Ha ezt olvasnák a fiatalok, megszeretnék a könyveket: 5 mű, amit kötelezővé tennék

Ha ezt olvasnák a fiatalok, megszeretnék a könyveket: 5 mű, amit kötelezővé tennék

Címlap / Életmód / Család / Ha ezt olvasnák a fiatalok, megszeretnék a könyveket: 5 mű, amit kötelezővé tennék / 2. oldal

3. Balássy Fanni: Hol is kezdjem? (Pozsonyi Pagony Kft., 2020)

Könnyű olvasni ezt a nagyon friss könyvet, ami egy elsős gimnazista egy tanévét követi végig. Tinédzsereknek azért ajánlom, mert az ő nyelvükön, nekik íródott, felnőtteknek pedig azért, mert nagyon jó érzés visszagondolni ezekre a régi szép időkre, amikor még tinédzserproblémáink voltak.

Ahogy olvassuk, elkap valami nosztalgia, a fiatalokat pedig az az érzés, hogy huhh, nem vagyok egyedül, mindenki lehet kicsit esetlen, kicsit ciki. Mindent megír a tehetséges írónő, ami egy elsős gimist érint, szerelmet, bulikat, csetlés-botlást, hibákat, nagy felismeréseket. Mindezt fantasztikus őszinteséggel, eszméletlen jó, kicsit szarkasztikus humorral.

Feltétlenül kötelezővé tenném!

4. Mészöly Ágnes–Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa – Kalaallit Nunaat (Pozsonyi Pagony Kft., 2019)

A Föld haldoklik, az emberek nagy része elpusztult. A kultúra utolsó menedéke, az Emberek Országa, Kalaallit Nunaat. A Heim nevű kiképzőközpontban gyerekeket tanítanak és képeznek ki arra a szolgálatra, ami rájuk vár az Emberek Országában. Nanouk, az egyik fiatal álmokat lát egy olyan világról, ahol minden jó volt és békés. Nem bír az iskolában maradni, Umiával, az egyik társával fellázadnak és menekülni kezdenek. Ám az iskolán kívüli világ életveszélyes számukra. 

Szökés, veszély és harc az életben maradásért. Mindezt egy olyan izgalmas stílusban, ami lebilincselő, és nagyon jól kiemeli a mai problémákat.

5. Szívlapát (2017, Tilos az Á Kiadó)

Nyolcvanöt kortárs költő, százötven vers. Felnőtteknek szóló versekből válogatták őket, de a céljuk az, hogy a fiatalok szívét is megnyissák a líra iránt. A kötet megmutatja, hogy a kortárs költők milyen sokszínűek, milyen tehetségesek, mennyire szerethetők. Azok a válaszok, amelyeket Ady és József Attila is keresett, nagyon frissen vannak jelen a Szívlapátban.

Ez az öt mű csak a jéghegy csúcsa! Egy egész könyvet meg lehetne tölteni kortárs művek ajánlójával, olyan széles a paletta. Csodás szerzőink vannak, sokkal többünknek kellene olvasni őket. A fiataloknak is!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást