6 módszer nyafogás ellen

6 módszer nyafogás ellen

Címlap / Életmód / Család / 6 módszer nyafogás ellen

Nem számít miért, de minden gyerek megpróbálja nyafogással beteljesíttetni akaratát. A szülőnek ilyenkor megálljt kell tudni mondania.

Sok szülő már terrorizálva érzi magát a nyafogó, hisztiző gyermeke által. Tanulmányok szerint a kiskorú gyerekek 99%-a nyafog, tehát egy természetes viselkedésformáról van szó, amit egy okos szülő meg tud szüntetni. A nyafogástól a legnyugodtabb szülő is dühös lesz. Már 2 éves korban elkezdődhet, amikor a sírást az újonnan tanult nyelvvel kombinálják. Ha sikerül egy hatékony stratégiát kidolgozni ellene, a nyafogás nagyban javíthatja a szülő-gyerek kapcsolatot. Másrészt a helytelen stratégia még több nyöszörgést is kiválthat.

Szakértők szerint a szülőknek körültekintőknek kell lenniük, amikor a gyerekek elkezdik a „show-t”. Ha figyelmen kívül hagyod, a hiszti egyre nagyobb lesz. Fontos először is tudni, miért is nyöszörög. Ha csak azért, mert fel szeretné hívni magára a figyelmet, ideje elgondolkozni azon, mennyi figyelmet szentelsz a gyereknek. Másrészt, ha teljesíted a „kérelmeket”, még nyafogósabbá válik a gyerek, mert rájön, hogy ez a módszer működik.

Íme egy válogatás a legjobb tanácsokkal, amelyekkel megszüntetheted a nyafogást:

1. Ha figyelmen kívül hagyod a hisztit, az csak felerősödik. Ha megpróbálod elmagyarázni neki miért ne nyafogjon, a végén azt veszed észre magadon, hogy te nyafogsz! Nem, ilyenkor meg kell tudnod a nyafogás okát, és kategórikusan, határozottan NEM-et kell mondanod. Ha a határozatlanság kicsiny szikráját is mutatod, hiábavaló volt az egész. Ne felejtsd tömören elmondani miért nem szabad azt, amit a gyerek szeretne.

2. Az „Igen” mindig jelentsen igent, a „Nem” pedig nemet. Ha folyamatosan kiutat talál szavaid közül, a nyafogása állandósulni fog.

3. Egy jó módszer, ha a szülő úgy tesz, mintha nem értené, amit a gyerek mond. Ezt addig kell játszani, amíg a gyerek kerek épkézláb mondatokkal el tudja mondani, mi a baja. Ha ez megvolt, a szülőnek mérsékelt hanglejtésben el kell mondania véleményét. Ha megfelelő módon beszéltek egymással, a gyerek megszokja ezt a civilizált, értelmes stílust és nem folyamodik hisztizéshez.

4. Ne válaszolj kiabálással. Ha a szülő kiabál, ne csodálkozzon, ha ugyanazon a hangfrekvencián válaszol a gyerek. A nyugodt, szép beszéd mellett a szülőnek tudnia kell meghallgatnia gyerekét. Ha elegendő figyelmet szentelsz a gyereknek, nem fogja akarni felkelteni magára a figyelmet. A csúnya, nyafka szokást előbb-utóbb levetkőzi, hisz nem lesz rá senki „vevő”.

5. Egy vicces és hatásos megoldás: ha a gyerek nyafog, a szülő nyafogjon vissza. Ha ő azt mondja „Anyaaa kééérlek…”, te erre azt mondod „Drágaságom kééérlek”. Erre a biztos reakció, hogy a gyerek furcsán fog nézni és abbahagyja a nyafogást. Győzelem!

6. Van, hogy a gyerekek csak azért nyafognak, mert bosszantani akarják a felnőtteket. Adj kategórikus választ neki, majd végezd tovább a dolgod. Ha tovább folytatja, figyelmeztesd, hogy már nagy gyerek az ilyen viselkedéshez, elvégre nem akar nyafogós kisbabának tűnni, nemde? Ez általában lenyugtatja őket.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást