más okok miatt csak ritkán találkozhatnak egymással.

Zsanett 21 éves, egy kisvárosi kávézóban dolgozik felszolgálóként, s mint mondja, a barátját a zsebében tárolja. Utalva ezzel a mobiltelefonjára, amely szinte minden percben villog, rezeg, csipog, jelzi, hogy Ádám üzenetet küldött. „Kezdetben nagyon nehéz volt, mert hiányoztunk egymásnak, de mostanra már hozzászoktunk ahhoz, hogy chaten beszéljük meg az életünk minden egyes apró eseményét” – meséli Zsanett.

Két éve járnak együtt, Ádám Ausztriában dolgozik, de az a terve, hogy ha elég pénzt összegyűjt, akkor visszaköltözik és feleségül veszi a lányt. „Havonta találkozunk személyesen vagy még ritkábban, de teljesen megbízom benne, még sosem voltam féltékeny, tudom, hogy engem szeret.” A távszerelmeseknek eddig csak egy napig kellett nélkülözniük egymást, Ádám telefonja ugyanis egyszer összetört, amikor elejtette munka közben. „Pokoli volt az a 24 óra, amíg kerített egy másik készüléket” – nevet Zsanett.

A bizalom az alapja mindennek, anélkül egyetlen távkapcsolat sem húzza sokáig. Bizonyítja ezt Roland története is, ahol a folyamatos féltékenykedés miatt ment tönkre egy addig jól működő házasság. „Egy éve voltunk boldog házasok – emlékszik vissza Roland -, amikor kaptam egy fantasztikus munkalehetőséget az otthonunktól 420 km-re és mivel nem akartam napi hat órát utazni, hétköznap az adott városban dolgoztam és péntek estétől hétfő reggelig voltam otthon. A feleségem természetesen nem örült, de az volt e tervünk, hogy még mielőtt gyermeket vállalunk gyűjtünk egy kis pénzt, ezért vállaltam el a munkát egy évre.

Az első hetekben csak váratlan időpontokban hívogatott minden ok nélkül, naponta többször is. Néhány hónap múlva azonban már olyanokat kért tőlem, hogy fényképezzem le, ahogy dolgozom, és a munkahelyemen vagyok. Amikor a barátaimmal néhanap megittunk egy sört, mindig dühös volt és azt mondta, rögtön autóba ül és jön, mert nem hiszi el, hogy egyedül megyek haza az albérletbe, szerinte biztos, hogy megcsalom őt. A féltékenykedései miatt hamar rájöttünk, hogy ez így nem fog menni köztünk. Elváltunk és én nem adtam vissza a munkát, azóta is itt dolgozom és egyedül élek az albérletben” – meséli Roland.

Egy 2016-os szociológia felmérés szerint (Baumgartner Zoé és Tomka Zsófia: Kommunikáció és intimitás a távkapcsolatokban) számos olyan módszer létezik, amellyel a távkapcsolatban élő felek megteremthetik a földrajzi távolságot áthidaló közelséget. Minden kommunikációs csatorna esetében találni ilyet, sokszor igen kreatív megoldások születnek az intimitás megőrzésére. A legtöbbet használt ilyen csatorna a video chat, amely szinte korlátlan ideig fenntartható, a felek nem csak hallják, hanem látják is egymást, akár órákon keresztül is, mintha csak egy szobában lennének. Az is kiderült, hogy a videohívások közbeni „zaj”, a csúszások, akadozások nem jelentenek gátat az érintkezésben, hanem egyfajta intimitás, vicc forrásai lehetnek, de ez főleg a fiatalabb korosztályra jellemző.

Fontos megemlíteni az írásban történő üzeneteket (e-mail, chat), melyek szintén nagyon jelentősek. Egy másik gyakori jelenség az emotikonok, valamint úgynevezett „matricák” személyes használata történetmesélésre, az intim légkör megteremtésére. Egy matrica többet mond minden szónál és ezt szeretik is kihasználni a távkapcsolatban élők. Ezek legtöbbször a humorra, a szexualitásra és a komoly érzelmekre vannak kihegyezve. Mindenestere megnyugtató lehet a távkapcsolatokban élők számára, hogy az új kommunikációs módok dinamikus kapcsolatot tesznek lehetővé, amely képes lehet fenntartani bizonyos szintig az intimitást.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást