Arc / Stílus

Mit árul el rólad a profilképed? 5 dolog, amit leszűrnek belőle az emberek

Mit árul el rólad a profilképed? 5 dolog, amit leszűrnek belőle az emberek

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói izgalmas vizsgálatra vállalkoztak, amikor több, mint 60.000 ember fotóját analizálták ki. A felmérés során megfigyelték a színvilágot, az érzelmeket, a környezetet és azt is, egyáltalán hány ember szerepel a képeken. Ez alapján öt területen pontos jellemzést tudtak készíteni az emberekről. Ez az öt terület volt az úgynevezett Big Five személyiségmodell: ide tartozik az extraverzió, barátságosság, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás és intellektus. Az alábbiakban eláruljuk, melyik személyiségvonást milyen típusú fotók jellemzik, hogy te is kiderítsd, a profilképed alapján hova tartozol. Mielőtt belevágnál a tesztbe, nézd meg alaposan a jelenlegi Facebook képedet, és ez alapján próbáld magad elhelyezni a kiértékelésben.

Lelkiismeretesség

A tudatos, intelligens és összeszedett emberek általában a rendet szeretik maguk körül, követik a szabályokat, és nagyon jól tudják saját magukat fegyelmezni. Ők azok, akik tartják magukat a határidőkhöz, ritkán szétszórtak, és rendben van az életük.

A Facebook analízis szerint őket arról lehet felismerni, hogy színes, természetes képet választanak profilfotónak, amin retusálás maximum minimális szinten lehet.

Ezek a képek sosem sötét tónusúak, a rajta lévő személy MINDIG mosolyog; komoly arcot sosem vág a feltöltött fotóin. 

stockfour/istockphoto.com

Extraverzió

Extrovertált és introvertált személyiséget a fotóik alapján is megkülönböztethetünk. Azok tartoznak az előbbi kategóriába, akik gyakran tesznek ki profilképnek olyan fotót, amin akár többen is szerepelnek. Ezek a képek mindig élénk árnyalatúak, színesek, vidámak, jó hangulatot és kellemes emléket idéz fel az adott személyben, ezért gondolkodás nélkül kiteszi az oldalra. Az sem ritka, hogy a fotó valamilyen gyermeki hozzáállást reprezentál: bohóckodik a játszótéren, vagy egy nagyon színes, cukorkás sminket visel rajta.

Az introvertáltak ennek épp ellenkezői lehetnek. Ők profilképnek csak magukat teszik ki, na nem azért, mert nincsenek barátaik, hanem mert szerintük egy profilnak az adott személyt kell reprezentálnia. Ők azok, akik gyakran fehér háttér előtt, akár fekete-fehér fotón szerepelnek (ugyanezt a fotót az önéletrajzukba is simán használhatnák), vagy csak egy egyszerű, visszafogott pillanatképet dobnak fel magukról, bármiféle szerkesztés nélkül. 

nomad/istockphoto.com

Érzelmi (in)stabilitás

Ezt a kategóriát sokszor neuroticizmusként is emlegetik. Azok az emberek, akik általában sötét, színtelen profilképeket tesznek ki magukról, jó eséllyel magukra ismerhetnek ebben a jellemzésben.

A képeik általában valamilyen negatív érzést reprezentálnak, szorongást, magányt, elhagyatottságot, és mivel valóban több lelki gonddal küzdenek, így nem vágynak a mosolygós fotókra.

Utóbbit alátámasztja az, hogy mindig komoly arcot vágnak, sőt, sokszor egyáltalán nem mutatják az arcukat, háttal állnak a kamerának, vagy eltakarják azt. A szakértők szerint ők érzelmi instabilitással küzdenek, amit így mutatnak ki a világ felé. Egyébként azok az emberek is ide tartoznak, akik sosem magukat teszik ki profilképnek, hanem a kutyájukat, vagy egy cserép virágot.

martin_dm/istockphoto.com

Intellektualitás

Úgy tartják, azok, akik ebbe a kategóriába tartoznak, mindig nagyon kreatív fotókat választanak profilképnek. A sima szelfivel ők nem elégszenek meg: kell, hogy legyen benne valami művészi.

Ilyen az, amikor valaki játszik a képbeállításokkal, hogy a színek és árnyékok különlegesek legyenek, vagy egész egyszerűen nagyon egyedi helyzetben fotóztatja le magát.

A homályos háttér náluk szinte alap, hiszen ezek a profilképek mindig jól meggondolt pillanatok! A fotók hangulata általában épp emiatt lesz sokszínű, és gyakran több érzelem is visszaköszön rajta. Például az élénk színek vidámságot sugallanak, míg maga a személy arca komoly, így kettősség alakul ki.

bernardbodo/istockphoto.com

Barátságosság

A barátságos természet ismertetője, hogy minden fotó színes és vidám hangulatot áraszt. Akárcsak az extrovertált személyiségek esetében, úgy náluk sem ritka, hogy mások is szerepelnek a profilképen, ám ami megkülönbözteti őket egymástól, hogy ezt a személyiségtípust nem izgatja, mennyire előnyös az adott fotó.

Ők bármikor kitesznek magukról olyat, amin lehet, hogy nem a legjobb arcukat vágják, ha egyébként maga a helyszín gyönyörű, vagy mindenki vidáman nevet rajta.

A képeik ritkán meggondoltak, ezért kicsit zűrzavaros is lehet a kisugárzása: családi sütögetés közben lőtt fotó, a háttérben másokkal, miközben belóg a kép alján a sok pohár. Ez határozottan ezt a típust reprezentálja!

AleksandarGeorgiev/istockphoto.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást