Miről híres a somlói borvidék?

Miről híres a somlói borvidék?

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Miről híres a somlói borvidék?

A Somló hegy Magyarország legkisebb és egyben a legkevésbé ismert borvidéke. Pedig érdemes ellátogatni ide, a szüret hangulatát megérezni, kirándulni a hegy tetején álló Kilátóhoz, vagy megnézni az egyik csúcsán álló várromot. És persze mindenekelőtt azért érdemes ide jönni, hogy megsimerjük a hegy borát.

Somlói borfajták
Ezt a jellegzetes, a hagyományosnál testesebb, erősebb bort valójában a környékbeliek nem somlói, hanem somlai bornak hívják. Ismert fajtái az Olaszrizling, a Tramini, a Hárslevelű, a Furmint, és a tán legjellegzetesebb bor, a Juhfark. Mindegyik kizárólag fehér szőlőből készül, minden lehetséges munkafázist kézzel végeznek, a gépesítés minimális.

Juhfark
Faludy György egyik híresen nagy kedvelője és népszerűsítője volt a bornak. Emlékirataiban többször említi kötődését a juhfarkhoz.  

Gyógyítás
A középkorban a Somlón szüretelt aszúszemekből készített bort gyógyításra is használták, ugyanis penicillint tartalmazott.

Afrodiziákum
Rengeteg történet kering arról, hogy királyaink hogyan használták és hogyan ajánlották udvartartásuknak is. Állítólag aki este akár csak egy pohárral is megiszik belőle, annak biztosan nem lesz oka panaszra a teljesítőképességével kapcsolatban. Ráadásul egyaránt serkentőleg hat a férfiakra és a nőkre is. 

Nászéjszakák bora
A történet szerint Mária Terézia külön a figyelmébe ajánlotta udvartartásának, hogy ha fiúgyermeket szeretnének nemzeni, akkor előtte ezt kell inniuk.

Hegyközség
A hegyen nincsenek falvak, az egész hegyoldal egybefüggő hegyközségként működik. A hegy lábánál természetesen már több különálló település is található.

Pohár
Mivel a somlai bor erősebb, mint az általában forgalomba lévő borok nagy része, ezért terjedt el, hogy külön erre a célra 1,5 dl-es pohárban mérik a somlait. Gyakran ez a kiszerelés látható a pincék, éttermek menüjén is. 

Földrajz
Vulkáni eredetű hegy, amelynek oldalában már a római időkben is termesztettek bort. A vulkáni eredetet láthatjuk a helyi pincék bordó építőköveiben visszaköszönni. Amit most a hegy csúcsának látunk, korábban az volt a földfelszín. A szél és a víz elhordta a felszínt, de a keményebb bazalttal nem tudott mit kezdeni. Mára a Somló hegy csúcsa tanúskodik arról, hogy korábban hol volt a felszín vonala, ezért is nevezik tanú hegynek.  

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást