A Moderna oltás negyede is védettséget adna, az új tesztek szerint

A Moderna oltás negyede is védettséget adna, az új tesztek szerint

Címlap / Hírek / A Moderna oltás negyede is védettséget adna, az új tesztek szerint / 2. oldal

Ígéretes eredmények

Hat hónappal a második felvétel után a 35 résztvevő szinte mindegyikének „semlegesítő” antitestjei voltak, amelyek gátolják a vírust a sejtek megfertőzésében – számoltak be a kutatók egy július 5-én közzétett preprintben.

A résztvevők vérében különböző T-sejtek armadája is volt. Mind a „gyilkos” sejtek, amelyek képesek megsemmisíteni a fertőzött sejteket, mind a különféle „segítő” sejtek, amelyek elősegítik az általános immunvédelmet, kimutathatóak voltak.

„Nagyon figyelemre méltó – és igencsak ígéretes -, hogy ennyi ideig észlelhető az immunválasz” – mondja Daniela Weiskopf, a kaliforniai La Jolla Immunológiai Intézet (LJI) immunológusa és a tanulmány társszerzője.

Corine Geurts van Kessel, a hollandiai Rotterdami Erasmus Egyetem Orvosi Központjának klinikai virológusa, aki nem vett részt a vizsgálatban, egyetért ezzel. „Ez meglehetősen jó hír” – mondja.

„Még alacsony dózis mellett is nagyon jól meg tudod támogatni a saját immunrendszeredet.”

Weiskopf és tanulmányának társszerzője, Shane Crotty azon tudósok közé tartoznak, akik a gondosan megtervezett kísérleteket részesítenék előnyben, hogy megerősítsék a csökkentett oltóanyag-dózisok hatékonyságát, mielőtt bármilyen ilyen rendszert széles körben alkalmaznának. Az egyik ilyen vizsgálat folyamatban van: egy belgiumi tanulmány összehasonlítja a Pfizer – BioNTech oltásának alacsonyabb dózisú változatát a szokásos dózissal.

Sarah Cobey, az Illinois-i Chicagói Egyetem fertőző betegségkutatója ugyanakkor nem ért egyet az időigényes adatgyűjtés szükségességével.

„Nem kellene ilyen sokáig várnunk” – mondja. „Az emberek meghalnak, és történelmi előzményeink alapján nagyon jól megalapozott feltételezéseket tehetünk arra vonatkozóan arra, hogy a kisebb hatóanyagú oltásokkal emberéleteket menthetnénk.”

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást